Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 3 maj 2017

Rapporterna: moget Apple överraskar inte

Det går bra för Apple men bolaget har ett problem. Dessutom ett där de inte riktigt verkar anstränga sig för att beskriva nuläget fullständigt. För vad händer i Kina? Det var egentligen det enda frågetecknet i en rapport som ändå sänkte aktien.


Reklam: Det går alltid att följa vår familjeportfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

Rapporten räckte inte

Källa: Nasdaq

Eftermarknaden sänkte Apples kurs med runt två procent. En ovanligt lugn reaktion för jättebolaget som trots sin storlek ofta får se sin aktiekurs rusa eller slaktas med stora siffror när rapporten kommer. Fast så var det också en rapport som levererade men inte strålade.

Hade världen bestått av USA och Europa, så hade den här rapporten imponerat betydligt mer. Du hade till och med kunnat ha med resten av världen. Länder som Indien gick också alldeles utmärkt. Egentligen allt utom Kina bra.

Förklaringarna Apple gav var att dollarn stärktes fem procent mot yuanen, problem i Hong Kong och att även om Iphone 7+ gick bra så tappade tidigare modeller. Bolaget guidar inte om någon vändning i Kina, så det ser inte ut som ett tillfälligt problem. Det kan vara så att inhemska märken vinner mark, särskilt bland de kunder som tidigare köpte äldre Iphonemodeller.

Varför spelar Kina så stor roll? För att mycket av världens långsiktiga tillväxt i köp av saker finns där. Tjänstedelen kan nog växa fort i hela världen men den som vill sälja telefoner behöver sannolikt vara stor i Kina. Problemet är sannolikt inte bara valutan utan även de lokala konkurrenternas tillväxt.

Visst är Apple stora i Kina också men de är inte samma självklara varumärke som på andra marknader. Det är helt klart ett problem. Efter att ha följt Apples rapporter en lång period börjar det bli allt tydligare. En brist i det sammanhanget är att bolaget inte har några tydliga idéer om hur en förändring ska komma till stånd. Det oroar en aning.


Mycket går bra

Källa: Börsdata

I övrigt var det fortsatt ett fantastiskt bolag som rapporterade. Kundnöjdheten ligger på fantastiska 95 procent och uppåt för de kundgrupper som har de senaste produkterna från bolaget. Den som valt Apple är fortfarande lika obenägen att byta tillbaka till Android.

Nästan ännu mer imponerande är att i den extremt pressade telefonindustrin så har Apple i princip lyckats försvara sina marginaler. De är de helt ensamma om. Ett bra exempel på att lönsamhet allt mer handlar om kundrelationen.

Telefonerna är fortsatt dominerander men det går bra framför allt för service och sidoprodukter, som den ofta sågade klockan.

Värderingen är hög

Källa: Börsdata
Tittar jag lite på världsmedias första reaktioner så skriver Financial Times att "Apple iPhone sales fall disappoints investors - Shares slip despite $50bn increase in capital return". I deras sammanfattning lyfts bland annat fram att Apple lyckats möta minskad efterfrågan med högre försäljningspriser. I övrigt får fortfarande bolagets stora kassa och återföringen av 50 miljarder dollar till ägarna stort utrymme.

Wall Street Journals mer aktieinriktade sektion Heard on the street fokuserar på att "Apple’s Marginal Gains Fail to Please - Apple manages a small gain in gross margins despite rising component prices for its iPhone". Det vill säga att Apple lyckats hålla uppe sin lönsamhet trots ökade kostnader.

Sammanfattningsvis var inte det här rapporten som stakade ut Apples framtid utan snarare än i mängden. Det sägs ju att det är riktigt stora nyheter på gång när åttan kommer. Det kan behövas för den som tittar på börsen från Börsdata ser att aktien börjar bli häftigt prissatt.


Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar stöd min insamling till SOS Barnbyar - den gör skillnad!


 
Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam