Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 16 december 2015

Så tänker Fed

Äntligen är det dags! Matchstart klockan 8 men jag har redan börjat ladda för Fed.

Nytt vlogginlägg

En bra artikel för att komma i stämning inför mötet imorgon är "Fed Poised to Mark the End of an Era" (Wsj). Ett annat bra ställe att börja på är Jocke Bornolds inlägg "Historiskt räntehöjning väntas av FED imorgon" (Nordnetbloggen).

Själv tittar jag i nya inlägget "Välkomna till Fedsten" (Nordnetbloggen) i vloggform igenom några av förutsättningarna inför den tidiga nyårsfest Janet Yellen har bjudit in till. Ett äldre inlägg som kan vara värt ett återbesök är "Vad händer med börsen när FED höjer räntan?" (Molekylär Ekonomi)

Nu tror jag det blir en ganska städad och behärskad tillställning utan raketeter som far iväg oplanerat. Men så är det med fester att riktigt vet man inte.

Låt oss titta på några scenarior.


Vad kan hända?

Grovt indelat är det tre faktorer vi talar om. Den första är själva räntebeslutet. Här vore det en skräll om det inte blev en höjning. Faktiskt en så stor överraskning att marknaden skulle tappa fattningen.

Den andra faktorn är tempot i ökningarna. Marknaden tar inte riktigt Fed på allvar i den delen och ledamöterna är aldrig överens. En skarp signal om snabba höjningar skulle sänka börsen och inte minst obligationsmarknaden rakt ned i sjön. Det är dock osannolikt.

Snarare står det mellan en signal om att det här är en inledande av flera kommande höjningar eller en kommunikation om ett steg i taget utifrån vad data visar. Jag tror på det senare och att det driver upp börsen ordentligt samt att räntor och dollar kanske backar lite först men stiger rätt försiktigt därefter.

Den riktiga rysaren är vad Janet Yellen säger. Det var ju det som ändrade börshösten i september. Jag tror hon kommer tala om en fortsatt svår omgivning men en stark amerikansk industri. Nu är marknaden bättre förberedd och jag ser inte samma starka reaktion den här gången.

Snarare räknar jag, även här, med att marknaden blir nöjd med den positiva men duvaktiga tonen i talet.

Laddad för fest

För min del är det alltså med förväntningar om en riktigt trevlig kväll som jag installerar mig vid daton klockan 8 och framför för allt spetsar öronen vid halv nio.

Jag ska försöka twittra, lägga in något på Shareville och sedan skriva något här. Hoppa gärna in och kommentera - ni är alla bjudna på Fedsten!

2 kommentarer:

  1. Börsen känns life fjortis aktigt nu. Är inte FEDs ev. höjning redan inprisad sedan länge? Värre borde det bli om recession uppstår, då finns det ju inget utrymme för att kontrollera det med räntestyrning. Vilket mycket väl kan bli att räntan snarare fladdrar iväg uppåt snart. Så jag förstår faktiskt inte allas bloggar om Festen är här. Till vad? Nyår med bakfylla och ångest? Ingen säger att 2016 kommer bli särskilt rolig….

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får skilja saker åt. Om man som jag gillar ekonomi & investeringar är det nästan svårt att hitta en intressantare enskild punkt än kvällens möte.

      Det är ett decennium i ett gigantiskt ekonomiskt experiment som börjar rundas av.

      Sedan är frågan vad som är inprisat. Väldigt svårt att säga. September föll börsen för att rusa i oktober och november och sedan falla i december. Sedan finns både starka signaler om uppgång - främst efterfrågan - och signaler om en skuldkris.

      Dessutom är det ingen som vet vad Fed tänker förutom att det nog blir en höjning. Så nej, vad det nu än är som händer ikväll så är det sannolikt inte inprisat.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam