Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 20 december 2015

De bästa inläggen på ekonomibloggar 2015

Det skrivs mycket klokt i bloggosfären. Särskilt när man dammsuger ett helt år. Men vad minns jag från grannarnas inlägg 2015?

Först en nyhet

Jörgen Lantto, Susanne Campbell, Peter Poker Wallenberg, Kavastu och jag. Vad har den gruppen gemensamt? Jo, vi är alla talare vid Nordnet Live 2016 den 17 februari. Missa inte att anmäla er! Jag ser fram emot att träffa både gamla och nya bekanta på vad som brukar vara ett av årets allra bästa aktieevent.

Nåja, till ämnet. Vad av allt bra jag läst hos bloggrannarna i år skulle platsa i denna lilla julkrönika? Svårt för dels är det så mycket bra att välja på, dels är några av de bästa inläggen och skribenterna skickliga på att skriva i nuet. Det är ibland ett sant flöde och då är det svårt att sticka ned fingret i vattnet och säga precis var det var som allra bäst.

Men ok, här kommer ett försök.

Regerande mästarna?

Vem sitter på bloggosfärens tron?  Kanske 4020? Nu är väl han kanske utom tävlan numera. Något slags årligt hederspris kan väl ändå delas ut för den fantastiska tjänsten Börsdata, som jag använder och gärna gör gratis reklam för. Man behöver dock inte vara en flitig bloggare för att vara skarp. De enstaka inlägg som kommer håller fortfarande högsta klass - som det här om aktievärdering i en allt hetare börs "Några viktiga reflektioner".

Utom tävlan är väl också twitters egen regent Kavastu.  Även här är det enstaka inlägg av hög klass på den egna bloggen. Det här inlägget "Klar förändring" om varför månadseffekten inte funkar längre är ett bra exempel.

Vi är också många som gillar Aktiefokus. Det är trots allt officiellt Sveriges näst bästa ekonomiblogg. I år har Kenny och Martin varit lite mindre aktiva på bloggen än tidigare. Det beror bland annat på lanseringen av den underbart nördiga (och bra) tidningen Värdepappret. Har du missat den hittar du min recension här.

En hel del pärlor har det ändå blivit i även i år. Kanske är det här det allra bästa - "Livslångt lärande och lärdomar den hårda vägen" om erfarenheterna Kenny drog av kraschen i Vardia. Kenny skriver också många fantastiska fördjupningar, numera oftast i Värdepappret. Två exempel är "Genomgång av norska banker" och ”Bank-score” för 24 danska banker" (ser fram emot när det blir Sveriges tur för Kennys genomlysningar igen). De här två analyserna av Martin tycker jag inte den intresserade ska missa. "Analys av Bulten" och "Snabbanalys av DalsSpira Mejeri". Det sistnämnda bolaget är jag nyfiken på - kanske tar med det i vår aktietävling nästa år.

Både Martin och Kenny är alltid nära underbart nära sina innehav. Frågar du hur vet du det? Så kan svaret mycket väl vara att de ringde upp ledningen och frågade. Imponerande. Det tycker jag också hanteringen av Vardias debacle varit - se t.ex. "Vardia rätar ut frågetecken". Ingen undviker smällar det är vad man gör av dem som räknas. Insatsen Kenny och en annan klippa i bloggosfären Aktieingenjören gjort för att värna småspararnas rätt efter kraschen är värt beröm.

A propos Aktieingenjören. Där dyker det också upp bolagsanalyser med ett djup som får en att häpna. En vi diskuterade intensivt med varandra var "Jätteanalys av Doro i samarbete med Värdepappret". En annan som imponerar är "Analys: G5 Entertainment". Bland många styrkor imponerar det att Aktieingenjören verkligen vrider och vänder på hela balans- och resultaträkningen i de bolag han tittar på. Det finns också mycket annat läsvärt på bloggen som korta stick om nyemissioner eller fördjupningar som "Otur och den enkla tumregeln att inte vara korkad". Den börjar med historien om Nathan Rotshild och slutar med råd om riskhantering. En bra bild av spännvidden i Aktieingenjörens bloggande.

Till de med rätta populäraste hör även PetruskoEn relativt ny bekantskap för mig som levt större delen av interneteran under en sten i skogen. Petrusko är snabb och rapp i sina inlägg, vilket gör det svårt att lyfta fram något enskilt som allra bäst. Fina exempel på den jämna höga kvaliteten är exempelvis "Därför faller REITs nu", "Introduktion till preferensaktier" och "Atlas Copco".

En institution inom den ekonomiska bloggosfären är även Ägamintid. Precis som för Kenny hamnar en hel del läsvärt numera i Värdepappret men bloggen håller alltjämt hög kvalitet. Det är båda korta stick om spännande bolag som Troax (som även Afv gillar) och tänkvärda inlägg som "Hur mycket kan vi spara med en svensk "medelinkomst"?"

Bästa vinklingen 

En blogg ingen bör missa är z2036. Den är i sin rika variation, som att gå runt i ett sparvaruhus, lägg på kvaliteten och en tag line vore Ekonomibloggarnas NK. Till de fina avdelningarna hör Sparkalkylatorn där du kan njuta av hur rik du blir så småningom. Med utgångspunkt i effektivt sparande finns här en rikedom som är svår att göra rättvisa med några enstaka länkar.

Riktigt bra är till exempel "Olika preferens för preferensaktier?", som är den där genomgången av hur man väljer preferensaktier och om man alls ska köpa dem som du säkert letat efter. Klokt är också "Barnsparande" om hur, varför och om du ska spara till barnen. Ett ämne jag också kommenterat i det här inlägget. Eller varför inte följa serien We are the champions om börsens utdelningshöjare - här ett exempel om Disney, ett bolag jag haft i vår portfölj.

En annan typ av bredd ger Gustavsaktieblogg. Jag kommer att tänka på amerikanska militärens inriktning när jag läser den här bloggen - global reach. Eller för den delen anekdoten (?) om att Coca Cola identifierat sin kundgrupp som "alla". Gustav har en häpnadsväckande räckvidd med bibehållen kvalitet. Det påminner lite om Peter Lynch tankar om att felprissättningar finns på marknader som ännu inte är helt genomlysta. Svårt men spännande och utmaningarna är inget Gustav väjer för. Kul att vi andra får följa med på äventyret.

Börjar du läsa inlägg som följande är du snabbt fast. "Megatrender 2025""Samsonite - investera i ökat resande?""Är ICA och Woolworths hotade - ett tomatsåsexempel" och "Våga (vägra) Sino Agro?". Det sistnämnda är ett bolag som även kommenterats på här på bloggen i  det här inlägget.

Skribenterna

En egen genre är också de riktigt skickliga skribenterna. Chansar Mest ståtar med bloggosfärens bästa skötta stora aktieportfölj. Tankarna bakom portföljen är beskrivna i "After work". Andra exempel på läsvärda aktieinlägg är "Gyllene Måsen" om McDonalds, "Börsbubbla" om Robert Schiller mot Peter Lynch samt "Aktieanalytiker" om pricksäkerheten hos proffsen.

Fast mycket av charmen med Chansar mest är de stillsamma betraktelserna av allt från "Att hantera börsnedgångar" till att "Den som är försatt i skuld är inte fri". Eller för den delen ett inlägg som "Vardagsbetraktelser".

En annan välvässad penna sitter i händerna på Spartacus Invest. Han har även en fallenhet för krispiga analyser och strategi. Några exempel är "If you cant beat the market, be the market - Portföljallokering", "Risker" och "Ganger Rolf". Fast innan du läst inlägg som "Höstraps" är jag inte säker på att du ser vad som gör den bloggen speciell. När du, däremot, läst sådana inlägg - så ser du även de andra med nya ögon.

Bland skribenterna vill jag också nämna Våra Placeringar, som har en lättsam stil där det nästan inte märks hur mycket klokt som står där - smart helt enkelt. Ett exempel är "Aj plåster på skärsåret, eller bota med medicin"

Portföljerna 

Det finns så många bra portföljer att följa på nätet och Shareville, så jag vet inte riktigt hur jag ska göra alla i den här genren rättvisa.

En som förtjänar utrymme är Aktienovisen. Det skrivs mycket läsvärt på den bloggen men pärlan är ändå det spännande projektet med veckosparande i aktier. Det här tror jag är "Framtidens sparande" (Molekylär Ekonomi) och ett stort hot mot diverse fondförvaltare.

Spännande är också Investerarfysikern som bland annat lagt upp den här intressanta sidan "Enkla investeringar". Jag har åtminstone inte hittat någon annan som beskriver modellbaserade investeringar på ett så tydligt sätt. Aktieräven är bland de bästa på att kombinera text och grafer, gärna med inslag av teknisk analys - som i det här aktuella inlägget "Aktiespararnas småbolagsspecial - några guldkorn?". Börstankar har också haft flera intressanta inlägg om teknisk analys. Så den som vill hittar mycket matnyttigt på nätet.

"Om att fokusera mer på sina 'förloraraktier' än sina 'vinnaraktier'" är ett exempel på den reflekterande sparstil som gör Riskminimeraren intressanta att läsa.  Sedan följer jag med intresse Utdelningsinvesteraren, som har en så rapp stil att det nästan vore orättvist att välja ut något av det alltid läsvärda nästan telegramformade inläggen. Snygg sida är det också. "Ruters Investeringar" är en annan som håller sig till det väsentliga och där det därför blir konstigt att lyfta fram ett enskilt inlägg. Långsiktig investering har en annan infallsvinkel - här är det ofta en bra ingång i ämnet som gör det läsvärt, som i "Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte"

Jag vill även nämna två, för mig, nya bekantskaper som jag ser fram emot att läsa mer av nästa år. 6mille.mot6miljoner.se och Daniel InvesterarDet jag gillar med båda dessa sidor är att det är skrivna med det där intresset att man riktigt känner det i texten. Det blir helt enkelt spännande att följa hur det utvecklas framöver. Bra är jag övertygad om.

Sedan ska jag titta till snabbt trendande Fattigbonddräng - förstår varför när jag mitt bland välskrivna analyser hittar kul blinkningar som den här "Som en åsna..." 

Livsstilsbloggarna

Jag ska erkänna att min läslista är rätt full, så det blir inte så jag hinner inte med så många mjuka inlägg. Synd, för det finns mycket läsvärt även i den genren. Några, som förstås även har mycket annat erbjuda, är det här gänget. De har sidor jag tycker varje intresserad läsare borde titta till åtminstone en gång - Onkel Toms StugaAtt välja lycka och Utdelningsseglaren.

En julhälsningJag tuffar på med inläggen men vill ändå passa på att önska både läsare och alla läsvärda bloggrannar en riktigt god jul.

Som ett litet julkort ger min favoritfilosof på Youtube det slutliga svaret på frågan - spelar makro någon roll?


23 kommentarer:

 1. Tack för omnämnandet, och allt läsvärt du skriver. God jul, bloggranne!

  SvaraRadera
 2. Tack för denna fantastiska genomgång och fina ord :-)

  Man kan tro att det påverkat mitt omdöme men denna krönika skrev jag redan igår.

  God Jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt kul med utnämningen! Funderar på att sätta upp en medalj på sajten :)

   God Jul!

   Radera
 3. Tack för omnämnandet och God Jul och Gott Nytt År själv.

  Jag har ju hackat på dig förut om att jag inte är helt på samma spår som du vad gäller aktiebloggarna. För mig var 2015 året då aktiebloggarna dog en smula. Samtidigt har poddarna blivit viktigare.

  Det kommer bli spännande 2016 för oss bloggare. Kommer ekonomi och aktier vara lika "på tapeten" i slutet av 2016? Kommer alla poddar överleva?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min fru affärsmodellen ligger alltid i fronten som mediakonsument. Riktiga vloggar (mer än de jag kan erbjuda) är det heta.

   Se och höra tror jag på :)

   Fast själv gillar jag läsningen.

   Radera
 4. Sjukt kul att man kommer kunna se dig på Nordnet Live Gottodix! Det kommer jag absolut inte missa kan jag lova :D

  SvaraRadera
 5. Kul med så många länkar till olika bloggare! Man får många bra tips!

  SvaraRadera
 6. Nackdelen med den här typen av inlägg är att det måste bli svårt att tipsa om sig själv, för här finns ju också några inlägg värda att lyfta fram. Själv är jag mest tacksam över bollandet kring Doro men det finns mycket annat också.

  (PS. jag har också en tendens att skriva Johan Lantto (håller du också på Gefle IF?) istället för Jörgen Lantto, men vissa personer brukar klaga en del då).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså Jörgen ja, är inte det han på Next Biometrics? :)

   Radera
 7. God jul och stort tack för omnämnandet!

  Med referensen till Amerikas militär borde jag nästan tacka i form av en analys av ett sådant bolag (om det nu inte var så att jag avstod från just den typen av investeringar :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste ju inte vara kärnvapen från Lockhead Martin. Det finns väl mindre bolag från halvt okända länder som tillverkar, typ, trampminor :)

   Eller varför inte tvärtom. Det kanske ska vara soft power om man vill nå hela jorden. Typ Disney :)

   Radera
 8. Tycker att du borde framhäva dina egna inlägg också. Stort tack för all kvalité producerad under året.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! För övrigt riktigt snygg mobilsida du har. Tickern är t.ex. riktigt proffsig.

   Radera
  2. Kan meddela att jag fortfarande inte beslutat mig om det var värt tiden.... Men det blev bra tillslut! :)

   Radera
 9. Tack för omnämnandet! God Jul och tack själv för alla intressanta inlägg.

  SvaraRadera
 10. Tack för att jag nämns bland storheterna ovan! Jag utnämner raskt dig till den mest belästa bloggaren. Undrar hur många löpmeter finansiell info du plöjt? Tack för att du omvandlar detta till faktaspäckade kvalitativa inlägg för oss andra! God Jul och tack för i år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Noterar att vi båda tittar på om Telia tar sig under 40. Kanske vänder upp nu när de visat att de kan sälja av i Euroasien?

   En av många frågor nästa år :)

   God Jul

   Radera
 11. Tack för det vänliga omnämnandet Gottodix!

  Önskar er båda en riktigt bra julhelg från ett soligt Catania.

  Mvh//Cm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter skönt. En dag hänger det en skylt på den här bloggen där det står. Stängt - flyttat till solen :)

   Radera
 12. Spännande och välförtjänt att du är med på Nordnet live. Blev inspirerad att gå dit, om nu Avanza-kunder är välkomna :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Jag har varit på Avanzas event.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam