Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 1 maj 2016

Valutan i maj - krona eller klave för börsen?

Kronan seglade upp som valutan alla talade om i början av april. Sedan har inte så mycket hänt. Tur det för en starkare krona är tuff för börsen.


Rusningen kom av sig

Källa: Riksbanken
Jag twittrar kort om det mesta jag läser. En del tankar förtjänar dock mer än 140 tecken. När april nu lagts till handlingarna tänkte jag samla upp några av trådarna från månaden som gått.

En av de starkaste signalerna i början av månaden var att kronan seglade upp som ett alternativ för spekulanter världen över. Det gällde inte minst mot det allt osäkrare pundet. Den verkliga frågan var dock om Riksbankens strategi att i realiteten i princip knyta kronan till euron skulle fungera. Det framstod onekligen som osannolikt. Något jag behandlade i "Gravt undervärderad - kronan verkar bli börsens game changer".


Det som hänt sedan dess är tre saker.

För det första har det gått väsentligt sämre för Brexitkampanjen än väntat. Nu räknar marknaden inte med problem längre och pundet har stärkts, särskilt mot det som i det här fallet är det trygga alternativet - dollarn. "Investors Snap Up U.K. Debt as ‘Brexit’ Fears Ease - Move suggests investors are buoyed by Britain’s June vote on EU membership" (Wsj).

För det andra slog diskussionerna minusräntornas effekt på allvar rot i marknadens medvetande. Det har slagit särskilt hårt mot Japan som verkar sitta fast i ett skruvstäd - "Yen surges to 18-month high after Bank of Japan inaction" (FT). Inflationsförväntningarna är så låga att räntan behöver sänkas men marknaden ser centralbankens problem att fortsätta nedåt. Det stärker valutan och bromsar den redan svaga ekonomin. Det ser bättre ut i Europa men här börjar framför allt Tyskland ledsna på ECB:s politik med höga stimulanser och ultralåga räntor - "Germany’s Schäuble: Time Is Near to End Central Banks’ Easy-Money Policies" (Wsj). Det har hållit uppe euron.

Reklam: Prenumerera genom att klicka här (jag är skribent i tidningen)
Det tredje skälet till att kronan inte tryckts uppåt är att den, något, svagare dollarn. har gynnat råvarupriser och lättat trycket på flera tillväxtländer. Ökade stimulanser i  Kina har också lungat marknaden. Det har jag gjort att viljan att ta risk ökat. I det klimatet är inte kronans attraktion lika stark. Om det investeringsklimatet håller i sig, så står vi inför ett överraskande bra börsår. 

Några reflektioner


Det finns en uppsida om valutalugnet på börsen består, särskilt om det kombineras med en återhämtning i världsekonomin. Ett bra exempel är alla värdeinvesteringar som i så fall skulle finnas inom råvaror och tillväxtländer - delar av ekonomin som ju följt konjunkturen nedåt. Det är för övrigt mer lika än man kan tro. Det konstateras i "What comes down, must go up" (FT). Där den intressanta slutsatsen är att tillväxtländer mer är som gruvaktier, starkt kopplade till konjunkturen, än som tillväxtbolag som alltid växer med sin affärsidé.

Samtidigt är det lätt att glömma hur negativa IMF var senast - "Dyster syn på världen av IMF (ännu en gång)". Det var trots allt ännu en inbromsning som satte igång alla nya stimulanser och bromsde FED:s räntehöjningar. En påminnelse om att allt inte är frid och fröjd var den här artikeln - "US adds China, Germany and Japan to new currency watchlist - Treasury warns trio face extra scrutiny and potential retaliation over interventions" (FT). Nu har dollarn kommit ned en aning men frågan är om det består. Det är ju inte heller så att åtgärderna varit alltigenom sunda. Brasilien ser ut som en slantsingling om skuldproblemen drar iväg likt Grekland medan den här iakttagelsen om Kina onekligen pekar på bekymmer vid någon tidpunkt. 
Därför kanske den lugna aprilmånaden bedrar en aning. Börsen har inte blivit ordentligt testad på några månader. Förra året var det i maj turbulensen tilltog, då driven av växande oro för Grexit. Frågan är om den triggern finns i år. Det är inte säkert men om den finns, så saknas det inte ställen där det kan smälla. Så för min del går jag visserligen in i maj med mer positiva förväntningar än för en månad sedan, åtminstone kortsiktigt, men det innebär inte att jag ännu vågar justera att vi har mer kontanter i kassan än i vanliga fall.

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook (ny!), Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Följ dagliga videor med 3 snabba i Facebookkanalen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam