Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 12 maj 2016

Investera smartare när courtagen försvinner

Teknik och konkurrens är konsumentens vänner. Telefoni, musik och nu courtagen på aktiehandel - digitala lösningar ger lägre pris och nya möjligheter men det gäller att inte fastna i gamla vanor. 


Gratis är gott

Ingen kan ha missat att något håller på att hända inom banksektorn. Det går nästan inte en dag utan att det kommer nyheter om digitaliseringens effekter på en bransch som en gång byggde sina kontor av marmor. Idag var det min bank, Nordnets tur. De lanserar helt gratis aktiehandel på Stockholmsbörsen för sparare med upp till 80 tusen kronor i depån. Över den nivån kostar det från en krona att handla aktier, så det är inga avgifter som svider i plånboken precis. Konkurrenten Avanza har liknande erbjudanden och även mer trögrörliga banker lär för eller senare få anpassa sig. Något har hänt.

För inte så länge sedan var den vanligaste minimiavgiften 99 kronor och det var inte ovanligt med högre kostnader för att handla aktier. Det var bara drygt två år sedan SEB på allvar ville att jag skulle betala nästan 1000 kronor och lämna in en för hand ifylld blankett på bankkontoret för att de sedan när de behagade handlägga ärendet skulle köpa aktier i BMW. Det fanns inga prisuppgifter lättillgängliga på deras hemsida, vilket möjligen säger något men förhoppningsvis har de fått ordning på sina kunderbjudanden sedan jag var i kontakt med dem.

Bankerna måste anpassa sig

Jag skriver förhoppningsvis både från kundernas och ägarnas perspektiv. För en kund är det självklart galet att betala för mycket men även för bankernas ägare är det oroväckande om de traditionella storbankerna alltför länge lever kvar i affärsmodeller som inte håller på sikt.

Det är bra beskrivet i "How Social Media Is Shaping Financial Services" (Huffington Post). Digitala tjänster innebär att bankernas produkter, marknadsföring och kundmöte måste förändras. Relationen till kunderna går allt längre ifrån en hierarkisk modell med bankens experter som informerade bankens rådgivare (=säljare) som sedan förmedlade standardiserade produkter via enhetliga kanaler till många sparare. Jag brukar tänka på den förändringen när jag läser bankrapporter om den fortfarande mycket lönsamma fondhandeln.


Reklam: Häng med mig på Shareville genom att klicka här

Kommer det verkligen gå att försvara höga avgifter på produkter som är sämre och dyrare än det du med ett knapptryck kan köpa själv? Det är ju numera ett känt faktum att exempelvis Sverigefonder i snitt presterar en bra bit under index, som jag exempelvis skrev om i "Varför är det ok att Sverigefonder är så dåliga?". Det finns ju också en högst relevant diskussion i hela Europa, som Aktiespararna driver i Sverige, om att många fonder tar betalt för att vara aktiva men i själva verket är dolda indexfonder.

Det är många varningsklockor som ringt länge således. Skälet att det inte händer mer hos de stora fick vi en påminnelse om idag. En "Halv miljon svenskar dubbelbeskattas med autogiro" (Privata Affärer). Massor med människor har kvar sitt gamla individuella pensionssparande trots att det nu görs med beskattade pengar som sedan ska beskattas en gång till när det tas ut. Ska vi gissa att en del banker inte ansträngt sig särskilt mycket för att stoppa de insättningarna. Det rimliga hade ju varit att bryta alla autogiron och låta den lilla grupp som fortfarande kan använda upplägget lägga upp en ny överföring. Hade det varit kosttillskott som såldes på det sättet hade det nog varit en fråga för ett konsumentprogram på teve eller i radio. 

Nu tror jag inte att bankerna behöver fastna i en situation där upplevelsen är att de lurar passiva kunder. Även de traditionella bankerna går igenom en förändring. Det går numera att hitta bra lösningar och intressanta nya metoder att sprida information till kunderna även där. Nordeas skickliga twittergäng är ett exempel och Handelsbankens tevebolag EFN är ett annat. Det går att bygga vidare på det förtroende som, trots kundmätningar som pekar på motsatsen, ändå rimligen finns för de stora närmast institutionslika bankerna. Tiden hastar dock. För det finns inget som tyder på att unga människor har samma relation till sin husbank som äldre haft.

Ett nytt sparande

Nya förutsättningar påverkar även kundernas beteenden. Lägre pris öppnar upp för helt nya former av sparande. En personlig favorit är Aktienovisens veckoportfölj. Genom att veckospara småposter i olika aktier kombinerar aktienovisen ett intresse för investeringar med en portfölj med bra riskspridning. Utan eller med lågt courtage kommer den att slå en genomsnittlig fond, eftersom den kommer prestera ungefär som index. Till det har Aktienovisen fått en insyn i sitt sparande som en vanlig fondsparare bara kan drömma om.

Vore inte det en trevlig framtidsvision. Älskling, ska du eller jag veckohandla mjölk, blöjor och aktier?

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook (ny!), Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!6 kommentarer:

 1. Hej,
  Tack för en bra grej med tre snabba. Det blir dock ännu bättre om du tittar in i kameran.
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ska försöka bli bättre på det. Kameran i telefonen sitter lite avigt, så man får skärpa sig för att det ska bli rätt.

   Radera
 2. Trevligt för er som har depå i Sverige :) Tyvärr så är konkurrensen mindre i Finland så priserna på Nordnet Finland är betydligt högre. Eftersom jag via sambons jobb inte har de vanliga avgifterna på "storbanken" så är det faktiskt inte så stora skillnader mellan Nordnet och storbanken och jag har köpt lite på den depån också när de haft courtagefria månader.

  //Luonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Segt. Det visar att det inte räcker med tekniken. Det behövs utmanare också.

   Radera
 3. Grymt med tre snabba, jag hoppas det är något du fortsätter med!! :)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam