Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 15 maj 2016

Bloggarnas bästa bas för din portfölj

Ambitiöst, seriöst och uppriktigt - bloggrannarna är grundliga när de ger råd om hur en aktieportfölj ska vara utformad. Här är de bästa länkarna just nu.


Filosofen vid bordet 


Alla vi som dagligen vistas på börsen och läser diverse olika medier, såsom Dagens Industri, forum, tidningar, bloggar mm. vet hur det dels är lätt att bli påverkade av andra, dels vikten av att inte bli det. Jag har alltid hävdat att människan är smart, men att människor är dumma.
Det skriver bloggaren Sofokles i inlägget "Yes Man(kind)" på sin blogg Fermentum Vitae. Vilket för er som inte talar latin till vardags översätts ungefär till livsminnen, även om jag gillade Google Translates förslag "livets surdeg". Den som vill ta sina investeringar till nästa nivå bör fundera på om det här inte är en blogg att följa - för många är bättre på att läsa och räkna än det är på att bearbeta sitt tänkande, som jag skrev om i "Läroplan för investerare" häromdagen.

Infallsvinkeln är unik men Sofokles är en på många andra sätt typisk bloggare. Vardagen i bloggosfären är nämligen långt från mediabilden av den överhettade, okunniga och ibland till och med manipulativa "Bloggflock", som Aktiespararna döpte oss som har den här hobbyn till. För övrigt kanske det snart är dags för en ursäkt från tidningen till de som pekades ut i det inslaget? Jag tänker, bättre sent än aldrig. 

Ett bättre exempel på mediegranskning hittar man faktiskt just på bloggen. Där hela sfären av ekonomibloggar verkar övervakas av signaturen Lars, som aldrig är sen att påpeka när inläggen brister i objektivitet eller faktagranskning. Vi får se om han dyker upp i kommentarsfältet här.

Reklam: Kom igång med gratis aktiehandel genom att klicka här

Långsiktighet en dygd

För mig är bloggare och dess läsare ett försök att föra ett samtal inom det som en gång i tiden kallades "den bildade allmänheten". Denna allmänhet är ingen grupp med något visst syfte eller avgränsning utan består helt enkelt av alla oss som vill försöka förstå och delta i samtidens olika diskussioner. För min egen del kan jag skriva under på den här formuleringen från 1843 hämtad ur antologin "Frey: tidskrift för vetenskap och konst":
Måtte alla våra utmärkta vetenskapsmän förena sina bemödanden för samma stora och sköna mål och måtte den bildade allmänheten ej försumma att uppmuntra vetenskapsmännens bemödanden genom ett flitigt studium af de vetenskapliga arbeten som tid efter annan kunna komma att utgå från Svenska tryckpressen.  
Mindre högtravande i sin bloggdeklaration är Petrusko, som istället utbrister "Jag är en ninja!" när han ska förklara sin syn på investeringar och av rena farten även på bloggandet. Vad är det som gjort honom till en av de mest inflytelserika bloggarna? Ja, det är inte snabba cash och häftiga chansningar i alla fall. Så här sammanfattar Petrusko själv framgångarna:
Visst har jag hygglig koll på det här med börs och aktier men om det är något jag är expert på så är det att vara en vanlig småsparare. Jag är rent ut sagt grymt duktig på att vara en helt vanlig Svensson på börsen, en riktig NINJA!
Lugnt och systematiskt med fokus på bra bolag och riskspridning. Praktisk folkbildning när den är som bäst. I just det här inlägget tipsar Petrusko även om sin favorit som grundstomme i portföljen utdelningsfonden Xact OMXSB Utd.

"Blandfonder som passivt sparande" tipsar Investerarfysikern om. Fonder som blandar aktier och räntepapper men tar betalt som om det vore rena aktiefonder har varit ett rött skynke för många. Nu är det inte fonder med över en procent i avgift som Investerarfysikern tipsar om. Istället handlar det här om fonder som kombinerar index för aktier och obligationer. En strategi som historiskt varit en effektiv riskhantering och ju bland annat ligger till grund för de svenska pensionsfondernas investeringsfilosofi.

Jorden runt på 6 inlägg

Ett av årets mest omtalade blogginlägg kom i två genomarbetade artiklar om Kina på Riskminimerarens blogg. Det första här - "Kinesisk vår del 1". Det är dock inte i sig ovanligt med samhällstemat. I "Almega bidrar med ännu ett litet mörkt moln" ger Aktieräven en läsvärd uppdatering om konjunkturläget. En bit från bloggflocken onekligen. På Aktiefokus toppar just nu ett gästinlägg om "The Subprime Solution av Robert J. Shiller", svårt att klaga på seriositeten där. Ännu en läsvärd bokrecension är bloggaren Onkel Toms "Kollaps – Livet vid civilisationens slut". Kul folkbildning är inlägget "Mina anställda" på Daniel Investerar. Hur många anställda jobbar för dig? Fun facts är ett bra sätt att plocka ner investeringar till något mer gripbart. Aktieingenjören är bra på mycket. Det visar han i det här inlägget "Investeringstankar från Sydafrika".

Bygg din egen portfölj

Nätmäklarnas gratis aktiehandel, senast från Nordnet, har också inspirerat till förslag på stabila sparupplägg. Min favorit är sedan tidigare Aktienovisens veckoportfölj. Förra veckan köpte han 3 aktier i Kinnevik, kanske istället för en middag på stan? Sparande på det enkla sättet. Två andra småspararfavoriter ger också förslag i ärendet. "Spartacus nybörjar-portfölj" tipsar om de fem aktierna du ska börja med medan Stefan Thelenius, på bloggen z2036, kontrar med 15 aktier med bra utdelning till som sitt förslag till basportfölj - "Gratis courtage: z2036 Noob istället för Avanza Zero?". En annan bloggranne kom med 11 andra förslag i "Life is my goal nybörjarportfölj!"

Alla vinklar du letar efter

Den som funderar på någon av portföljerna läser nog med intresse "Select track in june" av populära trendkännaren och twitterprofilen Arne "Kavastu" Talving. Mer positiv än på länge men i slutändan ändå inte, är en sammanfattning. Däremot vet jag att Arne inte ser något fel med att stegvis gå in på börsen nu. I så fall exempelvis med den här metoden "Månadssparande ger bättre avkastning" (Att välja lycka). I genren praktiska råd platsar även inlägget "Belåning". Där går Utdelningsseglaren sakligt igenom risker och hur du kan tänka innan du väljer att investera lånade pengar. Fortsätter vi dra i den tråden är "Hur mycket av mitt kapital ska jag ha i aktier?" (Västkustinvesteraren) ett intressant inlägg.

Sedan finns som vanligt en uppsjö inlägg med intressanta ämnen.En av mina egna favoriter i bloggosfären är Chansar Mest. Hur ska en stor portfölj förvaltas? Det behöver inte vara svårt, här är hans senaste tankar i ämnet "Passivitet och privatekonomi". På Gustavs aktieblogg blev det denna gång inget exotiskt utan "Små fastighetsbolag - möjligheter och risker".

Bloggaren  Långsiktiginvestering gjorde en analys av Nordnet som nådde långt utanför bloggosfären och i "Tankar om Melker Shörling…" (6millemot6miljoner) ges ett alternativ till investeringsstrategierna ovan - köp in dig i ett bra investmentbolag.

Med andra ord - det är bra spridning i den här flocken.

Dags att uppdatera länklistan

Jag tänkte passa på att uppdatera länklistan här på bloggen (som syns i högerspalten för dig som surfar via dator). Det är främst bloggar om investeringar och makroekonomi som är aktuella, eftersom det är ämnena här på bloggen. Vi har även bloggen "Vårt slimmade liv", den berör vår familjeekonomi och där länkar jag gärna till exempelvis bloggar om #sparadkrona.

Vilka borde jag lägga till? Det är ok att föreslå sig själv :)

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook (ny!), Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!


31 kommentarer:

 1. Tack för omnämnandet och intressant blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv alltid kul att läsa på din blogg.

   Radera
 2. Tack för omnämnandet och, likt Spartacus ovan skriver, för en bra blogg. Läser dina inlägg dagligen och gillar även det nya "tre snabba". Keep up the good work!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det samma! Du är som sagt en alldeles egen röst i bloggosfären. :)

   Radera
 3. Som med allting annat tycker jag att man bör ha lite teknik för att plocka russinen ur kakan och det gäller både gammelmedia (inklusive Aktiespararen), bloggar och i kommentatorsfälten. Det var även en kommentar jag hade tänkt att lägga in på temat "prata utan att babbla" men som prioriterades bort.

  Det viktigaste som jag ser det är att olika skribenter har en konsekvent struktur i sitt tankearbete. Jag brukar t.ex. framhålla 40 % 20 års inlägg om att oviktat slår storleksviktat index (http://40procent20ar.blogspot.se/2012/06/oviktat-slar-viktat-index-med-12.html) och om personer trots detta rekommenderar Avanza Zero är det en ganska bra indikation på att vederbörande är antingen illvillig eller obildbar.

  Andra bra verktyg för sållning är att skribenten är transparent med hur den tänker, använder relevanta argument och är dynamiska så tillvida att de inte bara kör på och ignorerar motpartens argument utan antingen bemöter resonemanget eller tar till sig det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra exempel. När digital kommunikation (och analog) brister är det ofta antingen för att man inte lyssnar eller för att det blir vagt och otydligt. Just på nätet är det lätt att glömma att det faktiskt finns någon (eller flera) man försöker kommunicera med.

   Radera
 4. Tack för ett bra inlägg gottdix! :)

  Tror inte du har med mig i din blogglista men om du känner för det får du gärna flytta in mig i finrummet :)

  Mvh,
  Investerarens.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt snygg sida. Jag har lagt till den i listan bloggbubblare. Men du saknade en länklista hos dig :)

   Radera
 5. Kul genomgång och tack för omnämnande!

  SvaraRadera
 6. Vilket bra inlägg! Tycker det är bra att du lyfter upp investerarbloggosfären, sedan jag började spara i aktier mer på allvar för några år sedan så har just bloggarna varit en av de viktigaste källorna för tips och min utveckling som sparare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tror inte jag hade lagt till dig i blogglistan? Du ligger där nu hur som helst. :)

   Radera
 7. Bra och nyttig sammanställning! Många bra bloggar där ute som förtjänar lyftas upp på detta sätt! Passa även på att tacka för omnämnandet.

  SvaraRadera
 8. Bra sammanställning för mig som hinner konsumera 1% av vad som bloggas om på nätet:). Beundrar din produktionstakt också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack,kollade in din trevliga blogg och har lagt till den i bloggbubblare.

   Radera
 9. Tack för att du delar med dig! Riktigt bra och informativ blogg!

  Jag tror inte heller jag ligger med i din blogglista så jag flyttar också gärna in i finrummet :)

  Må väl och ha en skön söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, trevligt att titta in i din stuga. Jag har lagt till den bland bloggbubblarna.

   Radera
 10. Tack för en bra sammanställning, och för en i övrigt väldigt intressant och matnyttig blogg! Jag förstår bara inte hur du hinner producera så informationsrika inlägg och ändå lyckas hålla uppe kvaliteten på allt du postar. Men det är grymt. Fortsätt så!

  Gillar för övrigt "ditt nya jag". Det är skoj att kunna få ett ansikte på den som skriver, och likt Sofokles gillar jag dina "tre snabba".

  Jag tror att jag, likt Investerarens och Utdelningsstugan, inte heller finns med i din blogglista. Så om du känner för det så hade det varit roligt om även jag fick äran att komma in i finrummet :-)

  Mvh Framtida Frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillade ditt inlägg om Nibe. Har även lagt in dig i bloggbubblarna.
   http://framtidafrihet.blogspot.se/2016/05/nytt-innehav-i-portfoljen.html

   Radera
 11. Intressant läsning och tack för omnämnandet! Jag lovar att komma med fler exotiska bolag. Jag har nyligen hittat det mest exotiska någonsin som ändå "makes sense", eller ja vi får se hur det är med den saken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ser jag fram emot. Vill varje gång komma på puben också. Det är bara småbarnslivet som sätter hinder ivägen.

   Radera
 12. Skoj att du sett min räkning av anställda!

  Jag tycker om att försöka se förbi aktieantal och kurser till vad företagen egentligen gör eftersom företagens verksamhet i längden kommer avgöra hur mycket jag får (eftersom jag inte köper och säljer på börstrender). Här kommer lite Buffett in också, att jag inte vill äga något som jag inte förstår hur det fungerar. Om jag inte förstår hur de tjänar pengar så lämnar jag företagen till någon annan.

  SvaraRadera
 13. Gustav: "det mest exotiska någonsin som ändå 'makes sense'" - det låter ju spännande!

  Själv köpte jag en liten post nyligen i ett bolag som vid köptillfället hade 0 ägare på Avanza. (Själva verksamheten var inte speciellt exotisk, dock: eldistribution i Texas.)

  SvaraRadera
 14. Kul genomgång - tack för omnämnandet!

  Hälsar Seglarn

  SvaraRadera
 15. Skulle se det som en ära att få vara med på någon av dina/era listor!

  Tack för en bra blogg

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lagt till dig i bloggbubblare, trots att jag noterade att jag inte platsade på din lista :)

   Radera

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam