Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 13 maj 2016

Läroplan för investerare

Hur blir man en bra investerare? Min motfråga - hur svarar man på det? Försöker i alla fall.

Frågan

Jag hade en trevlig diskussion med Patrik på bloggens Facebooksida. Där försöker jag, förutom serien 3 snabba, lägga ut mer av mina egna reflektioner kring det jag skriver och twittrar. Inledningen på samtalet med Patrick var det här meddelandet
Tack för allt bra du skriver på din blogg och din Facebook. Hur tycker du är bästa sättet att bli en bättre investerare? Är det att läsa böcker eller läsa runt på olika investeringsbloggar? Eller har du några andra bra tips?
Mvh Patrick
Efter att ha bollat lite förstod jag att Patrick investerat ett tag och redan läst en del av klassikerna, som "The Intelligent Investor" (här länkad till Lundaluppens klassiska genomgång). Dessutom har han en redan genomtänkt portfölj. Så vad svarar man då? Det är lite som att ta sig an frågor som hur blir jag en bra musiker, advokat eller schackspelare.

Förmågan att vara systematisk


Liknelsen med annat man kan vilja utveckla gav dock en idé. En erfarenhet jag har från att försöka utvecklas när jag spelade schack på elitnivå, i skolan eller för den delen med enklare satsningar som löpträning är att det hjälper att vara systematisk. 

En annan fick jag från en schacklärare jag hade som spelat med världseliten. Han frågade varför jag envist tränade på det jag redan kunde och bara tittade på partier med spelare vars tankar jag redan förstod. Sedan sa han helt brutalt vad han tyckte jag var dålig på och gav mig en bok jag aldrig övervägt att läsa. Det hjälpte. Fast det var även en jobbig upplevelse. Långt utanför min trygghetszon med en spelare som var på en helt annan nivå än jag själv. Det är inte så roligt att känna sig som en nybörjare när man hållit på med något under många år. 

Jag brukar tänka på den där upplevelsen när jag läser om investeringar. Det är nog det som Ingmar Bergman menade med sitt klassiska citat att man ska "spänna demonerna framför stridsvagnen". Kan du redan snurra resultaträkningen genom nuvärdesberäkning i excel kanske du ska koncentrera dig på något annat. 

Frågan är hur man ser vad som behöver utvecklas. Den som vill få en överblick av innehållet en investerare kan vilja behärska kan ta en titt i inlägget "Så tänker jag kring strategi för investeringar"
Ett annat sätt är att fundera på sin styrkor och svagheter i en mycket enkel modell - hur bra är du på att läsa, räkna och prata investeringar?

Reklam: Häng med mig på Shareville genom att klicka här

Konsten att läsa

På ett plan är alla investeringsbeslut ett försök att tolka information. Hur mycket kommer ett bolag att sälja framöver? Hur kommer ett visst land att utvecklas? Vad står det egentligen i besiktningsprotokollet för huset jag är spekulant på? För att ta det sista exemplet så är det bra om du själv bildar dig en uppfattning om i vilket skick husets du tittar på är men det är inte fel att ta del av vad en expert på området noterat.

Jag lägger mycket av min investeringstid på att läsa och på andra sätt ta del av information om och från bolagen jag följer. Det är bolagens rapporter, branschtidningar, konsultrapporter, rapporter om ekonomin och en hel del annat. Ryggraden är de svenska och utländska affärstidningar jag läser samt förstås texter från andra bloggar. Det har jag skrivit om bland annat i "Vägen från nyfiken till kunnig aktieinvesterare".

Det är dock inte så enkelt att läsa som det kanske låter. Alla som pluggat vet att sätter du samma bok i handen på två lika begåvade studenter och ger dem lika mycket tid att förbereda sig, så kommer de ändå inte prestera exakt lika bra på tentan. Effektivt läsande är en konst. För min del vill jag skumma mycket och välja ut delar för att verkligen förstå. Förmågan att välja texter och delar av texter är extra viktig i en tid där information finns i ett närmast oändligt flöde. Jag brukar växla mellan att brett scanna av vad som är på gång och att leta allt jag hittar om ett visst ämne.

Sedan behöver jag snabbt bearbeta texten på något sätt, både för att förstå den och för att ta ställning till vad det är jag vill ta till mig. Ungefär så här tror jag de flesta gjorde när de pluggade men jag tror inte lika många gör på det sättet när de läser om ekonomi. Är dina investeringar inriktade på bra resultat tycker jag dock det är rimligt att ha någon form av metod för sin inläsning. Min är att twittra allt jag läser och blogga om det jag vill lägga lite mer tid på. Det passar inte alla men någon form av anteckningar tror jag är bra.

Räkna är lätt, förstå är svårt

Investeringar är lätt – det är bara att köpa billigt och sälja dyrt. Med det sagt att du kommer inte undan siffrorna. Det är säkert att du måste behärska att göra en egen diskonterad kassaflödesberäkning av värdet på bolag men du behöver åtminstone kunna läsa siffror. En översiktlig förståelse för bolagets ekonomi och aktiens värdering räcker långt. 

För min del tycker jag det är viktigare att förstå hur ett bolags tänkta lönsamhet är uppbyggd och vad som ligger i värderingen än att själv spekulera i vad en aktie kan tänkas vara värd på sikt. Fast det är olika, vissa är experter på att bena upp vad ett bolag kan vara värt genom att räkna ut hur dess resultat- och balansräkning kommer att utvecklas.

Det finns också hela modeller för aktieurval baserade på bolags ekonomi eller aktiens nuvarande värdering. Ett känt exempel är de som koncentrerar sig på att köpa aktier med låga p/e-tal. Här tycker jag det kan vara värt att flika in ett varningens ord. Precis som det inte går att enbart läsa sig till vad ett bolag är värt, går det inte att enbart räkna fram det heller.

När det kommer till det talade och skrivna ordet har de flesta av oss en sund skepsis till avsändaren. Det blir inte sant bara för att någon säger eller skriver det. När det kommer till siffror verkar en del tappa det här goda omdömet. Exempelvis kan historiska siffror säga något om hur ett bolag fungerar men det är bara en prognos om framtiden som kan ge en bild av dess värde. Den går inte att extrapolera med en rät linje ur data utan behöver för det mesta bedömningar och antaganden av typen – ”jag tror att bolaget kommer att sälja så mycket” eller ”jag bedömer att marginalerna bör kunna nå den här nivån när den nya fabriken är på plats”.

Så det går att bli alltför förälskad i sina excelark och screeningmodelller. Det sagt är det förstås ett ovärderligt verktyg att kunna sätta siffror på sina tankar. Skulle jag bara få välja en metod att arbeta för bolagsvärdering så skulle det bli diskontering av kassaflöden. Du behöver som sagt inte i detalj lära dig tillämpa den men att förstå ett bolags resultat- och balansräkning den här vägen ger mycket. Sedan gillar jag verkligen DuPont-metoden också. Den ger ett sätt att bryta upp bolagets data till verksamhetsmått, som jag tycker är tilltalande. Slutligen är det förstås en bra bas att behärska nyckeltal, där de tre viktigaste är p/e-tal, p/s-tal och p/b-tal.

Den som vill läsa vidare om att räkna kan exempelvis kolla "Prata (inte räkna) aktievärdering" eller
 "Läsarfråga: enkel modell för bolagsbaserad aktievärdering". Sedan finns det många tillämpade exempel här på bloggen på att räkna sig fram genom ett bolags siffror. Tre som kan vara intressanta även från ett metodperspektiv (några är nu lite gamla) är -  för p/s-värdering "Analys Volvo", för en metod att arbeta sig igenom vad som är inprisat "HM i 10 grafer - vad kräver aktien för tillväxt och marginaler" och  ett exempel på att värdera delarna i ett bolag "Enkel värdering av Ratos".

Rätt ofta räknar jag eller kollar av mot andras kassaflödesberäkningar. En bra mall för det finns på sidan Företagsvärdering  och bra underlag för kapitalkostnad (wacc) kan man hitta antingen på gurufocus eller ännu hellre från NYU Stern.

Prata utan att babbla

Det sista området jag tror en investerare behöver behärska är inte lika självklart. Det är metoder för ett bra beslutsfattande. För alla fakta och bedömningar man samlar in ska slås ihop till något du gör. Bra beslut byggs nästan alltid upp genom någon form av beslutsprocess. I den ingår att spela ut infallsvinklar och perspektiv mot varandra.

Jag brukar ta exemplet med investeringarnas domstol. Juridiken har som ett av sina övergripande mål att skipa rättvisa. Det görs genom att argumenten för och emot företrädda av olika parter förs fram till den som har att döma av frågan. Jag försöker se på mig själv som domare i våra investeringsbeslut. För att vara det behöver jag lyssna på och diskutera med människor med olika uppfattningar. Det här tror jag är lätt att missa. Många är nog lite för ensamma i sitt investeringsliv. Själv är inte alltid bästa dräng, även det i slutändan alltid är dina pengar – dina beslut som gäller.

Ett annat sätt att se på det här perspektivet är att åter titta på skolexemplet. Om det bara vore en kunskapsmängd som skulle överföras från person a till b, så är det tveksamt om skolor och universitet är en effektiv form. Vore det inte bättre i så fall att bara skicka över en läslista och meddela att den som har frågor kan höra av sig? Nästan alla tror dock att det händer något med förståelse och förmåga när en grupp personer samlas i en utbildning. Enkelt uttryckt lär man av varandra och får andra perspektiv på samma fakta.

I teorin tror jag många håller med om det här. I praktiken tror jag däremot att det är ett eftersatt område. Om jag jämför hur seriöst många tar på sina excelark eller hur mycket en del läser, så undrar jag hur många som är systematiska i sina diskussioner. För det är förstås med den här delen som de övriga båda – ju mer du tänker igenom vilka perspektiv du släpper in och vilka du diskuterar med, desto bättre beslut fattar du. En bra tumregel är att om du inte hittar invändningarna mot dina tankar, så har du letat för dåligt.

Läroplanen

Jag tror alla investerare har glädje av att fundera på vad den svagaste länken är - hur du samlar in fakta, hur du bearbetar dem eller hur du kvalitetssäkrar dem. Läsa, räkna eller prata? Vad behöver jag utveckla? Nästa steg är att våga försöka göra något lite annorlunda och att vara systematisk. Pröva helt enkelt!


Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook (ny!), Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!


5 kommentarer:

  1. Hej! Har en fråga som går utanför detta inlägget. Hur gynnas den svenska börsen och dess olika sektorer bäst med koppling till SEK/USD? Tänker på att bolag som HM gynnas av en svag dollar, medan verkstadsbolag mår bättre av en hög dollar.

    Vad tror du i så fall om att hedga sig mot det sämre utfallet av ovanstående fråga om man exempelvis sitter på en indexfond för omxs30?

    Ha det gott
    Simon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Netto går börsen upp när dollarn stärks mot kronan och vice versa.

      Om dollarn försvagas så går importerande bolag med inhemsk försäljning bäst - HM och Clas Ohlson är två exempel. Även ett bolag som Skistar gynnas.

      Bra kan även andra bolag med intäkter i Sverige gå. Exempelvis konsulter.

      Sedan finns många bolag som följer konjunkturen på andra sätt än via valutan - t.ex. finanssektorn. Deras aktier påverkas ändå en del när intresset för börsen hos utländska investerare ändras men det är på marginalen.

      Sedan är den stora gruppen exporterande bolag. Det märks att Sverige är en liten öppen ekonomi. För den här gruppen är så stor att den påverkar helheten.

      Radera
    2. När det gäller en hedge kopplad till Omxs30 tror jag en lagom insats kan vara att komplettera med något med lite annan exponering.

      Omxs30 är ju kläder (=HM), banker och verkstad - om man förenklar lite. Vill man neutralisera det kan man öka svenskexponerade bolag något eller köpa bolag i t.ex. Usa som gynnas av billigare dollar (t.ex. GE).

      Radera
  2. Hej, viktigaste frågorna är såklart: Vem var schacktränaren? (Lasse K?) Och vilken var boken?

    Och eftersom jag, om självinsikten är hyfsad, har relativt sett lättare för att läsa och räkna än att prata, kan du vid tillfälle fördjupa dig lite i hur kvalitetssäkringen skulle gå till i praktiken. Jag känner mig lite ensam helt enkelt.

    Och så vill jag bara tipsa om att länken ”Enkel värdering av Ratos” pekar fel.

    God helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var med Lasse och boken var en om Hedgehog av Mihai Suba. Poängen var att förstå hur djupt det går att använda dynamik istället för struktur. Slutade med att jag en period nästan aldrig slog tillbaka direkt när det var pjäsbyten. :)

      Tror många har problemet att de är för dåliga just på kvalitetssäkring. Det måste ju inte vara prata, kan även vara lyssna. Det jag ofta snubblar på är att jag inte hittat vad invändningen är, för oftast finns det ju en.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam