Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 24 februari 2015

Oh Deere, vilket svårt beslut

Här är en nöt jag knäcker på just nu. Är det värt att behålla Deere? Den lite bakvända ekvationen är att p/e bakåt år 11 men p/e framåt är 17. Just det, bolaget och marknaden räknar alltså med sjunkande vinster. Det är inga små tal heller. Försäljningen minskade 19 procent jämfört med samma kvartal förra året och vinsten med 38 procent. Jordbruksmaskinerna är nästan helt under isen med minskad försäljning på 27 procent och ett rörelseresultat som föll 66 procent (!).

Resultatet stöttades ändå av starka siffror för anläggnings- och skogsmaskiner samt finansieringsverksamheten. Den sistnämnda drivs med en kapitaltäckning på låga 5 procent (banker ligger numera på över 10). Kreditförlusterna har varit extremt låga (nästan noll) men kan mycket väl stiga upp framöver. Framåtblickande ser det även mycket mörkt ut för resten av 2015. Bolagets egen förväntan är att runt 20 procent till av försäljningen för jordbruksmaskinerna sannolikt ska bort på kort sikt. En risk är även att anläggningsmaskinerna är exponerade mot USA och en hel del mot energi och inom den mot skifferolja. Inte alls bra. 

Vad är det då som har hänt? Främst tre saker. Amerikanska bönder har redan bytt sina traktorer successivt fram till toppåret 2013. Nu finns inget förändringstryck, utan lägre spannmålspriser har tvärtom fått bönderna att hålla igen. För det andra har produktmixen i jordbrukssektorn där köttproduktion tar mark, bokstavligen, från spannmålsproduktion slagit mot Deere. Det är kanske även så att etanol får det lite svårare framöver, vilket i så fall bidrar. För det tredje är det stiltje i investeringarna utanför USA, utom möjligen i Indien men där är det ändå bara små billiga traktorer som efterfrågas.

Nu kan man förstås undra vad det är som gör att jag tvekar. Det ser ju alldeles becksvart ut. Nja, baserat på en normaliserad försäljning på 30-35 miljarder och 8 procents marginal genom en konjunkturcykel blir normal vinst runt 2,6 miljarder dollar. Det ger ett normaliserat p/e tal på 12. Det är inte så farligt för ett bolag som brukar ge bra avkastning på eget kapital med rimligt låg risk, vilket synts i en stabil utdelning. Det är nog detta Warren Buffet ser när han nyligen ökat i bolaget. 

Samtidigt. Det är ganska mycket risk. Vinsten är normal förutsatt att nuvarande nedgång blir kortvarig (har hänt i liknande situationer tidigare). Å andra sidan var det många goda år som ledde fram till 2013 och jordbrukssektorn kan ha långa cykler. Dessutom finns delar, som finansverksamheten och exponeringen mot energisektorn, där problemen inte synts ännu. Lägg till det att bolaget förlorar på starkare dollar och att det inte är säkert hur förlåtande marknaden blir om hela börsen vänder nedåt eller värdet av Deeres stabila utdelning sjunker vid en räntehöjning. Fast om man vänder på det igen, är det också en styrka att Deere styrs av den från resten av ekonomin ganska oberoende jordbrukssektorn.

Som sagt - jag vet verkligen varken ut eller in i det här fallet. Svårt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam