Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 31 oktober 2017

Rapporterna: såg väl helt ok ut Serneke

Hur är det att vara byggare den här hösten? Det gungar ordentligt på sina håll men jag är inte övertygad om att Serneke hör dit.
Källa: Börsdata

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.Utgångspunkten

Till slut slog oron på bostadsmarknaden till även mot Sernekes aktie. Från 134 kronor i början på augusti till som lägst 105 kronor för en vecka sedan. Den självklara ingången till den här rapporten är förstås - var det befogat?

Innan jag tar mig an den frågan tänkte jag plocka fram den översiktliga värdering, som ligger bakom vår investering i bolaget. Ungefär så här tänker jag:
 • Entreprenadverksamheten (både bygg och anläggning) räknade jag kunde vara värd 1,5-2 miljarder 
 • Förvaltningsfastigheterna 100 miljoner
 • Projektportföljen exklusive Karlastaden 850 miljoner
 • Karlstaden 1,5-2 miljarder
Alla punkterna har sina antaganden och möjliga invändningar. De viktigaste antagandena är att jag antar att entrepenaddelen borde kunna värderas till ett p/s-tal på 0,4 och att det finns stora övervärden i projektet Karlastaden. Någonstans runt 4-5 miljarder har jag tänkt mig att bolaget ska kunna vara värt. Det kan ställa mot att bolaget enligt Börsdata är värderat till runt 2,5 miljarder för närvarande.

Invändningarna

En av de möjliga invändningarna är att att riskerna i entreprenadverksamheten är höga, enligt bland annat Börsplusredaktionen. En annan är förstås riskerna i exponeringen mot bostadsmarknaden med så ett stort komplext bostadsprojekt som den nya skyskrapan i Göteborg. Därtill finns andra projekt i projektportföljen, som Järfälla Idrottsstad, som ser osäkrare ut om nybyggnationen faller.

Sedan finns det, vilket jag har svårt att förhålla mig till, ett spritt viskande kring alla som har bostadsutveckling i portföljen för närvarande. Serneke är inget undantag. Det finns i media och det finns till exempel på Twitter. Det är lite svårt att utläsa konkret vad som avses med formuleringar som att satsa på "fallossymboler" - förutom att det är en rätt platt journalistik som säger en del om hur grabbig en del finansmedia fortfarande är. Jag har skrivit om det problem antydda brister leder till frö investerare några gånger bland annat i samband med min intervju med Ola Serneke.
Tack alla ni som nu bidragit med en bra bit över 30 tusen kronor! Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar - den gör skillnad!
Undertonen, som jag ändå tycker bör förmedlas, är att det finns en misstänksamhet kring om bolagen drivs helt seriöst och vad som händer om de skulle pressas. Mest konkret om Serneke var Peter Benson på Börsplus inför noteringen när han menade att det var en uppblåst redovisning som om branschvinden vänder kunde leda till en krasch för bolaget.

Det är klart det här är viktigt för gissningsvis reagerar många investerare, både stora och små, med att vara extra försiktiga när det rör sig varningar kring en bransch och dess bolag, som det inte går att få grepp om. Jag har inte för egen del noterat några särskilt jag reagerat på i fallet Serneke. Jag är ändå som alla andra i den här frågan och tar till mig att det finns en oro och bakom det en misstänksamhet.

Det innebär dels att alla aktier i sektorn nu dras med nedåt, dels att det redan på fortsatt oro finns mer fallhöjd. Berättigad eller inte får väl var och en bedöma. Det är som sagt inte så enkelt utifrån den information som läggs fram - åtminstone inte i Sernekes fall.


Hur ser det ut?

Källa: Serneke
Den första invändningen har varit att byggverksamheten bedrivs för billigt och med för stora risker kopplade till valet av entreprenadform. På anläggningssidan har resultatet varit svagt och där är riskerna notoriskt höga, vilket alla som följt bolag som Skanska och NCC vet. Kanske har Serneke rätt när de räknar med att med högre volymer kommer vinsterna. För min del skulle Serneke dock gärna kunna släppa den här delen.

Byggsidan däremot ser numera helt ok ut med marginaler som är hyggligt jämförbara med PEAB, NCC och Skanska. Det är inte heller den dominans av enbart totalentreprenader som de som oroat sig mest pekat på utan det finns flera former bland projekten, inklusive den partnering som ledningen gärna lyfter fram. Med en majoritet av projekten riktade mot offentlig sektor och allmännytta är det inte självklart att de många lite större projekten ska ses som en nackdel. Det går lika gärna att se som ett skydd mot den nedgång som nu äger rum i byggprojekten på bostadsmarknaden.

Källa: Serneke
Orderboken är stark även om den tydligt mattas nu på slutet. Serneke anger längre ledtider för upphandlingar av stora projekt som förklaring. Så kan det förstås vara men det ska nog ändå ses som en varningssignal om en något mjukare konjunktur. Den större bilden är nog ändå att det kommer att fortsätta byggas snabbt och mycket i Sverige några år framöver. Det kanske inte blir lika mycket bostäder, utan mer andra typer av lokaler.

Så långt är det alltså svårt att se den oro som funnits kring byggdelen av Serneke. Tvärtom är det nog främst framgångarna i den här delen som länge var det som drev upp priset. Allmänt väntas bostadsbyggande bromsa in nästa år medan annat byggande fortsätter i samma höga takt. Det ser ännu så länge inte så allvarligt ut för Serneke.

Projekten

Sedan när det kommer till byggprojekten så utvecklas Karlastaden steg för steg i rätt riktning. Länsstyrelsen har gett klartecken, vilket gör att det som återstår är några överklaganden till mark- och miljödomstolen. De ska inte underskattas är den expertbedömning jag fått när jag frågat runt men utifrån min lekmannabedömning baserat de argument jag hört tror jag ändå utsikterna för att få igenom Karlastaden på ett bra sätt är rimligt ok. Sedan är det mesta, enligt Serneke, redan sålt. Stämmer det även när det kommer till att avtalen inte bryts, så är värderingen fortsatt realistisk.

En ordentlig inbromsning på bostadsmarknaden skulle annars kunna ställa till det på flera sätt. Den syns inte ännu så längen men vem vet. Helt otroligt med lite verklig oro är det inte. Effekterna har redan märkts på att försäljningstiderna ökar. Än så länge inom rimliga tidsspann, dock. Det som direkt får en att fundera är hur det går med projekt som inte kommit lika långt i portföljen. Det känns spontant som att t.ex. Järfälla idrottsstad nu lär dröja.


Min reflektion

Här är det utifrån den information Serneke ger, svårt att hitta de verkliga bristerna här och nu. Därför ser jag inte så starka skäl att ändra vår värdering. Om något är jag mer positiv till bolaget. Aktien däremot kan kanske åka på några kallduschar till. Det vet jag inte om jag kommer att bry mig så mycket om.

/Jacob Henriksson, Gottodix
Nästa avsnitt av Veckan! kommer lite senare än vanligt nämligen den 7 november. Här är förra avsnittet.Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

2 kommentarer:

 1. Bra sammanställning! Håller med din analys. Även om man inte ska bortse från att konjunkturen förr eller senare vänder i byggsektorn ser det fortsatt bra ut för Serneke. Utöver några enskilda projekt verkar de inte drabbas lika hårt som t.ex. NCC eller Oscar Pref. Orderboken är god nog att räcka ytterligare några år och Karlastaden ensam garanterar mer eller mindre nuvarande investering om man ror iland det projektet.

  Jag hade förväntat mig en svagare rapport och blev positivt överraskad av vad de levererade. Fjärde kvartalsrapporten blir spännande eftersom de indikerat att några projekt skrivits över på det kvartalet så min gissning är att den blir starkare.

  Valde att öka i Serneke igen för första gången på ett tag. När aktien nu handlas under teckningskursen igen trots att marginaler och orderbok är starkare än vid teckningstillfället tror jag det kan bli en fin affär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, av det som går att läsa sig till syns få problem. Skulle Karlastadem gå igenom fullt ut så räcker det som du skriver riktigt långt.

   Radera

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam