Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 5 juli 2015

Valet idag, börsen imorgon och grekiskt zombieland därefter

Vad blir resultatet av dagens val? Börsen tar en av tre vägar. För grekerna väntar dock zombieland till dess förhandlingarna återupptas. 

Grekland har bränt alla broar

Jaha, dags för avstigning eller kanske inte ändå. Det troligaste är att Greklandskrisen rullar på hela sommaren. Det finns nämligen, numera, ingen lösning på Greklands problem En gissning är att det, mer än något annat, är det som retat kollegorna inom EU. Året började med ett Grekland, som likt övriga tidigare krisländer, började återhämta sig. Arbetslösheten sjönk och BNP steg. Det tickade på helt enkelt. Nu ser det sämre ut. "Greece needs €60bn in new financing - IMF" (länk FT). Grekland har två problem gigantiska problem skulderna och Syriza - "Greek Tragedy" (länk Economist)

När Syriza steg in på scen vardet många som underskattade den händelsens betydelse. "Faces behind Greece’s radical government" (länk FT) är en bra genomgång av gänget som förhandlar om Greklands framtid. Det är en sak att ha varit stalinister förra årtusendet, i den här regeringen finns flera som hade de åsikterna förra året. Sedan tillträdet har Syriza konsekvent vägrat förhandla, förrän precis i slutet förra veckan. Det här har fått en del att undra "Was Grexit Always the Plan for Greece’s Alexis Tsipras?" (länk wsj)

Tveklöst finns det ledande personer inom Syriza som inte ser det som ett problem om Grekland lämnar EU men lika tydligt finns det andra med betydligt mer moderata åsikter. Kruxet nu är att ingen längre vet med vem man kan förhandla om vad. Grekerna skulle uppenbarligen säga ja till mer pengar men utöver det - ingen vet egentligen. En rimlig gissning är att Grekland bakom kulisserna inte har en fungerande regering längre. 

Pengarna är verkligen slut

Efter ett halvårs vanskötsel handlar det inte längre om att hantera det nuvarande skulderna det saknas (minst) 60 nya miljader euro i statens finanser. Exempelvis har skatteuttaget, som ju skulle vara Syrizas paradgren, nästan avstannat. Det cirkulerar en underlig tanke att om bara Grekland får börja om så löser det här sig nog bra. Frågan är verkligen vad börja om betyder. Ny valuta har inget med gamla skulder att göra, så det vi pratar om är om långivarna accepterar en skuldnedskrivning - med eller utan ett byte av valuta. 

Självklart går det bättre för någon som får 350-400 miljarder euro av sina grannar, åtminstone på kort sikt. Men är det realistiskt? Är det ens möjligt? "The Greek Bluff In All Its Glory: Presenting The Grexit "Falling Dominoes" (länk Zerohedge) tror inte det. Det är sant att det är stater som står för skulderna nu men även för Europas ekonomier är en okontrollerad konkurs i den här storleksordningen en rejäl smäll. När ekonomer talat om att det löser sig har de utgått från att det handlar om en nedskrivning av skulderna, inte att hela beloppet skrivs av. Med andra ord. Det går att vara ganska övertygad om att det inte finns någon som har tanken på att släppa hela Greklands skuld. Det gör att så småningom behöver nya förhandlingar komma till stånd, oavsett valresultat. Resultatet av de förhandlingarna kan kanske bli någon justering, som ger grekerna någon mindre framgång. 

Zombieland

Någon verklig förändring är dock osannolik, ens om Grekland lämnar euron. Valet om Grekland ska lämna euron eller inte, ligger antagligen i långivarens händer det med. Är det bättre att Grekland är en ekonomisk zombie innanför eller utanför valutaunionen? Innanför men med kapitalkontroller är min gissning. Gamla lån ligger som en filt över nya investeringar och landets finansmarknad. "Greek banks prepare plan to raid deposits to avert collapse" (länk FT). I närtid ligger det i korten att minst 30 procent av besparingarna försvinner och det är innan effekten av en devalvering vid valutabyte. Någonstans vid horisonten ligger nog ett mer omfattande avtal med långivarna men tar man exemplet Argentina lär det dröja till det finns en inhemsk regering som det går att förhandla med. 

Ekonomer förstår inte oförutsägbara långsiktiga processer  

En lösning blir det dock till slut, som beskrivs i "Europe’s future in Greece’s hands" (länk Economist). Alla, för västvärlden, politiskt acceptabla alternativ inkluderar att Grekland förs tillbaka in i den europeiska gemenskapen. Det kan ta ett tag och grekerna kommer att behöva inse att deras val kostat enorma belopp. Till slut leder ändå vägen tillbaka till gruppen. Däremot skakar politiska analytiker på huvudet åt ekonomernas lättsinne i frågan. 

Ekonomiska beslut tenderar att analyseras utifrån effekten veckan efter på börsen och har utfall som i förväg kan beskrivas som antingen eller. Det ena eller det andra händer och marknaden reagerar. Politiska processer är svåra att förutse men har konsekvenser under lång tid. "Why Grexit odds are probably 99% wrong" (länk FT). En vanlig kommentar bland ekonomer är att politiska händelser har liten effekt på marknaden i längden. Krig i mellanöstern brukar nämnas som exempel. Det är sant att t.ex.sexdagarskriget 1967 hade begränsad, tillfällig, effekt. Sedan följde dock en helt ny prissättning av olja som formade hela sjuttiotalet. Mer nyligen har krigen i Georgien och Ukraina passerat rätt obemärkt men är det någon som numera investerar i österled som inte har en annan bild av Ryssland? Så visst kommer Grekland blåsa upp och över på börsen rätt snabbt men det nya landskapet det lämnar efter sig är det som är intressant att analysera. 

Hur går marknaden på måndag?

Vad är då alternativen? "Oxi or Nai: A look at what comes next for Greece" (länk FT). Enkelt uttryckt. Det blir ja och regeringen avgår, det blir ja men någon konstellation av Syriza sitter kvar eller det blir nej. Ett nej stannar Grekland på kort sikt. Då ska nya förhandlingar till och resten av Europa kommer minimum att avvakta och låta krisen i Grekland värka ut medan en nytt avtal, inom eller utom euron, hamras fram. Börsen skulle enligt Goldman Sachs gå ned 10 procent direkt på det beskedet. "So könnten die Börsen auf das Griechenland-Referendum reagieren" (länk Finanzen.net) Om det däremot blir ett ja, följt av en ny regering samt kanske ett nyval - då lär det snabbt bli ett avtal och diverse ekonomiska insatser från övriga EU. Målet blir att snabbt få en positiv effekt. Det höjer börsen 10 procent direkt enligt Goldman Sachs. Frågan är hur realistiskt det alternativet är. Ett rimligare utfall är att det blir ett ja men med Syriza kvar vid makten i någon konstellation. Då följer osäkerhet och mer volatiltiet. Det troligaste alternativet om jag får gissa. 







3 kommentarer:

  1. Det är en spännande kväll vi har framför oss och ska bli kul att se hur marknaden reagerar imorgon! Som alltid är jag oerhört imponerad över hur kunnig du är och hur välskrivna inläggen är! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir onekligen spännande. Ju mer man läser desto mer galen framstår Syrizas politik de här halvåret. Något som onekligen kommit lite i skymundan.

      Radera
    2. Ja det känns som kommunismen är på väg in i Grekland! Staten har ju stängt bankerna och vem vet de kanske kommer att nationaliseras inom en snar framtid?

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam