Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 25 juli 2015

Basfs rapport visar börsens problem

Den tyska kemikoncernen Basf föll på en rapport som nästan var en checklista av börsens vägval just nu.

Kemikalier finns i nästan alla produkter och krävs därtill i tillverkningsprocesser för exempelvis oljeindustrin. Att, som vi gjorde för någon månad sedan, köpa en av världens största kemikoncerner, Basf, är därmed att tro på en starkare världskonjunktur. 

Synd då att deras senaste rapport snarast pekade i fel riktning.  "BASF-Aktie sinkt: Konzern bleibt trotz schwachem Quartal bei Jahresprognosen" (länk Finanzen.net) samt rapporten på engelska här (länk SeekingAlpha).

Rörelseresultatet steg 2 procent och vinsten låg stilla. Därtill guidade bolaget att de når planerad försäljning och vinst för året. Så långt allt bra således. 

Bryter man ned siffrorna imponerar de däremot inte. Efterfrågan till hygienprodukter föll 30 procent. Olja och gas har det också tufft. Däremot gick det bra för de specialprodukter som bl.a. bilindustrin efterfrågar. Vidare gick Kina segt medan Usa inte växte i den takt bolag och analytiker hoppats. 

I slutändan var det besparingar och valutaeffekter som räddade resultatet. Det imponerande inte på marknaden som tig ned aktien knappt 5 procent under dagen. 

Det gör Basf till ett utmärkt exempel på börsens dilemna just nu. Resultaten är ok men det är inte konjunkturen som driver på. Det får värderingarna att se ansträngda ut. Knepigt läge!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam