Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 23 juli 2015

Mercedes visar vägen

Daimler rapporterade en rekordvinst idag. Nycklarna till framgång är de samma som för Apple. Även om det inte gick i lås för den senare.

Rubriken måste glädja gänget i Stuttgart nästan lika mycket som resultatet. "Sporty new models help Daimler make record profits" (länk FT) . Rena drömmen för märket som förra decenniet kämpade med kvalitetsbrister och en aning gubbstämpel (varför det nu ska behöva vara något fel med det).

Daimler består, förenklat, dels av lastbilar, dels av Mercedes. Nu är det bilarna som driver resultatet. Försäljningen steg 20 procent och marginaler på över 10 procent är riktigt bra.

Det är tre faktorer som drar. Konjunkturen är stark medvind i bilindustrin, så sent som idag kom siffror om bättre försäljning i Storbritannien. Den andra är att pricka modellprogrammet - här har c-klassen äntligen blivit den succé bolaget behöver. För det tredje måste alla bolag just nu klara Kinatestet. Det gör Mercedes som ökar försäljningen om än från betydligt lägre nivåer än sina tyska konkurrenter.

Lastbilsdelen var inte lika spännande läsning. Möjlig motvind i Nordamerika framöver var väl den största nyheten.

Trots det som överlag togs emot som ett monsterresultat låg aktien stilla idag
 Det säger något om hur styrd av förväntningar marknaden är just nu.

För vårt innehav i BMW var rapporten positiv. Medvinden lär märkas även där. Men det var också en påminnelse om vad det är som driver resultat i bilindustrin och att solen kanske inte alltid kommer skina enkom över Bayern.

4 kommentarer:

  1. Trevligt att höra om rapporten. Jag var lite inne på att köpa i Daimler då vi kör en Mercedes (gillar att investera i sådant som jag gillar), men jag fegade ur - trots att alla instinkter sa att jag borde köpa. Då vet man iaf att man var rätt ute.. :) (Köpte i Tesla istället då de levererar batterierna till Mercedes elbilar. Jag är väldigt inne på att vår nästa bil ska bli en sådan, så länge antalet laddningsstolpar ökar något.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tesla vore en kul bil att äga. Jag har noterat att laddstolparna snart täcker de få långresor vi gör :)

      Aktien är möjligen dyrare än bilen?

      Radera
  2. Kul att det går bra för företaget, synd bara att det är nya bilar som så kallade "nyrika" kineser lägger sina surt förvärvade slantar på ;-) Deras privatekonomier hade förmodligen kunnat bli mycket bättre om de satsat dem på något annat, liksom de akuta lokala miljöproblemen som finns i deras städer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läste häromdagen en artikel att kineser som köper premium och lyx i allmänhet inte är så rika som man tror. I en annan artikel framgick att lånen stiger snabbare än bnp sedan länge men att detta kan ha toppat. Lite undrar man ju om det finns en generation kineser som är på väg in i lyxfällan.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam