Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 18 augusti 2017

Rapporterna: har Kabe slagit i husvagnstaket?

Levererat och klart. Lite så känns det när husvagnstillverkaren Kabe rapporterar. Bolaget är fint men räcker soppan till en åktur till för aktien? Jag tvekar.

Kabe rapport analys
Källa: Börsdata
Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.


Börs-RoRo eller bara snurr?

Dagen började tidigt med att jag besökte Nordnet Talks redan före frukost. Ämnet jag skulle tala om var skillnaden mellan börsoro och till och med börskrascher å ena sidan och mer harmlös rotation mellan sektorer och regioner å andra sidan. Min poäng var att vi är alldeles för snabba att prata om den där stora, breda och otäcka nedgången på börsen. Den är dock mer ovanlig än det kan kännas.

Däremot är olika typer av rotationer och relativa förflyttningar mer vanliga, som nu senast när dollarn försvagats. Det där kan man prata mycket investeringsstrategi kring. Vilket jag och Alexander Gustafsson gjorde i morse. Det kändes kul att spela in, så jag hoppas det blev bra. Ni får hålla utkik när Nordnet lägger ut programmet och jag återkommer förstås med en länk.
Innan jag kommer till dagens ämne vill jag även sticka in det här nyhetsklippet. Det är som det länge varit mycket Trump i media. Nu senast har han sparkat Steve Bannon som chefsstrateg. Med tanke på omsättningen både av personer och nyheter runt presidenten kan det kännas som bara ännu en blipp bland många. Den här är dock sannolikt rätt viktig för börsen.
Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar - den gör skillnad!
Det är mycket diskussion i affärspressen om reflationen, det som också fick namnet Trumptrade, riskerar att vändas. Det, liksom skattereformen och Naftaförhandlingarna, bryr sig börsen om. Med en alltmer pressad Trump, där till och med FoxNews tvekat i stödet, har det blivit otydligare vad som händer med politiken framöver. Det är fortfarande osäkert men med den som drivit längst från marknadens förhoppningar avsatt, så är börsen helt klart nöjd.

Så veckan slutade alltså med en nyhet som rimligen kan ge en viss skjuts inför nästa vecka men framför allt nog kan få en viss effekt lite sikt. Hur som helst - det jag tänkte beta av idag var något helt annat. En intressant rapport från husvagnstillverkaren Kabe.


Peak husvagn?

Källa: Kabe
Det går, som alla väntade sig, fortsatt bra för Kabe. Det har marknadsstatistik över försäljningen av husvagnar och framför allt husbilar avslöjat. Redan känt var också att Kabe haft vissa problem med sitt importerade märke Adria. Dessutom gick det redan tidigare i år att läsa sig till att Kabe fyllt fabrikerna och att nästa investering i utbyggd kapacitet nu gjorts.

Med andra ord var det nästan bara försäljningspriserna och bruttomarginalerna som fanns kvar att överraska. Det vet jag inte om jag tycker det gjorde. Det ser stabilt ut där med men tidigare i år hade jag lite hopp om att den heta marknaden skulle pressa upp marginalerna lite till.

Å andra sidan. Det mesta ser ändå hur stabilt ut som helst. Nettoomsättningen är upp 18 procent på ett år och rörelseresultatet har stigit med 24 procent. Orderingången är enligt bolaget fortsatt god. Det finns egentligen bara två och ett halvt stora orosmoment på horisonten.

Det första är att Kabe och Adria tillsammans har över hälften av husvagnsmarknaden men bara knappt 20 procent av den växande nischen husbilar. Det går förstås även att se som en möjlighet men här skulle jag behöva mer kunskap om produkterna och campingfolkets preferenser. Kabe har ett aktivt modellprogram med flera nyheter på gång även under resterande del av året. Frågan är om det räcker för att ta sig utanför Skandinavien i större utsträckning som Kabe hoppas.

För det kan behövas om hot nummer två trillar in. Det finns gott om blippar om att konjunkturen för dyra kapitalvaror kan närma sig sitt slut. Det har dels varit en lång period för köparna att slå till och ny husvagn är inget man byter årligen, så kanske kan marknaden snart vara på väg in en något mätt period. Det är dels en räntekänslig affär, eftersom köpet på ett eller annat sätt ska finansieras.

Den sista halvan

Källa: Börsdata
Samtidigt är det så långt inget som direkt tyder på att Kabe slagit i taket. Vilket för oss till den där sista halvan bland orosmomenten. Vad ska driva aktien vidare uppåt?

I grafen högst upp i inlägget har jag tittat på några bolagsdata runt Kabe. Bruttomarginalerna kan jag tycka borde kunna toppa lite högre än de gjort men det har ändå kommit tillbaka till bra nivåer. Det samma gäller för avkastningen på det investerade kapitalet medan rörelsemarginalen borde ha en bit kvar, kanske genom ännu bättre resursutnyttjande. Å andra sidan är nu mer produktion på plats och då ökar förstås risken att det visserligen möjliggör högre försäljning men att det inte är lika hårt tryck i fabrikerna.

Det här ska ställas emot att värderingarna kommit upp en bra bit jämfört med våra första köp hösten 2016. Det hela kokar alltmer ned till att Kabe på kort sikt mer och mer ser ut som ett case kring om bolaget kan behålla trycket i sin goda försäljning. Det är inte alls omöjligt men med högre risker både i värdering och konjunktur ser framtiden för aktien mer otydlig ut än den gjorde när vi gick in. Mot det ska ställas att bolaget fortsatt framstår som välskött. Det förlåter en hel del men om det är tillräckligt  i konkurrens med andra investeringar får jag fundera lite till på.

/Jacob Henriksson, Gottodix
Jag ska pröva att köra med lite ny filmutrustning framöver - så det blir en liten teknikpaus i inspelningarna av 3 snabba men snart så :)

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här. 

2 kommentarer:

  1. Kan Kabe gynnas av den dåligt fungerande bostadsmarknaden? Trailerparker?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har en liten försäljning av "mobila hem" till svenska campingplatser.

      Radera

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam