Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 12 augusti 2017

Helt kort om Kinneviks digitala affärsmodell

Det är mycket jag gillar med Kinnevik. Fast några saker gillar jag alldeles särskilt. De tänker inte så mycket nytt som det tänker rätt. Sedan rullar det ut de på utvalda marknader inte överallt och om de inte funkar så ändrar det sig.

Källa: egen bearbetning av data från Kinnevik
Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.
Behåller risktagandet

Planeringen inför den kommande börsveckan på Sparskolan landade i att jag oförtrutet kör på. Så långt är jag inte särskilt skrämd av en börskorrigering som faktiskt netto inneburit att en amerikan som investerat i Stockholm tjänat lite pengar över sommaren. Det vill säga dollarn har fallit mer mot kronan än Stockholmsbörsen backat sedan början på juni. Möjligen en tankeställare för alla oss som läser de många börsvarningarna just nu.

En del i börsdiskussionen har hela sommaren gällt de konsumentnära teknikaktierna. Ni vet FAANG-gänget i USA (Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google). Är de, om inte en bubbla, så åtminstone upptrissade till värderingar som behöver korrigeras ned eller ser vi bara början på ett skifte i distribution och konsumtionsmönster som kommer att ändra vår vardag i grunden?

Källa: StockPiper
Techwreck menade vissa att vi såg tendenser till i somras när räntorna pressade på. Inte alls, vinsterna och framför allt tillväxten finns där den här gången. Det är de gamla bolagen, som HM, ICA, Swedbank och BMW, som är de pressade den här gången. Rätt eller fel? För vem i vilka branscher? Det är svåra frågor men ingen kan undgå att i investerarkretsar talar alla om digitalisering för närvarande.

Det kortsiktiga sambandet är enkelt. Håller börstrenden och konjunkturen i nuvarande form i sig så har de här teknikbolagen en fortsatt medvind. Varje gång trenden bromsar eller motkrafter som räntan sätter in, så blåser det åt andra hållet.


Sveriges FAANG?

Källa: Kinnevik
Vilket är den svenska börsens bästa alternativ i den här förändringen? Min röst faller på Kinnevik, som beskriver sin affärsidé som att de bygger digitala varumärken. Jag har inte kommenterat deras senaste rapport, trots att vi har dem i portföljen. Det har helt enkelt inte varit prioriterat, eftersom det mesta rullar på. Jag väljer alltid att först skriva om det som kräver att nya beslut i våra placeringar. Det gör inte Kinnevik för närvarande, eftersom det mesta rullar på.

Aktiens avkastning inklusive utdelningar ligger de senaste fem åren på 19 procent per år. En bit från Investors fantastiska resa, som jag skrev om nyligen, men komfortabelt över de knappt 15 procent som börsen (OMXSGI) legat på.

Värdemässigt är Kinnevik: 

 • i första hand ZalandoMillicom och Tele 2
 • i andra hand några mellanstora innehav som klädhandlaren på tillväxtmarknader Global Fashion GroupCom Hem och MTG,
 • i tredje hand några mindre innehav och sist en hel rad ännu mindre digitala specialister inom sådant som fintech och hälsa 

De stora storleksskillnaderna gör att många analyser stannar vid den första punkten och så kanske resonerar lite om den andra. Det blir ett rätt starkt utifrånperspektiv. För den som vill förstå om Kinnevik kan generera överavkastning över tid tjänar nog på att försöka förstå bolagets affärsmodell.

Källa: Börsdata
Jag tänkte inte ägna det här miniinlägget så mycket åt rapporten som till varför jag tycker Kinnevik är ett spännande inslag i portföljen. Några små nedslag i aktualiteter och funderingar kan ändå vara värt några rader.

Zalando är inne i ett läge där försäljningstillväxten är fortsatt imponerande hög runt 20 procent i år och marginalerna börjar stiga mot 7-8 procent. För det vill aktiemarknaden betala ett p/e för i år på 61 och med god tillväxt inräknad kostar det idag p/e 31 räknat på den förväntade vinsten 2020, så billigt är det inte. Tele2 imponerar genom att göra precis det som krävs när de med nya erbjudanden lyckas öka intäkten per kund. Millicom är ett case i samma omställning fast i några tillväxtländer främst i Latinamerika, som jag skrivit om senast här.

Bland de mellanstora innehaven är Global Fashion Group fortfarande olönsamt men med växande försäljning i samma takt som Zalando kanske går det att hävda att bolaget på sikt ska vandra samma väg. I ComHem är jag överraskad över att den organiska tillväxten ser ok ut och MTG tycker jag gör det mesta rätt med sin e-sportsatsning och sin lokala variant av Netflix. Om en bra utveckling räcker i längden för att göra de här bolagen intressanta är jag inte lika säker på. Det är inte självklara alternativ för portföljen. I så fall är flera av de mindre och riktigt små innehaven mer intressanta.

Sett till värderingarna är Zalando pressat, Millicom ifrågasatt medan Tele2 väl hamnar lite mittemellan. En mer blandad bild än det var när jag tittade på Investor. Det finns också en substansrabatt i Kinnevik som ligger på en ok nivå men visst har värderingen kommit upp en del det senaste åren.

Poängen är mixen och den bakomliggande tanken

För min del tycker jag det mest spännande med Kinnevik är bolagets koncentrerade och faktiskt hyggligt begripliga affärsmodell. Det kan verka spretigt men en närmare titt visar att det Kinnevik försöker leta upp, testa och sedan sprida digitala affärer inom olika sektorer. När de väl hittat en modell de tror på som inom e-handel och telekom, så rullar de via olika bolag ut den på utvalda mogna marknader och tillväxtmarknader.

Jag tycker till exempel Zalando lyckats fantastiskt bra och tror de är på helt rätt väg med sina kundprogram och försök att bygga även premiumrelationer med mer personlig om än digitala möten. De kan inte i längden vara rätt att köpa dyra kläder i en digital motsvarighet till en köplada. Lyckas de växa vidare, så tar Kinnevik med sig de lärdomarna till Global Fashion Group.

Med det perspektivet blir flera av de mindre innehaven mer intressanta. En roborådgivare till amerikanska pensionssparare, ett försäkringsbolagens motsvarighet till mikrolån på tillväxtmarknader eller digitala doktorer i London. Spännande att vara delaktig i alltihop. Kanske kan något lyfta.

Notera att inget är särskilt unikt. Det är ingen slump att Kinnevik länge delägde och har samarbetat mycket med de tyska specialisterna på att kopiera digitala affärsidéer - Rocket Internet.

Det här syns även i de mellanstora bolagen. Det är i princip samma utprövade idé om ökade intäkter per kund som ComHem använder som Millicom bygger ut. MTG:s planer för Viaplay ser ut som en lokal variant av Netflix.

För min del är det så här entreprenörer särskiljs från innovatörer. De tjänar pengar men kommer inte alltid på så mycket nytt. Bra så.

/Jacob Henriksson, Gottodix
Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här. 


7 kommentarer:

 1. Hej,
  intressant inlägg. Jag har en liten post i Kinnevik men jag funderar på hur aktiva ägare de är. De har en Corporate Responsibility Policy för sina bolag men jag tycker att de borde kunna bidra mera i dessa förändringens tider. Vad kan man förvänta sig av ett investmentbolag eller för den delen en industrigrupp som säger sig vara aktiva ägare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jag noterat är att de är raka och rationella. Så vitt jag kunnat se följer de lagen och är inte oftare en andra inblandade i problem, trots att de ofta är på knepiga marknader. Däremot verkar de inte heller prioritera CSR. Vore intressant med fler ögonvittnesskildringar i den frågan.

   Radera
  2. Tack för svaret men jag tror du missförstod min fråga. Jag tänkte mer ur ett allmänt perspektiv vad man kan förvänta sig av bolag (Kinnevik, Volati, Addtech m.fl.) som köper upp andra bolag och säger sig vara aktiva ägare. Hur mycket styrning eller aktivitet förväntas av en aktiv ägare?

   Radera
  3. Det ser mycket olika ut. Vissa gör en rent finansiell investering och låter andra sköta bolaget. Andra (som Cevian) arbetar fråb sidlinjen men försöker ändå påverka bolaget. En annan grupp tar in bra bolag men jobbar mest med deras overhead och administration (som att hjälpa dem med en effektiv finansförvaltning). Ytterligare andra köper, ungefär som en riskkapitalist, in bolag för att förändra och sedan sälja dem. Sedan finns de som är mer långsiktiga eller de som likt Kinnevik tar med sig en viss ide. I deras fall gör om beprövade digitala framgångar, egna och andras men på nya marknader. Slutligen finns även de som bygger upp eller köper bolag som de behåller i årtionden.

   Radera
  4. Intressant, tack för svaret :-)

   Radera
 2. Hej,
  Hur ställer du dig till att köpa zalando respektive Rocket internet direkt till portföljen?
  /Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Zalando gillar jag. Om du specifikt tycker det är ett bra bolag (obs ordentligt dyrt dock), så är det väl bara att haka på. Så stor är inte substansrabatten i Kinnevik att jag skulle välja på den grunden om jag bara var intresserad av ett bolag. Rocket Internet har ju Kinnevik sålt sin del i. Kul bolag med sin kopiera och flytta till ny marknad-inställning. Kanske är lite rockNroll med sina tuffa investeringar. För vår del skulle jag i så fall vilja hålla mig ordentligt löpande uppdaterad. Exempelvis via Finanzen.net eller Der Aktionär.

   Radera

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam