Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 17 augusti 2017

Allt (till slut) som det ska hos Midway

Inte ens en tusenlapp. Det var omsättningen i Midway när börsen öppnade på rapportdagen. Hur ska man ta sig an ett sådant bolag och vad visade siffrorna i vårt senaste förvärv?

Källa: Nordnet
Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.


Gömd långt bak i rullorna

Strax efter klockan nio hade en sparare hos Avanza sålt 28 aktier i Midway till en annan sparare i samma bank. Det var 778 kronor som bytte ägare. Sedan dröjde det knappt tio minuter innan det började droppa in småaffärer från lite olika håll.

Rapportdag är inte alltid lika intensivt kan man konstatera. En titt på hela omsättningen under dagen ovan förstärker den bilden. En eller några aningen större poster mäklades via SEB. I övrigt var det småköp via Swedbank och Nordnet. Säljarna var nästan uteslutande gissningsvis småsparare från Avanza.
Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar - den gör skillnad!
Låg omsättning kan ha roliga effekter. För några år sedan ägde vi aktier i lilla Lovisagruvan. Efter en dålig rapport gick jag in på börsen på morgonen och väntade mig att det skulle svida. Det gjorde det inte. Aktien låg stilla, så jag sålde av vårt innehav. Några timmar senare föll den plötsligt tungt. Någon med en större post hade uppenbarligen till slut läst rapporten.


Källa: Midway
Så där kan det vara i de mindre bolagen men det gör mottagandet av en rapport till en speciell utmaning och i fallet Midway gör det caset att bolagets verkliga värde ska bli synligt extra krångligt. Det går ju inte att luta sig mot summan av marknadens analyser som en utvärdering av de senaste fakta om rapporten tillförde.
 
Istället får man läsa på själv. Inte så lätt det heller, för det var en kort och översiktlig beskrivning av sitt resultat som bolaget gav. Fast det kanske mer ska ses som att det inte händer så mycket än som att det finns viktiga fakta under ytan.

Det viktigaste budskapet var att försäljningen för specialisten på byggnadsställningar Haki ökade. Allt annat hade varit en besvikelse med tanke på att det är här Midway satsat. Bolaget är en så stor del av helheten att det egentligen går att se Midway som Haki samt några tilläggsverksamheter. Nu hade den projektstyrda verksamheten haft medvind.

Källa: Midway
Utöver det lyfter bolaget fram att det är hård prispress hos bilhandlaren Gustaf E Bil. Så värst mycket mer av intresse finns inte i rapporten. Det är lite om råvarupriser och något om valutaförändringar. De mesta är dock mer än något annat stabilt.
Källa: Börsdata
De flesta problem verkar vara lösta men någon vidare underliggande tillväxt talar vi inte om i det här caset. Till de faktorer som ser stabila ut hör finanserna. Kostnaderna för att förändra bolaget minskar och finanserna ser allt bättre ut.


 Några reflektioner

Källor: Börsdata och Midway
Städningen av bolaget har haft det goda med sig att den verksamhet som är kvar har en lönsammare mix. En omställning som aktiemarknaden gillat, vilket syns i att p/s-talet höjts. det är dock fortfarande lågt, eftersom Haki och några av den andra innehaven skulle kunna ligga en bra bit högre.

Det här för oss till en första utvärdering av vårt case i den här aktien. Vad har jag lärt mig av denna första rapport jag läst som ägare? Kanske att det här är en aktie där det inte ens är säkert att du får betalt även om bolaget gör det du hoppats på. Inte världens enklaste investering således men så långt ger den åtminstone inga problem.

/Jacob Henriksson, Gottodix


Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här. 

2 kommentarer:

 1. Känns som Ratos är lika svårt att värdera som Midway är

  Pelle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ratos är spännande nu när de ska få ordning på strategin. Gillar bolaget men nog har de en hel del att bevisa?

   Radera

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam