Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 10 augusti 2017

Helt kort med en teori om dollarraset

Är det verkligen Nordkorea som ställer till det på börsen? Jag tvivlar, liksom jag undrar om det är så självklart att dollar och amerikanska räntor ska studsa upp.

Källa: TradingEconomics
Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.


Alla talar om börsvädret

Det går inte att mäta allt här i livet. Hur många punkter ska börsen ned på att USA prövar en tuff attityd mot Nordkorea? Om det nu verkligen är det som satt fart på börsen de senaste dagarna. Personligen tvivlar jag. Den enda realistiska näraliggande händelse som kan komma ut av ordväxlingen länderna emellan är att USA:s relation med Kina försämras.

Bara för att vara tydlig. Kärnvapenkrig är dåligt för affärerna... också. Det vill säga inte bara en mänsklig katastrof av obegripliga mått. Vore det på allvar så att marknaden trodde på en eskalering på den koreanska halvön, så kan det väl vara en bra idé att ta höga lån och köpa guld eller något i den stilen.

Innan tankarna springer iväg kan det vara värt att beakta att börsen tog Brexit med ro ända tills det inträffade och sedan rätt snart efter det också. För min del tror jag snarare det är för mycket kapital som suttit fel i förväntningarna om kraften i konjunktur- och ränteuppgång. Där båda men särskilt den senare varit svagare än väntat. Lägg till det för höga vinstförväntningar som måste skruvas ned efter rapporterna.

Det är lite som med vårens techwreck en rätt tunn härledning mellan orsak och en nedgång som i sig själv var rätt befogad. När det är ett momentum åt ett håll måste någon ropa rätt högt för att få investerarnas uppmärksamhet. Det får man ju säga att Donald Trump till och från men alltmer sällan är rätt bra på. Nu verkar han dock ha lyckats. Den knuffen räckte för att vända flöden och ge en liten nedgång.

Det här har jag ingen expertuppbackning för. Tvärtom skriver Financial Times ikväll om att "Global Stocks under pressure from N Korea tensions - S&P 500 hits one-month low while CBOE Vix briefly tops 15".

I den artikeln drar en av experterna från banken Julius Baer slutsatsen att det blir ett kort och tillfälligt lyft för säkra hamnar som guld och liknande. Sedan kommer temat åter vara stigande räntor och en starkare dollar. Lite som Dagens Industri var inne på och som jag citerade häromdagen.

Jag är inte den typen som sticker ut hakan utan jag gillar att lyssna på experterna. Idag tänkte jag dock vara motvals. För jag ser inte alls samma sak som de här experterna pekar på. Med det sagt bör förstås läsaren i sin tur vara extra skeptisk mot mina funderingar. Det är idag alltså bara alldeles mina egna.

Det här tror jag har hänt

För min del tror jag det är såpass många som satsat på en stabil börs- och ränteuppgång med låg volatilitet att de nu snabbt riskerar att bli trångt i dörren när marknaden börjar ana att börshösten blir en mer normal eller möjligen till och med riskfylld resa.

Jag tolkar tvärtemot experterna ovan det faktum att marknaden drar åt det här hållet exakt som att allt fler tvivlar på dollarn och ränteuppgången. För om jag har rätt och de flesta, likt faktiskt Julius Bear, uppfattar det här som tillfälligt brus men ändå agerar rakt in i det så säger det något annat - nämligen att det finns mycket kapital som sitter fel men inte velat stiga av en fin resa uppåt.

Det jag ser när jag tittar på dollarn för närvarande är en valuta som för närvarande inte direkt styrs av de egna långräntorna. Den kopplingen bröts i april. Det sammanfaller med att det blev tydligt att USA:s konjunktur är något svagare och framför allt inflationen något lägre än vad som då var förväntningarna. Hade allt annat varit lika oförändrat som amerikanska långräntor då var, så hade det inte blivit någon dollarförsvagning.

Det blev det dock och förklaringen är stigande optimism och långräntor i andra delar av världen. Samtidigt är realräntorna så låga att guld blir en mer attraktiv placering. Särskilt mätt i en allt svagare dollar. Det för oss till steg fyra. Finns det något som kan bekräfta att vi inte är i en verklig risk off? Jag har ett förslag och där att kopparpriserna går relativt bättre än guldpriserna för närvarande.

Vad betyder det?

Om det är så den här maskinen ska sättas ihop, så kan resultatet i andra änden istället bli att kapitalflöden går i en annan riktning. Exempelvis i form av ökande reala investeringar utanför USA, för att betala för handelsbalansunderskott och för att balansera portföljer som länge legat underinvesterade i Europa och på tillväxtmarknader.
För min del tror jag alltså att det mycket väl kan vara så att det vi ser just nu i förlängningen snarast ska ses som ett rejält test nedåt för dollarn och räntorna. Med en stark konjunktur och låga realräntor kan det mycket väl stötta börsen ett tag till. Så varför faller även aktiemarknaderna? Kanske helt enkelt för att vinstförväntningarna varit för uppskruvade.

Det passar in i förklaringen att det vi framför allt ser just nu är stora flöden som legat fel och ska styras om för att hamna rätt. Om det är sant är det här bara ett sommarregn. Fast det tror ju inte experterna och det ska man väl ha respekt för.

/Jacob Henriksson, Gottodix



Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här. 



4 kommentarer:

  1. Själv brukar jag förlita mig på baseball coachen Yogi Berra. It´s tough to make predictions especially about the future. Berra konstaterade vid ett tillfälle. The future ain´t what it used to be. Tycker det är rätt klargörande.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
  2. Vad har du för syn på Feds tapering planer, amerikanska räntor och USD?
    Jag tycker det är svårt att argumentera för något annat än att Fed kommer leverera vad de sagt, amerikanska räntor kommer gå norrut och dollarn kommer vara mycket stark.
    Vad talar emot det scenariot? Don't fight the Fed sägs det ju och av goda anledningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir en start på neddragningarna av balansräkningen i september. Det ligger redan i förväntningarna. Sedan kommer det långsamt ticka på. Klart det har en effekt särskilt i form av stigande diffar mellan riskpremier på olika tillgångar. Det sätter en del press på börsen.

      Räntorna däremot ser mycket långsamma ut. Inflation är inget att bry sig om. Där är trycket upp för långsamt. Avvägningen blir mellan överhettning i tillgångspriser och ekonomi jämfört med press på egna bolag i ett globalt valutaspel. Så min gissning är en långsam gemensam march uppåt för räntorna. Men visst kan det överraska där.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam