Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 7 augusti 2017

Helt kort robotvinnaren Infineons stabila rapport

Alles in ordnung för Infineon i deras senaste kvartalsrapport. Visst dollarn börjar ge motvind men när de säljer mer till bilindustrin trots att den tappar fart så imponerar det. Automatiseringen av industrin går dessutom ännu bättre. Ett starkt case helt enkelt.

Källa: StockPiper
Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.


Hösten är skördetid


I senaste 3 snabba tittar jag på trenderna inför börshösten (det skrivna inlägget här). Några slutsatser därifrån var att jag inte tror på några skarpa svängar i konjunkturen eller för den delen att det kommer några andra mer bestående förändringar av börsklimatet i höst. Däremot ser det helt öppet ut i det relativa spelet mellan valutorna och hur snabbt räntorna rör sig.

Det kan skapa vinnare och förlorare. En möjlig förlorare är faktiskt ett av mina favoritbolag i portföljen - tyska Infineon - specialist på datachip till industrin, bilar med mera. Deras kvartalsrapport är ämnet för dagens helt korta inlägg.

Valutamotvind behöver inte vara ett problem

Vill det sig illa kan valutamotvinden tillta för Infineon. I deras nya guidning justerades den förväntade dollarkursen ned från 1,12 mot euron till 1,15 i snitt under tredje kvartalet. Idag kostade en euro 1,18 dollar, så det ser redan optimistiskt ut.

En annan risk är att prissättningen av tillväxtbolag med höga p/e-tal pressas om räntorna stiger. Fullt möjligt inte minst i Europa. Samtidigt är, som jag konstaterade i veckans 3 snabba, konjunkturen stark. Fast ändå inte hela. bilförsäljningen skruvas ned steg för steg. Det är Infineons näst största nisch och ett framtida guldägg om omställningen till elbilar tar fart.

Så det är faktiskt fullt möjligt att Infineon under hösten har en trippel motvind i form av valuta, räntor och bilkonjunktur. Det låter förstås spontant livsfarligt för en investerare.

Källa: Finanzen.net

Det är nedsidan. Uppsidan är att det redan finns en viss sådan oro inprisad. Det är bra för den långsiktiga investeraren, eftersom Infineon med sin inriktning på automatiseringen av industrin och inte minst sin starka ställning inom elbilar har alla förutsättningar att hetta till värderingsmässigt.

Visst, p/e-tal på 23 är inte billigt men jämfört med mycket annat skrämmer det faktiskt inte för ett bolag som marknaden tror har den tillväxten i graferna överst ovan visar. Det här ger ett i mina ögon klassiskt investeringsläge. Det går att göra ett case av att Infineon om några år kommer att ha minst lika hög tillväxt som idag men där aktien backas upp av högre vinster.

Extremt förenklat skulle en vinst per aktie på 1 euro och ett p/e-tal på 23 ge en uppsida jämfört med dagens kurs på 19,23 euro på 20 procent. Det i det enkla basläget att allt rullar på och att marknaden inte vågat prisa in att det blir så. Den här typen av rullande p/e-resonemang var det många som länge gjorde goda affärer på i HM.  Riskerna med den något slöa analysen framgår väl med all tydlighet av utvecklingen för det bolagets aktie.

Infineon ligger stadigt på en avkastning på sysselsatt kapital som är dubbla kapitalkostnaden och tillväxten är det som sagt inget fel på, så liksom i det svenska klädbolaget är det här ett kvalitetsbolag vi talar om. Så hur är det med riskerna?

Källa: Infineon
Samtidigt behöver allt här i livet inte vara så komplicerat eller snarare det är skönt när kraften kan riktas mot det som verkligen är komplext. För egentligen exakt som i HM fungerar värderingsresonemanget så länge marknaden och bolaget håller takten. Det klarade inte HM men jag är benägen att tro att Infineon gör.

Om vi börjar med hela marknaden så är det höga förväntade tillväxttal i två av de tre nischer där Infineon verkar. Dessutom har bolaget en stark ställning i alla sina nischer. Jag ser fram emot att fördjupa mig mer i tekniktunga inlägg men på en övergripande nivå kan det sammanfattas med att Infineon är mycket starka både i befintliga lösningar för bilar och automatisering av industrin och framväxande nya.

Källa: Infineon
I den senaste rapporten var det inget som stack ut. I bilsegmentet kunde lägre volymer sålda bilar än förväntat med råge kompenseras av allt högre teknikinnehåll per såld bil. Exakt det mått jag förgäves letat efter i flera av Autolivs rapporter. I industrisegmenten går det, som sig bör just nu, allt bättre. Även i kortsegmentet som varit en akilleshäl ser det bra.

Jag tänkte inte fördjupa mig i de många andra detaljerna i rapporten i den här korta genomgången men orderingången är god och det finns ingen större lageruppbyggnad hos kunderna, vilket ju var problemet Fingerprint snubblade på. Priserna faller stadigt men förutom ny teknik så gör också stigande volymer att kapacitetsutnyttjandet för de dyraste investeringar förbättras, så det verkar inte finnas någon väsentlig press på bruttomarginalerna heller.

Nu är det här ett ordentligt teknikintensivt bolag och jag ska inte ge sken av att jag på långa vägar tagit till mig alla nyanser ännu men att döma av frågorna efter kvartalsrapporten är det mesta frid och fröjd. Det är inga tunga moln på himlen för närvarande. Utom då de jag nämnde i inledningen. Ingen av dem har dock särskilt mycket med bolaget att göra, så för min del skulle en dipp av de skälen inte vara något som oroade mig särskilt mycket.

Snarare i så fall om det kom en tung konjunkturvändning nedåt, som helt stängde riskviljan för den här typen av framtidsbolag. Det känns inte så troligt, så för min del lever det enkla multipelspelet i den här aktien. Det vill säga att marknaden kommer att upptäcka att Infineon är ett lika fint tillväxtbolag om något år som det är nu och värdera det därefter.

Fast visst vill jag fördjupa mig ännu mer i bolaget framöver. För visst är det lätt att dras med av den allra enklaste beskrivningen. Vad har du investerat i? Hjärnorna till framtidens bilar och robotar.

/Jacob Henriksson, Gottodix


Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam