Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 6 november 2016

Glöm valet, det är räntan som räknas

När vi stirrar på valet blinkar en annan blipp intensivt på radarn. Nu stiger inflationen och med den räntorna. Räcker bolagens vinster för att rädda börshösten?

Galactus entré på börsen

Ett klassiskt berättargrepp är att låta ett till synes stort hot torna upp sig bara för att i nästa ögonblick avslöja att det bara dolt en mycket större fara. Jag minns till exempel med en glädjefylld rysning när jag som barn läste serien med Fantastiska Fyrans möte med Silversurfaren. Det som verkar vara ett klimax är istället bara entrén för den verklige motståndaren - Galactus.

Mitt vuxna jag kan reflektera över att formen gör att nästan hela berättelsen i slutändan visar sig ha fokuserat kring något oväsentligt och att det som verkligen förtjänade uppmärksamhet avhandlades rätt geschwint. Galactus passerar, trots sin monumentala presentation, förbi som bara en av alla hot superhjältarna tar sig an.

Vadan denna nostalgitripp? Jo, jag tror beskrivningen ovan passar rätt bra på det amerikanska valet i veckan. Donald Trump kan väl få vara silversurfaren i den analogin. Det verkliga hotet är att nu kommer inflationen och räntehöjningarna vi väntat på så länge, åtminstone i USA. Hjältarna då? De är bolagsvinsterna. Det har i god dramaturgisk stil sett uträknade ut men på nio har de till slut rest sig. Frågan är om det räcker för att rädda börshösten?

Det handlar dagens inlägg om. På Sparskolan svarar jag på en läsarfråga om vilken effekt valutor har på investeringar just nu.

Inflationen är här 

Källa: TradingEconomics
I fredags kom nya amerikanska jobbdata smygande lika tyst FED-mötet i veckan passerade. Båda var dock entydiga signaler om att det blir en räntehöjning i december. Det blev 161 tusen nya jobb i oktober utanför jordbrukssektorn. Den som tittar på den längre kurvan ser att det snarast är en icke-nyhet. Arbetsmarknaden i USA mår på det hela taget bra

Källa: TradingEconomics
Det är dock fortfarande en slående delad arbetsmarknad. Privat tjänstesektor ökade med 142 tusen nya jobb. Den statliga sektorn ökade med 19 tusen jobb. Hela varusektorn stod däremot stilla. Råvaror, verkstad och bygg alla hade de förändringar på några tusen jobb och tillsammans blev förändringen plus minus noll. Det efter en lång period med fallande sysselsättning inom råvaror och delvis även inom verkstad. 

En förändring jag brukar peka på är att efter finanskrisen ökade arbetslösheten drygt fem procentenheter i USA. Nu är den siffran återställd men främst genom att fler lämnat arbetslivet. Till stor del beror det här på en åldrande befolkning men det är också en viktig förklaring att de som jobbade i verkstäder och gruvor helt gett upp att söka jobb.  


Den här bilden hade jag med i min Valspecial till Nordnet förra veckan. Ekonomiskt är det den valet handlar om. Amerikansk tillväxt har, liksom i andra delar av världen, inte gagnat den medel- och låginkomsttagare i mogna ekonomier. Ännu mer avgränsat har den missgynnat män i industrin. 

Average hourly earnings of all employees, total private, seasonally adjusted  Källa: DoL 
Det här är det delade USA som går till val. Ekonomiskt och på kort sikt är det dock en helt annan aspekt av siffrorna som tränger sig på. De delar av USA som går bra är överhettade. Lönerna stiger nu i den snabbaste takten på många år. Det samma gäller inflationsförväntningarna, den översta bilden i dagens inlägg. Det trots att USA nu via en starkare dollar exporterar sin inflation till andra länder och att oljepriset mattats av.

Källa: TradingEconomics
Det som ligger i korten är alltså ett tryck uppåt på inflation och räntor. Där USA drar med sig resten av världen. Tidigare har den dragkampen dominerats av oron utanför USA. Ekonomisk osäkerhet och stimulanser har förhindrat högre räntor i USA och dämpat dollarns uppgång. En del tror att det blir så även den här gången. Det är förstås möjligt och i så fall blir det ännu en runda med press uppåt på tillgångspriser.

Det som verkar rimligt är dock att särskilt den närmaste tiden efter valet så kommer utspelen från FED om att det ser ut som diagrammen i  det här inlägget visar och att det pekar mot att USA behöver höja räntan. Ledamöterna håller regelbundet tal om sin syn på ekonomin. Min gissning är att de dämpat tonläget före valdagen men just därför kommer att behöva vara extra tydliga efter valet för att visa att inflation och ränta nu är på väg uppåt.

Vinsterna då?

Källa: FactSet

När 85 procent av bolagen på S&P500 rapporterat är bedömningen att vinsterna, äntligen, vänt uppåt igen. Så här långt ligger de 2,7 procent över förra årets nivå. De var dessutom länge sedan förväntningarna framåt reviderades ned så lite som de gjort inför sista kvartalet. En gryende optimism således.

Källa: FactSet

Samtidigt har vinsterna länge utvecklats långsammare än aktiekurserna i USA. De har kunnat stödja sig på den låga räntan och inflationen. Nu är den faktorn på väg bort och faktum är att kurserna ändå inte reagerade fullt ut på de prognossänkningar framåt som kvartalsrapporterna bjöd på. Det finns alltså fortfarande ett gap mellan börsen och bolagen.

Min reflektion

Det är det här som är mötet mellan Galactus och Fantastiska Fyran i den inledande analogin. Nu ska vi förbi den megahändelse som valet är. Säkert kommer utfallet prägla tillvaron i många länder under de kommande åren. Det styr dock inte börsen i höst. Det gör mötet mellan inflationen och vinsterna.

Den som tittar på oddsen kan inte undgå att se en tuff utmaning för börsen framöver. Möjligen blir det ändå som i serietidningen. Det stora hotet avvärjs till slut överraskande lätt. I det här fallet skulle det kunna ta formen av ökad framtidstro och minskade riskpremier.

Här kanske ändå presidentvalet skulle kunna spela en del roll. Allt det där är dock mest spekulationer. Mer relevant är kanske att titta på rätt faktorer när nyheterna nu sköljer över oss de kommande veckorna. Då verkar inflationen vara siffran att följa.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser  Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!

Reklam: Missa inte heller det vettiga tillfället att köpa eller sälja aktier i USA courtagefritt hos min partner Nordnet, som jag hade ett annonsinlägg om häromdagen.

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

9 kommentarer:

 1. Tror också att räntan kommer ge lika stor effekt som valet men samtidigt tror jag att den redan delvis är inprisad. Många tar förgivet att börsen föll på valoron men jag tror att den annalkande räntehöjningen är en viktig delförklaring. Fastighetssektorn har tappat rejält.

  Tycker samtidigt att det är ett rimligt läge att öka i många aktier då de handlas till goda utdelningsandelar så länge case är att dessa kommer kunna uppnås även i ett något högre ränteläge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är det så. Problemet tycker jag är att nu testas till slut bolagsvinsterna mot räntorna. Alla kan gissa men få vet nog hur det går. Jag är väldigt osäker för egen del.

   Radera
 2. Hoppas på att Trumpen vinner då detta skulle innebära bra köplägen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är vi nästan där. Ska bli spännande att följa!

   Radera
 3. Oerhört bra formulerat i vanlig ordning. Älskar analogin med Galactus som precis som räntan varken är ond eller god i sig själv, utan en naturkraft, ett fenomen långt bortom mänskliga petitesser. Påverkbar javisst, på något plan, men oförutsägbar.

  Sedvanliga högaktningsbetygelser,
  Dan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, nu kommer nog inflationen. En sak som gör det så spännande är hur svårt det är att tala om sådant som inte gått att se. Hur kommer räntan att slå och ökar den mycket eller lite? Ingen vet ju.

   Radera
 4. Tack för en mycket intressant blogg :) Jag har två frågor som du kanske kan kasta ljus över: Vilka räntor tycker du att man ska titta på och vilka räntenivåer på dessa räntor ser du som kritiska så att det kan påverka aktiemarknaden? Ex US bond 10 åring eller 5 åring m.m eller kanske tyska räntor... Svår fråga att svara på kanske :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns flera. Tvåårsräntorna är de känsligaste för spekulationer kring politik. De som får störst effekt är annars 10-åringarna som används som jämförelse och mått på riskfri ränta i många kalkyler.

   Jag kollar tre saker. Nivån. I USA är frågan om 10-årsräntan kandra vandra över 2% och sedan upp emot 3% där den faktiskt snuddade förra gången det rörde sig på allvar. Långt borta nu men vem vet.

   Det andra är lutningen när räntor med olika löptid ställs mot varandra. Det var länge sedan vi hade den bra situationen att avkastningen var väsentligt högre på sikt än i närtid.

   Det tredje är som du nämner diffen mellan olika länder. USA och Tyskland är viktigt och där ser det ut som om USA snart börjar dra upp tyskarna. Andra intressanta är alla som har mer risk i priset som södra Europa eller tillväxtländer. När de går ner tyder det på ökat förtroende för världsekonomin.

   Radera
  2. Tack så mycket för bra och informativt svar :)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam