Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 2 november 2016

Börs, olja, guld och räntor - hur hänger de ihop just nu?

Ok, valet styr allt just nu. Fast det finns ett liv efter tisdag också. Hur ser sambanden på börsen ut då? Det funderar jag på idag.


Källa: TradingEconomics



Hjärnan kan tänka en tanke i taget. Vissa, som stridspiloter, kan skifta tanke snabbt men det är ändå bara en tanke i taget. Marknaden verkar fungera som vår hjärna. För den har svårt att hantera mer än en nyhet i taget.
Just nu är det förstås presidentvalet som står i centrum. Några timmar in i kvällens nyhetsflöde från Bloomberg kan den här tweeten få sammanfatta läget. Efter mailskandalen har Donald Trump fått rejäl fart på sin valkampanj och opinionsundersökningarna är jämna.

Det här är nyheten som pressat börsen de senaste dagarna. Det sagt ser den som borrar att Trump fortfarande ligger efter i Mitt Romneys siffror, som ju förlorade valet 2012. Det krävs att mycket trillar ut precis enligt Trumps plan ska trilla in.

En speciell egenskap med den här börsoron är att utfallen är så otydliga. Det skrev jag om i veckans Valspecial åt Nordnet. Vinner Trump är det ingen som riktigt vet vilken politik som väntar. Särskilt inte på kort sikt. Mer stimulanser i form av högre utgifter och lägre skatter är väl det tydligaste. Vinner Clinton blir det sannolikt också mer stimulanser  samt möjligen mer av den nuvarande politiken. I båda fallen talar mycket för att inflation och ränta fortsätter uppåt.

Det finns inte heller i närtid några politiska beslut på kartan som skulle störa ekonomin och börsen mer än just på sikt. Några branscher som sjukvård och läkemedel är direkt berörda men mer är det inte. Det här är en stor skillnad mot Brexit. Där är det själva beslutet om att starta utträdet som marknaden knutit upp först sin oro, sedan sin lättnad och så sin oro igen till. Trump har uttalat en mer protektionistisk inriktning men det finns inga beslut direkt på horisonten som han i så fall väntas fatta.

Allt det här talar för att börsen under resten av hösten åtminstone rätt fort lär skaka av sig vilket valresultat det än blir. Så frågan blir då, vad har den senaste börsoron dolt för underliggande trender?


Oljan fick en smäll och Fed tänker höja

Det här kanske var dagens viktigaste nyhet - "Oil Falls on ‘Most Bearish Report of All Time’ - Crude-oil inventory surges the most in 34 years of data, extending selloff" (WSJ). Amerikanska oljelager förblir riktigt höga. En annan nyhet gav en ledtråd om att det åtminstone till en del återspeglar en svag efterfrågan - "Maersk Shares Sink as Shipping Industry Woes Hurt Profits" (Bloomberg).

En icke-nyhet var däremot FED-beskedet att inte röra räntan. Huvudbudskapet i det korta pressmeddelandet är att förutsättningarna för att höja räntan fortsatt att stärkas. Det sagt finns många luftiga formuleringar om låg inflation, otillräckliga investeringar och internationella risker. Med andra ord som vanligt - "Fed flags US rate rise as early as December" (FT)

En slutsats är att det blir svårt för FED att höja räntan utan att kommunicera mer kring att det är aktuellt. Räkna alltså med att det kommer vara budskapet i de tal ledamöterna håller efter valdagen men före decembermötet.

En annan rimlig gissning tycker jag är att oavsett hur det blir med räntehöjningen så kommer marknaden tro att det blir en höjning så fort den slutat oroa sig för valet. Några andra mer öppna gissningar är att nu blir det ännu en höjning och inflationen fortsätter uppåt. Säkert gör dollarn det också, åtminstone mot euron. Det drar upp inflationen utanför USA och kanske räntorna med.

Reflektioner om börssambanden just nu

I den röriga bilden som inleder det här inlägget har jag ritat in några marknader som rört sig lite olika under året. Mycket har kortsiktigt styrts av att det var in och ut ur risk som varit temat. Det som kallas Risk on, Risk off (RoRo).

I början av året var det bankkrisen, som fick ett kort återfall i september. Den är förvisso inte löst men inte heller aktuell just nu. Tvärtom verkar bra tradingaffärer i efterspelet av Brexit och här hemma lönsamma och växande lån vägt upp problemen minusräntorna ger. Titta på sambanden efter den oron. Guld, börs och obligationer går upp i värde (kom ihåg att dyrare obligationer betyder lägre räntor). Det tycker jag ser ut som en typisk optimistisk men stimulansstyrd ekonomi. Det syns ännu tydligare när guldpriset började falla i mars, trots att de övriga kurvorna fortsatte uppåt.

Sedan är förstås Brexit nästa intressanta händelse. Guld upp och, vilket är spännande, åter nära kopplade till obligationerna (räntorna). Från Brexit och framåt verkar guldpriset varit nästan helt kopplat till räntorna. Undantaget är precis på slutet när oron för en Trump-seger driver upp guldpriset. Samtidigt faller obligationspriser, olja och aktier gemensamt. Ett typiskt risk off-scenario.

Nu var ju min utgångspunkt att den här oron lägger sig, oavsett hur det går på tisdag. Vad finns kvar då? Obligationspriser som är på väg nedåt (räntor på väg uppåt) och signaler om fallande oljepriser men lite oklart om det är utbud eller efterfrågan som driver priset. Kvar blir då en börs som kanske får svårt att hitta fotfästet. Vinsterna har varit ok det tredje kvartalet men knappast mer.

Det tål att funderas mer på men nog ser det ut som om den där korrektionen skulle kunna vara på väg. Kanske är det till och med så att det i efterhand visar sig att det var en reaktion på kvartalsrapporterna snarare än presidentvalet vi såg i oktober.

Fast till en början ska vi igenom vad som ser ut som en obefogad oro. Själv har jag inget emot berg-och-dalbanor och kan helt klart tänka mig att åka med.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser 

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!


Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här





2 kommentarer:

  1. Vad tror du om medtech-sektorn? Den har ju tryckts ned rätt bra senaste året men borde kunna få en skjuts efter valet om resultatet blir det förväntade: Hillary i vita huset och republikanerna i representanthuset, dvs gridlock och status quo. Dessutom borde väl växande ekonomier utanför västvärlden börja efterfråga läkemedel i ökande grad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en analys jag kan dela. Där kan det bli en studs men man får vara lite försiktig för samma grupp aktier tillhör de möjliga förlorarna om räntan stiger.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam