Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 21 september 2016

Börsen trivs, FED lovar höja & BoJ lovar trixa

Ingen fara just nu gladde börsen men FED sa faktiskt att inflation och räntor ska upp medan BNP-tillväxten lär ligga stilla. Roligare stunder har börsen haft.


Lower for longer även i USA

 Orange yield 2 år, USA, blå 10 år & röd Nasdaq Composite Källa: Bloomberg
Det var en stor centralbanksdag idag. FED kom med ett intressant räntebesked för börsen och alltid påhittiga BoJ ändrade hela sin strategi. Vi börjar med FED.

Rubriken som toppade Financial Times ikväll var med ingress att "Fed sets stage for 2016 rate rise - Dissenting central bank trio votes for an immediate rate rise". I artikeln konstateras dels att tre ledamöter ville höja redan nu, dels att marknaden direkt efter beslutet prisar in en höjning i december till en sannolikhet en bit över 50 procent, dels att beslutet kom i en politisk kontext där Donald Trump anklagat FED för att stödja Obama och Clinton.

Wall Street Journal drar liknande slutsatser. De pekar också i ett antal grafer på hur olika marknader minut för minut tog emot beslutet. En kort sammanfattning är att börsen gick upp och dollarn ned med andra ord en förväntan om en inte alltför blodig ränteuppgång framöver. Billigare dollar och högre räntor brukar inte uppskattas av Stockholmsbörsen men vi får väl se. För det var långt ifrån ett ensidigt beslut FED meddelade, så alla kan nog läsa in det de vill.

Källa: FED
Den som läste protokollet och lyssnade på Janet Yellens presskonferens fick dock ett starkt intryck att en ytterligare räntehöjning är gruppen överens om. Det är mer en tajmingfråga, ungefär som förra året. Jag uppfattade det som att det nog gäller oavsett vad som händer i valet. 

FED är förstås oerhört försiktiga med att säga något som kan tolkas politiskt. Det Janet Yellen ändå svarade på frågan om Trumps anklagelser som en korrupt centralbank var att investeringarna ligger fortsatt lågt i USA, möjligen på grund av energikrisen, men att konsumtionen går desto bättre. 

Källa: FED
Arbetsmarknaden är också i princip i full sysselsättning. Därmed är USA framme vid den lightversion av stagflation som jag skrivit om i flera inlägg. Det här var för övrigt också en av frågorna på presskonferensen. Hur kan det komma sig att ledamöterna i FED räknar med att BNP-tillväxten ligger stilla strax under 2 procent medan inflation och räntor tar fart?

Svaret som borde skrämma börsen är att FED tror att resursutnyttjandet snart är på max och att priserna då börjar stiga. I så fall är vi vid den punkten där kurserna ska diskonteras med högre räntor, inflationen driver kostnaderna men BNP inte stöttar vinsterna. 

Det var dock inte reaktionen den här kvällen. För då var istället lättnaden tillräcklig över att räntorna verkar förbli låga länge även i USA som är det stora land som går bäst just nu. 



Mer än påhittiga japaner

Dagens största nyheten var nog egentligen att japanska BoJ la om sin penningpolitik och nu aktivt kommer att använda sina stora obligationstillgångar för att få till en yieldkurva som lutar uppåt, dvs. en högre ränta på långa än på korta lån. De kommer även försöka sikta på en högre inflation än 2 procent. 



Det här från en centralbank som redan är en storägare på japanska börsen för att den vägen få ned riskpremien och upp investeringsviljan i ekonomin. Japan kopplar till resten av världen via växelkurserna. Det är som jag skrivit tidigare inte troligt att USA kan agera så länge Europa, Japan och Kina ligger i annorlunda utvecklingsfaser.



Nu är alltså räntor och inflationsförväntningar fortsatt mycket låga i Japan. Vad är då skälet till att Japan nu försöker styra nivån på tioårsräntan? Jag ger min syn i dagens 3 snabba men en uppenbar tanke är att centralbanken försöker backa upp pressade banker och livbolag. Det i sin tur gör dock den japanska ekonomin alltmer artificiell. För i princip är det BoJ som ger ut, har marknadsmakt att sätta pris och är den störste köparen av obligationer.

En mycket underlig situation och alltmer talar för att det vid sidan av europeisk inflation numera är den japanska penningpolitikens möjliga sammanbrott som är det trendspanare bör hålla ett öga på.

Fast sammanfattningsvis. Mer stimulanser och ett FED-beslut som ligger väl inom börsens trivselzon. Det var väl en ok onsdagkväll?

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!




Bidra till en bättre värld och en glad bloggare

3 kommentarer:

  1. 1. USA har inte "full sysselsättning", de har låg arbetslöshet, två helt skilda saker. Jag tror sysselsättningsgraden i USA är runt 62%, men många har gett upp och söker inte jobb längre. 2. Att Fed kan snacka om att ekonomin går bra och alla tror på det trots att makrosiffrorna visar något helt annat är bara en modern version av kejsaren är naken (som tur är bara bildligt, Yellen naken, nej tack). Men många fattar vad det handlar om: att försöka rädda ansiktet med en räntepolitik som för länge sedan frikopplades från den reala ekonomin. Vill Fed höja, nej, kan Fed höja, ja, men inte utan att ekonomin kollapsar, tvingas Fed höja, kanske men då kan det vara för sent, pga stagflation eller hyperinflation. 3. Har Fed någon trovärdighet kvar, nej. De påstår att ekonomin går bra, men ändå höjer de inte! Så vi har 0,25% ränta när "ekonomin går bra"! De har väntat att höja för länge och nu kommer notan. Tack för kaffet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sysselsättningsgraden föll fyra procent i finanskrisen. Även potentiell BNP är lägre än före krisen. Tyvärr verkar ju matchningsproblem göra att den grupp som fick lämna arbetsmarknaden inte med lätthet kommer tillbaka in. Så det är nog många sektorer som nu har brist på arbetskraft och därmed tryck på inflationen uppåt.

      Radera
  2. Tack Gottodix för en bra sammanfattning. Alltid givande att få ta del av dina tankar/reflektioner!

    /Sofokles

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam