Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 9 juli 2016

Noterat inför rapporterna

Nu laddar vi upp inför rapporterna. Förhandstipsen är att det blir lugna tillställningar den här gången.


Amerikanska jobbdata var en homerun



Det blir några korta reflektioner om nyhetsflödet i dagens inlägg.

Först ut förstås amerikanska jobbdata. Helt perfekta. Det här var en av många nöjda rubriker< "U.S. Job Growth Rebound Calms Fears of Economic Swoon - The nation adds 287,000 jobs, the strongest month of hiring since last October, after a disappointing May" (Wsj). Allt var rätt i siffrorna där alla sektorer utom gruvor gick rätt riktning. Sysselsättningen bröt sin samtidigt sin nedåtgående trend och lönetillväxten på 2,6 procent är det inget fel.

Trots att det här var den bästa siffran på över ett halvår var det dock mer en bekräftelse på att det tuffar på än att det är överhettat, för sett till snittet de senaste månaderna ligger jobbskapandet stabilt kring 150 tusen jobb. Det är en siffra exempelvis FED är mycket nöjda med. I en orolig omgivning kan därför banken fortsätta ta det lugnt med penningpolitiken.

Det var åtminstone så marknaden tolkade statistiken. "Stocks Climb Higher, as 10-Year Treasury Yield Plumbs a Low - The dynamic: Investors expect a steadily expanding U.S. economy, while global central-bank policies are acting as a cap on U.S. rates" (Wsj). Bättre ekonomi men oförändrade räntor är rena drömmen för börsen, som mycket riktigt tog ett skutt upp igår.


Bra portföljer att ta rygg på? På Sparskolan.se har jag lagt upp mina 39 favoriter.

Stiltje inför rapporterna



Inför den stundande rapportsäsongen lär det här märkas genom att prognoserna framåt nog ser rätt ok ut. Det många bolag nu möter är en tecken på en efterfrågan framöver i ekonomier som fortsatt är starkt stimulerade. Det syns inte minst på oljepriset, som under det här kvartalet dels stabiliserats, dels närmat sig att styras av efterfrågan inte utbud för första gången på länge.


Lugn tillförsikt har också synts på ganska marknader efter Brexit. Inte i vårt närområde förstås men i andra delar av världen och på många andra marknader. Även här är det förhoppningar om fortsatta stimulanser som drivit på. Det och att kapital lämnat framför allt banksektorn, Europeiska aktier och Storbritannien.

För det är fortsatt riktigt stora obalanser i världsekonomin. Den största risken är Italien men jag blev ändå något lugnad av "Italian banks - Crisis and opportunity" (Economist). Mycket av den oro vi såg förra veckan kommer från de italienska banksystemet. Då ska man komma ihåg att italienarna aldrig städade efter finanskrisen. Nu har reglerna stramats åt och samma insatser som gjordes i andra länder skulle nu ses som statsstöd i Italien. Det blir förstås en bråk med kommissionen och det går att fråga sig hur italienarna ska finansiera sin bankräddning med en statsskuld på 135 procent av BNP. Samtidigt, ingen vill dra igång finanskrisen igen, så vi lär släppa igenom ännu ett lands banker genom skuldsanering.

Samma frågor samma svävande svar

Det ser med andra ord överraskande lugnt ut. Det är också en nyhet även om det kan vara svårt att beskriva när det viktiga är att inget väsentligt hänt. Ibland tycker jag journalister får för lite cred för allt bra som skrivs. Det är lättare att klaga än att lyfta fram läsvärda texter. En vardagstext som var riktigt bra var "Mikael Vilenius: Prövningar som pressar börsen" (Di).

Vi står inför ännu ett kvartal där ingenting talar för att den organiska tillväxten tar fart i bolag som Volvo, SKF eller Atlas Copco. Dessutom har kronan varit något starkare det gångna kvartalet. Frågan är också hur mycket mer det går att krama ur nedskärningar och kostnadsbesparingar. Särskilt som den andra halvan av rapporterna lär handla om ett svagt spirande framtidshopp. Prognoserna lär vara starkare än utfallen, är en reflektion. Siktet inställt på sidledes är således rätt förväntan på den här rapportsäsongen


Slutligen var den här uppdaterade analysen av Doro läsvärd. Redeye ser bara en begränsad nedsida efter vinstvarningen och har riktkursen på 73 kronor. Det är främst två saker de fokuserar på - är det problem utanför Doro Care och är problem inom Doro Care tillfälliga. Svaren blir nej och ja och med det låter sig Redeye nöjas. Jag säger inte emot men är inte lika säker.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam