Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 14 januari 2016

Uppstuds på börsen?

Visst känns det motigt på börsen just nu. Oro kan vara befogat men min gissning är att det är några varv kvar innan karusellen stannar.

Upp och ned, ned och upp 

Börsen föll igen på ganska vaga signaler om Kina och olja. Sedan vände det upp i Usa nu ikväll, så det kanske var en studs. Oavsett så var den här dippen en överraskning för mig – inte att den fanns på kartan men tajmingen. 

Kina är inte problemet för ögonblicket

Det enda som hänt i Kina var att det kom oväntat ok handelsstatistik - "China commodity imports jump in December -Weak prices prompt buying spree and ease fears of slowdown" (FT). En intressant detalj i datan från Kina är att landet faktiskt ökat sin råvaruimport, mätt i mängd under slutet av förra året. Exporten backade men mindre än världshandeln, så Kina tar marknadsandelar. Därtill är det mer förädlade produkter, som datorer och telefoner, som går bäst - "There's Good News Buried in China's Export Drop" (Bloomberg)

En viktig icke-nyhet är att trycket på reminbin lättat. Det verkar alltså som att valutaoron släppt. "Renminbi remains firm against basket - Chinese currency’s fall against dollar a sign of policy shift, not a harbinger of currency war" (FT). Det Kina vill åstadkomma verkar vara att koppla loss valutan från dollarn och istället knyta den mot en grupp valutor. Begripligt med tanke på hur stark dollarn är men farligt, eftersom många kinesiska bolag har stora skulder i dollar. Det förklarar den försiktiga justering regimen försöker få till. Det är kanske också ett skäl bakom det ryckiga agerandet från Kinas sida. "Confused by China’s Yuan? It’s Intentional - PBOC’s goal is to allow modest depreciation while encouraging currency to oscillate along the way" (Wsj)

Skuldkris skrämmer

Även gårdagens inlägg här på bloggen om bilförsäljning i Kina och globalt såg någonstans mellan ok och bra ut. En förklaring till börsoron som ofta kommer upp är oljans genomklappning. Utbud och lager fortsätter växa okontrollerat. Ett utbudsstyrt fall i oljepriser är normalt sett bra för ekonomin i oljeimporterande länder och börsen. Däremot är det allt tydligare att effekterna är kännbara för producenter och exportörer. 

Det här leder till stora neddragningar i statsbudgetar och omfattande neddragningar i oljebolagens investeringar. "Oil Rout Forces Companies to Delay Decisions on $380 Billion in Projects" (Wsj). Exempelvis exploateringen i Nordsjön ser nu olönsam ut. Det leder också till att både bolag och en del länder snart är på obestånd. 

Det senare fick JP Morgan att ta ett radikalt beslut. "Turning Point? J.P. Morgan Builds Loss Reserves for the First Time in Six YearsFirst of the big-four banks to do so since 2009" (Wsj). Banken sätter av 124 miljoner dollar för möjliga kreditförluster inom energisektorn. Det är första gången sedan 2009 som det kontot vuxit på någon av storbankerna. Mycket av bankvinsterna de senaste åren har istället berott på motsatsen - att avskrivna fordringar kunnat återvinnas. I övrigt var det ändå en stark rapport som bådar gott för den fortsatta rapportsäsongen. "J.P. Morgan’s Dimon Warns Economy Likely to Worsen - The New York firm, which kicks off earnings season for big U.S. banks, logs stronger-than-expected results" (Wsj)

Kreditkontraktion från tillväxtländer igen


När dimman lättade från höstens börsoro visade det sig att en stor del av förklaringen var att tillväxtländerna stramade åt sina ekonomier, vilket gav en kreditkontraktion som till och med fick Fed att skjuta upp sin räntehöjning. Kapitalflöden och snabbt fallande räntor på amerikanska statsobligationer och obligationer i starka bolag tyder på att något liknande kanske pågår just nu.  "What market turbulence is telling us - Another set of credit bubbles is popping — this will leave a legacy of financial shocks and bad debt" (FT).

Hela världen, men Kina mer än andra, är fast i en ond spiral där sparande och lån är höga - det som Riksbanken här hemma pekat ut som problemet med hushållens växande balansräkningar. Kapitalet har gått till investeringar med låg lönsamhet eller spekulationer i tillgångspriser. Det leder ofrånkomligen till någon form av amortering som begränsar tillväxten. "Developing countries face ‘new reality’ of lower growth, says IMF" (FT) 

Det här problemet för börsen hade dock en smidig lösning i höstas. Om pengar försvinner på ett ställe så får man väl hälla på mer på ett annat. Precis det övervägde ECB redan i december. "Minutes: Some ECB members wanted deeper cuts" (FT). Det ligger nära till hands att starten på året har tippat över ledamöter till det som då var en minoritet för ytterligare insatser. När jag twittrade om det här blev jag tipsad om att Fed-ledamoten Charles Evans tycker Kinaoron talar för sänkt tempo räntejusteringarna och till och med ångrar decemberbeslutet.

Min bedömning

Det är skakigt, något annat är svårt att påstå. Nu har marknaden på kort tid varit på båda de nedåtrisker jag såg för hela året i "Inriktning för investeringar q1 2016" (Molekylär Ekonomi). Kina var den ena och en korrektion i USA den andra. Samtidigt finns inte riktigt grunddata för tillbakagången ännu. Det får mig att fundera på om det här faktiskt är en komplett repris på höstens oro och att resultatet blir detsamma - marknaden får de pengar den ber centralbanken om. 

Det får mig att sticka ut hakan en bit. Jag tror inte det här är smällen utan snarare ett varv till i karusellen. Eller som jag konstaterade i höstas "Hela börsen är en swingtrade just nu" (Nordnetbloggen).












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam