Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 27 januari 2016

Rapporterna: starkt försvarsspel av Ericsson (uppdaterad)

Besparingar, inte försäljning, är motorn i Ericsson just nu. Det är inte det sämsta i den här konjunkturen.

Defensiva kvaliteter

Ett starkt men defensivt kvartal för Ericsson läggs till handlingarna. De goda nyheterna under kvartalet kom redan före rapporten genom överenskommelsen med Apple respektive samarbetet med Cisco.

Båda kan behövas för den stora svagheten i resultatet är den organiska tillväxten - ned en procent jämfört med året innan. Valutamedvind gav dock ett lyft och netto blev det 8 procent upp. Det riktiga glädjeämnet var annars rörelsemarginalerna som steg från 9 till 15 procent jämfört med förra året. Det var främst kostnadsdrivet medan försöken att få en bättre mix med mer service och mindre hårdvaruförsäljning går sådär.

Skalar ned kostnader 

Precis som varit trenden länge i svenska börsbolag är den lönsammaste affären just nu att skala ned verksamheten i tillräcklig takt och utnyttja billigare kostnader för inköp. Det ger pengar över till aktieägarna som kan se fram emot en höjd utdelning. Frågan är dock vad det säger om konjunkturen. Det ser definitivt inte ut som ett läge där ekonomin klarar sig utan stimulanser.

Annars var der glädjande att Ericsson liksom Apple sålde bättre i Kina än väntat. Det kan nog vara så att den akuta krisen där, har åtgärdats mer stimulanser. Usa var också ok. Så de två geografiska orosmolnen passerade förbi utan åskväder i Ericssons rapport.

Godkänt men inte lysande blir betyget, som även kumnat sättas på rapportsäsongen så här långt.

Tillägg efter börsdagen
Jag tyckte det här var en rätt uppenbart sömnig rapport - i linje med förväntningar men utan uppsida. Därför blev jag förvånad över att se ett aktien rasa över 6 procent idag. En förklaring ges i "Ryktet som fällde Ericsson" (Di). Enligt artikeln fanns ett rykte dagarna före rapporten om att det skulle bli väsentligt bättre siffror och att många därför köpt i spekulativt syfte. Jag kan inte bedöma rimligheten i det. Däremot vidhåller jag att den här rapporten var en gäspning ingen mardröm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam