Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 1 januari 2016

29 aktier för 2016

Sex skickliga men rätt olika investerare tar sig an det nya börsåret. Här är de 29 aktier som platsade i årets upplaga av vår aktietävling.



Gissningarna i årets tävling

Aktietävlingen 2016

Syftet med vår aktietävling är förutom jakten på ära och erkänsla att spela ut några spännande investeringsstilar mot varandra. Deltagarna i tävlingen representerar nämligen olika modeller för investeringar. Det här är årets startlista.

Solbulle: vinnaren av huvudtävlingen både 2014 och 2015 är en värdeinvesterare med förmågan att få överavkastning till låg risk. En värdig företrädare för denna populära investeringsskola. Det här inlägget om hur han vann 2014 års tävling och hans tre investeringsregler i det här inlägget är värda att läsa.

Rockräven: är den energiske eventinvesteraren som spekulerar i kommande bolagshändelser. 2015 inträffade 3 av 5 identifierade händelser och portföljen nära nog fördubblades. Mer om Rockrävens eventinvesteringar finns i inlägget "Eventinvesterarens dubbla dubblare"

Affärsmodellen:  ungefär som Solbulle är Affärsmodellen inte särskilt intresserad av aktier. Däremot av bra bolag. Rätt affärsidé och en bevisad förmåga att genomföra den är det som räknas. En lärdom hon har med sig både från sitt yrkesliv och från att ha styrt familjens ekonomi i flera år.

Örby Industrier: har precis som Rockräven en överblick av Stockholmsbörsen som sträcker sig flera decennier bakåt. Miljonär i högkonjunktur är den egna beskrivningen från en investerare som genomlevt alla börsens ras sedan yuppie var ett modeord. Det har han roligt beskrivit i "40 års erfarenhet av att aldrig vara redo för en krasch"

Gottodix: kör i tävlingen en farligare variant av våra vanliga investeringar. Jag kallar den för b-laget. Det är aktierna jag lockas av men som inte riktigt klarat vår risk screening för långsiktiga innehav. En del av aktierna letar sig ändå in i vår riktiga portfölj men då oftast kortsiktigt.

Aristokraten: är jag riktigt nöjd med att få med i tävlingen. Äkta stock pickers är svåra att hitta, skrapar man bara lite på ytan så brukar någon modell för investeringar ändå titta fram. Aristokraten är istället helt enkelt bra på att välja riktigt bra bolag - alldeles oavsett världen runt omkring (men inte utan att ta hänsyn till omvärlden). Lite Mats Qviberg kanske man skulle kunna säga. En förmåga som kan visa sig särskilt värdefull börsåret 2016. 


Reglerna i tävlingen

De tävlande väljer ut fem aktier, som inte får bytas ut under året. Aktierna sorteras i avkastningsordning och den aktie som gått bäst får 1 poäng, näst bäst 2 poäng och så vidare. Den som får lägst platspoäng när portföljerna summeras har vunnit. Poängen med det här upplägget är att gynna flera bra val framför enskilda raketer (eller för den delen sänken). Vi tävlar i att hitta börsvinnare kan man säga.

Sedan brukar de tävlande ändå hänvisa till avkastningen sinsemellan, särskilt om de förlorar i huvudtävlingen. En extra tävling är att gissa hur börsen, sixrx, utvecklas under året.

Ok, då släpper vi in de tävlande aktieexperterna på racingbanan. Så här beskriver de sina val med egna ord.

Solbulle

I år är fokus på ordet Oro. Dessutom som alltid vill jag på ett övergripande plan att det inte ska finnas något för spekulativt över bolaget utan att det rullar på utan problem. I övrigt är det samma gamla enkla grundtankar. Utdelningar är bra. Verksamheter som är svåra att förstå är dåligt. Förvärv som förväntas ge synergieffekter x år framåt i tiden är läskiga.

Mina aktieval är:

Sectra - Ledande leverantör i en nischad verksamhet. Långa trygga avtal och svårt för konkurrenter att ta sig in. Hotet är nog inte likvärdiga system utan att journalsystem med totallösningar tar marknadsandelar ifrån sidan. Det ligger i så fall dock längre fram i tiden än 2016.

Skistar - Flygplats i Sälen år 2017 samt att oro i världen lockar lokala alternativ.

Kabe - Närodlat, skägg, vinylskivor och snart kanske dags för husbil? Jag satsar på att det blir en hipstergrej. Dessutom passar det bra in på konceptet om oro i världen. Google Trends verkar hålla med om att husbil är på uppgång. Varför marknadförs det inte mer som en möjlighet att hyra?

Saab - Plus: Oro i världen. Minus: Oro i Saudiarabien och Brasilien. Jag hoppas den ena oron påverkar mer än den andra men är inte nöjd med den potentiella volatiliteten.

Securitas - Hade helst sluppit ett femte val. Perfekt bolag men med lite för stor rusning den sista tiden.

Jaha, det var det. Börsen tar paus och SIXRX nöjer sig med plus 2 procent 2016.

Rockräven

Lite tror jag oron skenat iväg inför 2016. Det blir ett alldeles normalt börsår där index, sixrx, stiger med sju procent. Inget att klaga på. Fast min blick är som vanligt fokuserad på bolag med spännande potential. Börsen går upp och ned men bolag med spännande händelser lär det alltid finnas.

Mina aktietips:

Taurus Energy - efter godkännande av myndigheter i USA i januari 2016 lossnar det och bolagets stora potential kommer igång.

Robert Friman - efterfrågan på smycken ligger rätt i tiden. Det här bolaget har potential att växa.

Life Assays - äntligen kommer efterfrågan på behandlingar för hästar och hundar. Ett godkännande för analys på människor ligger också runt hörnet.

Precise Biometrics - kommer att följa med uppgången i Fingerprint

SSAB - priset på stål kommer att stabiliseras och efterfrågan att öka.

Sundbyberg 1/1 2016
Rockräven

Affärsmodellen

Det blir som vanligt rätt bolag som styr mina val. Varje år vill jag sätta pengarna (både här och i vår riktiga portfölj) i Novo Nordisk men Gottodix bara velar och klagar på att bolaget är bra men aktien dyr. Ja, dyrare och dyrare kan jag konstatera. Skälet att jag gillar Novo Nordisk är förstås inriktningen mot diabetes. Den marknaden lär inte minska på länge än. Nåja, i tävlingen är det bara svenska aktier, så jag nöjer mig med underleverantörerna av pennor till diabetesbehandlingen - Elos Medtech

Två bolag jag däremot med glädje noterar att vi har i vår portfölj och som jag tar med i tävlingen är HM och Clas Ohlson. Båda ligger rätt i tiden enligt Gottodix, kanske det. Viktigare är att det är riktigt bra bolag. Det vet jag, för jag är kund i båda. I tiden tror jag också att ökad bilförsäljning ligger. Tyvärr finns inget bilmärke på börsen (ännu för Volvo Cars är ju på gång, sägs det). Så det får bli Autoliv. Ännu en bra produkt som jag köpt men lyckligtvis aldrig prövat. 

Slutligen tar jag med mig erfarenheter från mitt yrkesliv. Det är hett, hett, hett på byggmarknaden, särskilt i Stockholm. Ett bolag jag tror ligger bra till för att ha glädje av det är Besqab

Just det ja, börsen nästa år. Den fortsätter stiga. Ska vi säga plus 10 procent för sixrx?

Örby Industrier

Det är full fart 2016. Det är bara vinterdepression att alla baissar just nu. Den släpper snart och det blir ännu ett starkt börsår. Upp 16,3 procent för sixrx gissar jag.

I mina aktieval får Öresund representera det positiva börsåret 2016.

SAS får ännu mera luft under vingarna, samtidigt som de hårdsparat och möter sjunkande bränslepriser!

Boliden - extremt välskött bolag. Det blir ett lyft när kopparrevanchen kommer, då Kina sköter sig igen - ingen finasnskrasch där. Tvärtom dollaruppgång eldar på kinas export och investeringarna tar fart igen!

Volvo trots allt! Med en så låg startkurs går det att räkna hem.

Slutligen Ssab, kan den gå lägre - gambling !

Gottodix

Börsåret har jag skrivit om i  "Så blir vädret på börsen 2016" (Nordnetbloggen). Stabilt är det mest positiva jag kan sträcka mig till. Om det, som jag tror blir, en starkare krona lär det sätta sin prägel på både på börsen och olika sektorer. SIXRX rör sig inte alls, utan stannar på noll procent nästa år. Det lär däremot snurra runt mellan branscherna nästa år - ungefär som det gjort i USA i år. Inhemsk konsumtion lockar. Jag har försökt spegla detta i mina aktieval.

Bilia - är inte billiga just nu med konjunkturen och valutan i ryggen blir det ändå ytterligare ett bra år. Medvind ger också bolagets fina positionering som det fragmenterade återförsäljarledets HM.

D. Carnegie - är ett kortsiktigt innehav i vår riktiga portfölj. I bostadsbristens Stockholm är full beläggning en självklarhet just nu. För närvarande är det inte heller någon som på allvar ifrågasätter metoden med renovera och hyreshöj. Ser bra ut helt enkelt.

Immunicum - var mitt förslag i "Vilket bolag blir 2016 års förhoppningsraket?". Det är väl inte precis något för vår konservativa portfölj men i tävlingen passar cancerspecialisten med den moderna teknologin perfekt. 
Lundin Petroleum - har vi ägt och det är ett fint bolag. I tävlingen får det representera att jag tror 2016 blir året då oljan hittar botten på fatet. 

Millicom - äger vi. Blir 2016 året när tillväxtmarknaderna kommer tillbaka? Jag tror det och ville ha ett alternativ som visade det i tävlingen.

Aristokraten

Hej,
Ska bli intressant detta. Tänker inte göra några längre utlägg om var världen tycks vara på väg kommande år. Har alltid gillat när det blåser lite vilket jag tror att ett kommer göra framöver. Tror också att dollarn kommer stiga mer än kronan.

För att vinna denna eminenta tävling måste jag hitta guldäggen men jag vill samtidigt inte skämmas för mycket om marknaden har fel och jag rätt 😉 så lite "safe" blir det också.

Vem är "aristokraten"? Tja, jag har handlat i aktier sedan jag var nio år. Född 1968 så jag har varit med en tid. Strategin har ändrats med tiden. Mina val utgår främst på bolag vars verksamhet jag tror mig begripa. Placerar både på lång och kort sikt. Min portfölj består i stort sätt alltid av en ganska stor bredd inom flera branscher. Riskaptiten varierar dock över tiden varför jag chansar med lite olika stor andel av portföljens innehav. Pärlorna eller guldäggen hittar jag oftast på de mindre handelsplatserna typ aktietorget. Där går jag dock bara in när jag tror på både affärsidén och individerna bakom.

Ibland lockas jag även av spekulation i derivat. Det blir mest för att krydda tillvaron eller att säkra en investering jag är osäker på men som jag ändå valt att gå in i. Tycker oftast att det räcker bra med risken i själva aktien.

Mina aktier:

Diös och NCC med främst tanken på att de normalt ger ganska god direktavkastningen men också för att jag hoppas på att sektorn ska ta lite fart.

Haldex, gillar bolaget och de bör gynnas av en starkare dollar och utvecklingen i USA.

MTG, måste erkänna att jag går mer på magkänsla än något annat. De brukar vara bra på att komma igen och Viaplay går som tåget. Hoppas att kniven har slutat falla...

Och mitt guldägg, Miris Holding. Lyckas dom så blir det pengaregn över ägarna. Mycket skicklig styrelse med en intressant affärsidé kring utveckling och analys av instrument för mjölkanalys. Här finns ingen makro med i bilden allt handlar om affärsidé.

Sixrx - tyvärr tror jag på en högst modest utveckling där det kommer att spreta en hel del. Inom verkstad och bygg tror jag dock att vi kommer se en lite starkare utveckling än vad många andra tycks tro. Främst med hänsyn till att en stark dollar kommer att hjälpa men också pga av att den inhemska efterfrågan sannolikt ger en boost för byggbolagen. I övrigt tycker jag att det ser rätt mörkt ut. Lite för mycket orosmoln just nu som spökar.

Svagt uppåt för Sixrx med 1,5 %.

Lycka till !

Aristokraten

Klara, färdiga...

Då släpper vi iväg tävlingsfältet. Åtta aktier hamnar i kategorin sällanköpsvaror, så konsumtion verkar vara ett tips från panelen. Lite förvånar det att sju val hamnar i Industrivaror och tjänster - det är inte den sektor som får flest ping på Twitter just nu. Tredjeplatsen till hälsa med fem val känns mer väntad, inte minst i en aktietävling. 

När det gäller storlek så var elva val från large cap och lika många från mid cap, tre från small cap medan fem var från smålistorna. Det sista får nog också ses som ett tecken på att det är en tävling.

Nu åker vi - vem vinner? 

2 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam