Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 7 januari 2016

Marknaden bankar på Kinas ömma punkt

Oron blåser upp till större styrka än marknaden räknade med och en märkbar känsla av begynnande panik anas. Men var är det egentligen det smäller?

Shields holding

Ekonomin just nu för tankarna till när rymdskepp i teveserier blir angripna. Ni vet de där scenerna i exempelvis Star Trek där det smäller till och hela skeppet skakar. Sedan säger någon med myndig stämma - shields are holding att 50 percent. Nästa smäll och samma röst säger shields are now att 15 percent.

Nu kommer smällarna tätt och det känns riktigt nervöst. Faktum är dock att än så länge håller sköldarna för det har inte hänt något definitivt som uppenbart sänker börsen även på lite sikt.


Förmågan att ana en attack 

Det är nästan alltid likadant när de snabba nedgångarna kommer. Först kommer en snabb blipp om något som inte verkar så farligt. Den här gången var det svaga data från kinesisk industri. Reaktionen på kinesiska börser blev dock våldsam. Det plockade världen upp och ett snabbt globalt aktiefall följde. Det här var dock så obegripligt att många kommentatorer hamnade lite fel.

Jag tänkte på det när jag läste pappersversionen av Dagens Industri. Det här är, i konkurrens med Affärsvärlden, Sveriges starkaste ekonomiredaktion. Dagens nummer handlade om mycket men inte att börsen dansar lina på randen till en krasch.  En av mina favoriter, Ulf Petersson, skrev om att börsoro i januari brukar lägga sig. En annan, Richard Bråse, skrev en klok text om att investmentbolag är övervärderade  Ibland blir det långt mellan tryckta nyheter och aktuella händelser.

Identifiera smällen


Börsen vill dock inte lugna sig, istället smäller det igen, igen och igen i snabb takt. Nu kommer oron. Det låg, exempelvis, inte i mina kort i nyårsresonemangen att oljan skulle stå under 35 dollar idag. Det här är en bra sammanfattning av dagen - "Global assets shaken by China market turmoil -  Oil and equities hit as renminbi sees its biggest one-day weakening since August devaluation" (FT).

Kombinationen när råvaror, räntor och aktier faller samtidigt är allt annat än bra. Det är tecken på en massiv vilja att komma ur risk. Oro för svagare efterfrågan leder till att fler vill placera i säkra statspapper till allt sämre avkastning. Samtidigt har det dock lugnat sig lite i det Kinaberoende kopparpriset medan oljan rasade, när det gick upp för marknaden att den pågående konflikten faktiskt kan leda till ett eskalerat priskrig.

Det intressanta är dock det som händer på valutamarknaden. Det blir allt tydligare att det är här det smäller just nu. Guld stiger på den allmänna oron. Euron fortsätter sin säregna förmåga från 2015 att stärkas i orostider. Det har jag skrivit om tidigare och det sägs bero på att många spekulationer om starkare dollar och framför allt högre amerikanska räntor snabbt måste stängas när alla vill ur risk. Svenska kronan är som vanligt kortsiktigt mer eller mindre peggad mot euron. Det för oss till översta raden - växelkursen för Kinas yuan. Det är här det händer just nu.

Under attack

När marknaden hittat den svaga punkten fokuseras all kraft där. Just nu är det Kinas valutaförsvar. Det framgick i den här läsvärda artikeln, som åtminstone gav mig en aha-upplevelse. "Why China Shifted Its Strategy for the Yuan, and How It Backfired - Investors pounce on the central bank’s efforts to steer the currency lowe" (Wsj).

Kina signalerade i höstas att valutan skulle justeras successivt och löpande till marknadsvärde mot andra valutor. Det gav tillträde till finrummet i internationell valutahandel, statusen som världsvaluta från IMF. Nu kommer dock rävsaxen. Ofta nämns Kinas stora valutareserv på 3,33 biljoner dollar - den faller visserligen fort och den verkliga storleken är lite osäker men det är mycket pengar. Så mycket att ingen valutahandlare med lätthet spränger banken. Å andra sidan har, främst, olönsamma kinesiska bolag skulder på 1,53 biljoner dollar. En hel del det med.

Vad händer då när Kina har signalerat att de tänker anpassa valutan långsamt och troligen försvaga den något samtidigt som det kommer en signal om svag industri? I praktiken bjuder regimen alla världens valutaspekulanter på ett frispel. Gå så kort det går i yuan, för regimen har lovat att valutan ska falla. Spreaden mellan fritt handlade yuan utanför Kina och reglerad inom Kina har vidgats i snabb takt. Det här ledde till en kamp mellan Kinas centralbank och valutahandlarna som får våra egna insatser på 90-talet att kännas som Champions League jämfört med Allsvenskan. Så här beskriver wsj händelseförloppet:
The reason: The People’s Bank of China’s efforts to steer the currency lower were pounced on by investors who sold in droves, effectively engaging the central bank in a titanic struggle over who gets to control how far and fast the yuan declines.
Det i sin tur gav centralbanken panik, som tvärvände och försökte hålla uppe valutans värde igen. Med de resurser som står till buds blev det en hård smäll för många handlare, som tvingades ur sina positioner. Effekten på andra marknader lät inte vänta på sig. Så här sammanfattar wsj.
The fallout in other markets was severe as other investors interpreted the central bank’s moves in two ways—as a sign that China’s economy is slowing more precipitously than many expected, and as an indication that the Chinese leadership isn’t on top of how to deal with it, a recurring worry since the government bungled a stock-market rescue in the summer.

Nyorientering

Skälet att den här artikeln bet på mig var att den sätter fingret på vad som verkar vara den ömma punkten. Jag har redan tidigare varit inne på att det som pågår just nu främst är en valutakris. Artikeln visar var motståndet mot att reglera situationen finns. Det är helt rimligt att det här oroar men jag undrar ändå om det inte kan lägga sig så småningom, dvs. att det kommer visa sig att det här inte var den stora smällen. För även om Kina agerar taffligt och även om det finns riktig svaghet i data under ytan, så kan det ändå räcka med lugnare data och kanske någon signal från ECB om mer pengar någon annanstans för att det här ska lägga sig.

Lite lugnare men inte lugn, är väl en beskrivning av mina tankar den här kvällen. Ulf Petersson kanske hade rätt i alla fall. Januari brukar bli bra - shields are still holding.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam