Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 21 juni 2015

Tävlingen: billigt och farligt i aktiehögen

Det är en spännande fas i tävlingen (länk). Just nu påverkas allt av börsoron men vad är befogat och vad är köplägen?

Börsen är ned drygt 5 procent från toppen. Det är trots allt ganska blygsamt givet omfattningen på oron i Grekland. Tittar man på enskilda aktier är det mer vilda västern. Fall på över 20 procent från toppen är inte ovanligt. Bland dessa finns några av de 25 bolag som investerarna vår tävling valt.

Bolagen som är i händelsernas centrum



Ett hel klunga bolag som de tävlande valt är mitt i händelsernas centrum just nu. Örby Industrier ligger alltid tungt i verkstadssektorn och klassiska svenska bolag. SKF, SSAB och Volvo tog tre av de fem platserna i hans portfölj inför året. Men även en värdeinvesterare som Solbulle såg en chans i industrin i år och satsade på Trelleborg, SAAB och Gunnebo. Affärsmodellen har med Ngex och alltid händelsedrivna Rockräven satsade på Sandvik i år. Det var bara Gottodix som passade men vi har å andra sidan haft både Volvo och SSAB i den riktiga portföljen tidigare i år.

Den här ansamlingen är ingen slump. Cykliskt och inte minst med inriktning mot Europa skulle återhämta sig var ett tema inför året. I många fall har det också stämt alldeles utmärkt. Det har även bedömningen i vår "Inriktning för investeringar q2" (länk) att resan uppåt i många aktier gått snabbare än konjunkturen. Faktum är dock att konjunkturen och industriproduktionen faktiskt pekar uppåt, Grekland till trots, så för den modige finns möjligen köplägen här.

Några av bolagen är jag lite skeptisk till. Det luftade jag bland annat för en dryg månad sedan i inlägget "Med 2011 som basår ser verkstad dyrt ut" (länk). Sedan dess har SKF, Sandvik och Volvo, som alla nämndes i inlägget, backat. Så möjligen har den korrektionen nu ägt rum. Det som oroar mig lite är dock att inget av de nämnda bolagen ökar särskilt starkt av egen kraft.  SKF föll till exempel överraskande dåligt ut i en "Rapportduell: GE mot SKF" (länk). Det är, liksom i Sandviks fall, främst billigare inköp och starkare dollar som drivit resultatet. Rensat för det imponerar inte siffrorna. Det känns därför lite farligt att haka på dessa som spekulationer i lättnadsrallyt.

Volvo har lite mer stöd för en uppgång. Det är dock framför allt produktmixen och inte det omtalade besparingarna som driver resultatet. Samtidigt tycker jag att marknaden tar väl lätt på de ganska många problemen i bolaget. Exempelvis den kartellböter som både kan kosta mycket och tvinga fram en ändrad affärsmodell för den lönsamma Europaförsäljningen.

Ett bättre alternativ att chansa på är i så fall Trelleborg. Till ett bakåtblickande p/e på 18 är bolaget ganska neutralt värderat. Ingen rea således men möjligen en resa uppåt med en starkare industrikonjunktur. SAAB är trots sin verkstadskoppling styrt av helt egna faktorer. Just nu verkar mycket vara osäkert kring svensk vapenexport men på ett eller annat sätt håller staten säkert Wallenbergarna skadelösa för Kockumsaffären.

Gunnebo är det fina bolaget som aldrig verkar vilja lyfta. Varken försäljning eller marginaler lossnar. Samtidigt är det billigt att betala 0,5 i p/s och dryga 12 i p/e-tal för bolaget om det vänder. Det är också ett typiskt bolag där medvinden är viktig men inte diskuteras så mycket. Absolut en kandidat för ett köp men i så fall mer för att konjunkturen snart kan resultera i en rapportöverraskning än för att aktien skulle påverkas särskilt mycket av ett lättnadsrally. Ett liknande resonemang går att föra för det svåra men spännande

Lundinbolaget Ngex. Aktien har rest rakt ned i källaren utan riktigt stora problem. DI nämnde det som en köpkandidat med hänvisning till exploateringen i Chile och det, kanske, stigande kopparpriset. Jag håller med.

SSAB skulle däremot, kortsiktigt, kunna ligga i vinnarhålet om tilltron till Europa lossnar. Med en stark euro, alltmer synliga effekter av Rautarukkiaffären och ett idiotiskt men för bolaget gynsamt beslut att begränsa EU:s stålimport från Kina, så ligger en uppgång i korten. I det bolaget gäller det dock att vara försiktig, för det finns inget spår att överutbudet på stål och den svåra konsolideringen av branschen är klar ännu. Konkurrenten Thyssen fanns med på varningslistan när jag läste på om tyska aktier för någon vecka sedan. Med andra ord läge för en spekulation men inte en investering.

Bolagen som inte borde påverkas


Frågan är om det är befogat att ett bolag som säljer digitala blodprovsanalyser, som Cellavision, backar upp emot 20 procent från toppen. Sectra, som säljer säker kommunikation till vården är det också långsökt att de skulle påverkas av vad grekiska regeringen gör. När de gäller de här bolagen är det dock viktigt att tänka dels på att många börjar störas av värderingarna inom hälsosektorn just nu. Det är också två valutakänsliga bolag. En starkare krona är inget glädjeämne för någondera. Det sagt känns det här som två givna kandidater att köpa just nu. 

Barnkläder och NK, som är det RnB äger, känns inte så berört av Greklandskrisen. Även om en större finanskris direkt skulle synas i konsumtionen. Det är dock tveksamt om det finns några goda nyheter på gång i bolaget. Det som verkligen skulle driva värdet är antagligen om bolaget styckades och köptes ut från börsen. Inte omöjligt men ett helt annat inlägg. Järnvägsunderhåll, som Railcare säljer, är en annan produkt man spontant undrar om nuvarande händelser verkligen påverkar. Bolaget är dock främst känsligt för enskilda kontrakt, så det går inte heller att säga så mycket om huruvida det är köpläge just nu. Kanske kan det vara ett läge för en sen entré i aktien som redan tuffat på rätt länge men det är inte självklart. 

Två bolag som inte ligger rätt i tiden


En del bra bolag ligger märkbart fel i konjunkturen. I tävlingen är det främst Affärsmodellens köp av ICA och JM som utmärker sig. Båda aktierna har länge gynnats av låga räntor. Faktum är att bolagen närmast skulle kunna köpas som en chansning på att det blir en Grexit. För då lär stimulanserna ligga kvar länge än och kronan stärkas (gynnar ICA).

Bolag med sina alldeles egna problem


Gottodix lyckades i tävlingen pricka inte mindre än tre bolag som kämpar i motvind i år. Orexo, Beijer Electronics och Net Insight har alla problem med försäljningen. Det samma gäller för Elekta. Allmänt sett är det en av produkter kunderna inte köper en av de starkaste varningsflaggorna för mig. Det är inget som bara går att ändra på rätt upp och ned. Det kan vara tillfälligt, det kan finnas lösningar men i den här fasen ska man som investerare verkligen känna sig trygg för att fortsätta vara med.

Frifräsarna

Aerocrine, som Rockräven äger, är numera uppköpt men Karo Bio är möjligen ett bolag som kan fortsätta uppåt i år. Marknaden har ju gillat framtidsbolagen i år. Det finns dock mycket kvar att bevisa innan det känns riktigt på riktigt i företaget som bakåt i tiden mest varit specialist på nyemissioner. Rockräven har även det udda innehavet Metallvärlden. Det är i första hand resterna efter en rekonstruktion och handlas på nivån 3-4 öre. Inget bolag jag direkt begriper mig på, ärligt talat. 

Alternativen jag gillar

Frifräsarna och bolagen med egna problem är inte intressanta att diskutera i det här sammanhanget. Faktum är att jag är beredd att välja bort dem redan av det skälet att det pågår större saker i ekonomin och att jag tror det är farligt att bli distraherad av fel frågor. Bolagen som ligger fel i tiden skulle jag kunna tänka mig om jag på allvar trodde på krasch men ändå kände att en viss aktieexponering var nödvändig. Nej, valet står nog mellan att gå rakt ini lejonets kula och satsa på något konjunkturkänsligt eller att välja bland bolagen som inte verkar ha med saken att göra.

För min del lockar Trelleborg, Ngex, Gunnebo, SSAB (men bara kortsiktigt), Cellavision (som vi nyligen maxat vår position i) samt Sectra mest.

2 kommentarer:

  1. Sectras största produkt är visualiseringssystem för vården, sedan är det administrativa system för vården och sedan är det krypterad kommunikation för stater och företag, man inte direkt för vården. Jag har några sådana aktier. De har varit trevliga och bara synd att jag inte haft fler. Det enda jag har emot dem är sättet de gör utdelning på. Varje år blir det svårare att beräkna anförskaffningsvärde på inlösenrätterna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ett fint bolag. Tack för inspelet, förresten. Vi hade aktien etr kort tag när den stod på knappt 80 men jag kände inte riktigt att jag kunde överblicka bolageta ganska olika delar. Lite spretigt?

      Utdelningen har jag aldrig begripit :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam