Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 23 juni 2015

Den grekiska komedin

Komedi är tragedi där det går bra på slutet. Det verkar lösa sig för Grekland, åtminstone den här gången. 

Budbäraren är budskapet

I helgen läcktes det på ett smart sätt att parterna är överens om att bli överens (nästan).
Jag beundrar alltid hur välregisserad kommunikationen är i det här sammanhangen. Det var knappast en slump att tyska Handelsblatt (länk) var redaktionen som spred nyheten att det ljusnat i samtalen mellan Tsirpas, Hollande, och Merkel. Sedan följde välplacerade twitter och liknande under söndagskvällen. Budskapet var glasklart – vi tänker lösa det här.

Helt överens.... i princip

Förslaget som ligger på bordet presenterade Financial Times i artikeln ”Deal or no deal: A breakdown of the latest Greece proposals” (länk). Parterna är överens om att Grekland ska nå ett primärt budgetöverskott på 3,5 procent fram till 2018. Det 11-sidiga förslaget är påfallande likt det som långivarna la fram redan för tre veckor sedan. Skillnaden är att grekerna föreslår större skattehöjningar och minskat neddragningarna av statens kostnader. Det har dock gått med på att skruva både pensionsåldrar och moms.

Resultatet? Parterna är överens men litar inte på varandra – Grekland har fyra dagar på sig att visa att orden blir handling. Inte det lättaste för i bakgrunden är IMF missnöjda med realismen i förslagen och i Grekland är en svekdebatt under uppsegling –  ”Knives out for Tsipras as Syriza hardliners threaten mutiny” (länk FT). Om de knivarna kommer fram blir det en grekisk harakiri för nu är bankerna så gott som tomma.

Dags för nästa pjäs

Den bästa gissningen är att föreställningen är över för den här gången. Ironiskt nog stal grekerna scenen från en annan omtalad bråkstake. David Camerons inledde nämligen förhandlingarna med sina europeiska kollegor om justeringar i unionen för att göra den mer brittisk, dvs. mer inriktad på handel och mindre på fri rörlighet inom andra områden. Själv tyckte ”David Cameron: EU reform bid getting 'a good response'” (länk BBC). Ska vi gissa att resten runt bordet lyssnade lite lagom förstrött vid den punkten på mötet. Fast britterna är envisa, så det är nog bara att ställa om. Rätt snart är det Brexit vi ska hålla på med ett tag.


En gissning är att Cameron möter samma öde som Tsirpas, vilket är väl fångat i den här skämtteckningen från Economist (länk). I samma genre är det här inlägget från Zerohedge (länk) med den senaste tidens grekiska omslag på Economist rolig läsning. Min favorit är Angela Merkel i djungeloutfit med rubriken ”Acropolis Now”

Resultatet

Aktiemarknaden, men inte alla svenska medier, fattade galoppen direkt måndag morgon och steg snabbt. En turlig utveckling tur för oss som investerat i att det löser sig, vilket jag beskrev i inlägget ”Grexit: ska man köpa, sälja eller sitta still i båten” (länk). Otur däremot för Nordea,  Robur med flera som spekulerat i ökad kontantandel i sina fonder, vilket jag beskrev i inlägget "Risk off? Risk on" (länk)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam