Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 18 juni 2015

Klokt av Affärsvärlden om Elanders

Elanders var på min lista över sommaraktier. Det är ett spännande bolag men jag lyssnar på Affärsvärldens råd och avstår.

I "Årets småbolagsrea är här - sex köpvärda sommaraktier" (länk) listade jag sex intressanta aktier att titta vidare på för köp vid lämpligt tillfälle under sommaren. Så här långt har jag köpt Bufab (länk), varit för långsam i Consilium (länk) och bestämt mig för att avstå från Doro (länk). Nu har jag även bestämt mig för att avstå från Elanders

  1. Bufab
  2. Consilium
  3. Doro
  4. Elanders
  5. ...
  6. ...

Det som lockade med Elanders

På ett plan är Elanders ett case i det bra företaget som fått ordning på affärerna när branschen gungat. Tryckeri har ju pressats rätt hårt av digitaliseringen. Det har inte heller räckt att fly till nischer som specialtryck, för när fler tänkt samma tanke har konkurrenstrycket blivit högt även där. Elanders har dock kämpat på med en ny affärsmodell riktad just mot tryckeritjänster kopplade till digitaliseringen. Konkret betyder det fotoprodukter som beställs på nätet och tjänster för hantering av leverantörrsstyrning (supply chain). Rätt sak i rätt tid - enkelt uttryckt.


Det jag gillade mest med bolaget var att gedigen produktionskunskap och upparbetade kundkontakter kunde användas på nya marknader. Med Carl Bennett som huvudägare följer både en viss trygghet och en möjlighet att bolaget gradvis växer vidare till en aningen rörigt men på sitt sätt välfungerande konglemorat (som Lifco). Med en värdering på p/e under 12, p/b på 0,8 och p/s på 0,3 är aktien inte dyr. Med andra ord intressant. En nedgång på dryga 10 procent från toppkurserna i vår är inte heller fel.

Problemet

Affärsvärlden rekommenderar vänta i analysen "Bennets bolag förvärvar sig i bättre form" (länk prenumererad sida). Det jag plockar upp som problemet i både bolag och aktie är att uppvärderingen i aktien de senaste året mer drivits av en klok tanke och tajming med dollaruppgången än av resultat och en verklig integration av bolagets olika delar. 

Tryckeridelen har egentligen inte löst sina problem och specialtryck till konsumenter kan fungera men är inget att bygga bolaget på. Det lär inte finnas någon bestående konkurrensfördel att hämta där. Återstår supply chain-delen. Det kan fungera men än så länge är det inte självklart vilket värde som skapats genom att lyfta in det förvärvet i Elanders. Så ska man sammanfatta. Det här är ett pussel där bitarna inte har lagts ihop ännu. Det behöver inte vara fel och jag är inte helt främmande till aktien men det saknas ett riktigt tydligt case med tillräckligt låg risk. I värsta fall blir man sittande med tre problem istället för en lösning.  
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam