Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 4 maj 2018

Cellavision - lägre risk i bolaget men allt högre i aktien

Hur ska man tänka när bolaget till synes gör allt rätt men bevisen på att det fungerar inte syns i resultatet? Det blir inte lättare när aktiemarknaden fortsätter älska Cellavision trots att den tänkta expansionen tar sin tid.

Källa: Börsdata
Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville
.


Ett mellanår marknaden struntade i

Marknadens tålamod med Cellavision är fascinerande. Det inte som en omskrivning för ordval som naivt eller korkat utan helt ärligt för att det är intressant hur stark tilltron till det här caset är. Det får mig som följt bolaget länge att tveka inför den senaste uppenbart svaga rapporten.
Källa: Cellavision

Först om att det verkligen var en svag rapport bolaget nu levererade eller åtminstone en som gör det svårt att försvara aktiens höga värdering. Jag hade hoppats på 386 miljoner i omsättning i år och en vinst per aktie på 3,50 till 3,75 kronor. Det var baserat på en stabil nyförsäljning, en stigande ersättningsförsäljning, en del mjukvara, en viss försäljning till veterinärslabb men att produkter för små- och medelstora labb kommer först 2019.

Nu föll bara basplattan i försäljningen in men inte så mycket mer. Sett till att kundfordringarna växte kan man till och med misstänka att det var en viss förskjutning av resultatet från det nu påbörjade kvartalet till det nyss avslutade. Det vill säga att försäljningen innevarande kvartal börjar några miljoner minus - något som i så fall lär märkas i nästa kvartal.

Svårt att få fäste på nya marknader

Källa: Cellavision
Förra årets första kvartal var svårt att nå med flera stora order. I och med att varje maskin till ett stort labb kostar runt 1 miljon kronor och försäljningen är nära knuten till när labben gör sina upphandlingar, så kan köp från stora kunder även när det inte är i någon av de nya kundkategorierna få stort genomslag. Omräknat i årstakt jämfört med det mer normala första kvartalet 2016 så ligger tillväxten på hälsosamma 15 procent.

Källa: Cellavision
Samtidigt ingår det i förväntningarna att monsterkvartalen kommer med jämna mellanrum, så det vore också fel att vara nöjd med resultatet det här kvartalet eller för den delen det senaste året. En försäljningsminskning på 2 procent det senaste året jämfört med samma period efter första kvartalet 2017 visar att det är mer än ett enskilt kvartal vi talar om.

Snarare är det en övergångsperiod som troligen tagit längre tid än bolaget räknat med. Om vi tar det del för del och börjar geografiskt så verkar det stämma att i USA, Kanada och Norden så är digitala mikroskop nu accepterade som metod för stora labb. Det borde ge en stabil basförsäljning och även en växande utbytesförsäljning. Troligen är det här större delen av tillväxten jämfört med 2016 ligger.

Gör man rätt blir det rätt

Källa: Cellavision
Sedan verkar, men det är svårare att vara säker på, Cellavision göra det mesta rätt för att slå igenom även på andra marknader. I Kina har ett nytt distributionsavtal med den globala medtechleverantören Mindway slutits. Latinamerika ska bearbetas av via medarbetare i Mexiko. Främst i Västeuropa borde det gå att få igång betydligt större försäljning i Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Något Cellavsion är på.

Källa: Cellavision
Sett till produkterna är anpassningar nu på plats för att förhoppningsvis sälja till veterinärslabb och mjukvarulösningarna verkar integreras i erbjudandet steg för steg vilket också är bra. Den stora händelsen är dock lanseringen av produkter för små- och medelstora labb.

Så vitt jag kan begripa gör Cellavision allting rätt här. De har tagit fram en enklare produkt som kommer att kosta ungefär en tredjedel av deras lösning för stora labb. Det är väl möjligen lite osäkert om den lägre kapacitet på 6-10 bilder i timmen som det här mikroskopet får klarar konkurrensen med skickliga labbtekniker som gör arbetet med ett manuellt mikroskop. Det är också oprövad mark var brytpunkten ligger, eftersom Cellavisions stora mikroskop ligger på runt 30 bilder i timmen.

Tack alla ni som nu bidragit med över 50 tusen kronor! Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar - den gör skillnad!

Vinsterna för ett litet labb av att minska behovet av skicklig labbpersonal är sannolikt stort. Det är en åldrande profession där det redan idag är svårt att få tag i folk och sannolikt än mer så för de mindre labbern. I längden är det också värt mycket att det går att samordna med andra labb i samma grupp.Distributionen till de här nya kundgrupperna av den nya produkten är också riggad och klar bland annat genom avtal med svenska Boule Diagnostics, så det ser bra ut.

Försäljningen utanför kärnmarknaderna är dock än så länge slående liten. Det oavsett om vi talar geografi eller produkt. All erfarenhet som Cellavision gjort så här långt är att det tar tid att digitalisera kundbeteenden. Räkna därför med en fortsatt långsam uppskalning med en del enstaka stora kliv även framöver.

Min reflektion

Det är här jag är fundersam. Jag köper att Cellavision gör rätt och jag tror på både produkten och affärsmodellen. Det är till och med så att det senaste kvartalet bekräftar att bolaget med nya distributörsavtal och genomarbetade produktlösningar genomför sina planer på ett effektivt sätt.

Cellavision har alltså bra produkter och sprider dem, om än långsamt, över världen och olika kundgrupper. Konkurrensen ser också fortsatt svag ut med Roche som verkar nöja sig med forskningslabb som enda egentliga alternativ för närvarande. Den stora hävstången verkar ligga i att få upp spridningshastigheten. Därför är det egentligen konstigt att inte ett bolag som Sysmex köper Cellavision. Det vore en affär som borde gå att räkna hem genom de större muskler den stora distributören har för att nå ut på olika marknader.

Frågan som hänger mer över aktien än bolaget är om inte den lägre takten i tillväxten borde prisas in som en risk i aktiekursen. Kanske går det att hävda att riskerna framåt minskat, eftersom bolaget följer sin plan. Jag är mer inne på att det snarare är så att allt är upplagt för att de ska gå bra men att vi faktiskt inte vet när och vilken omfattning. Med några mogna marknader med mer begränsad tillväxt och en allt större bas som tillväxten ska ställas mot är risken att det blir svårt att fylla den höga värdering som bolaget har.

Så risken i bolaget ned och risken aktien upp är slutsatsen. Det är det samma som att säga buy the dipp - vilket är precis min plan. Om det nu blir någon dipp i det här av marknaden alltid älskade bolaget.

Jacob Henriksson, Gottodix

Senaste filmerna nedan


Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam