Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 27 juni 2017

Därför föll SKF & vad är det som pressar börsen?

SKF föll när konkurrentens vinstvarning fick underleverantörer i hela bilindustrin att rasa. Samtidigt steg europeiska räntor och pressade börsen. Är det dags att akta sig för höga förväntningar?

Källa: StockPiper
Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.


Positivt grundläge

Det har väl framgått att jag, med vissa reservationer, är positiv till börsen på kort sikt. Det vet om inte annat den som följer det jag skriver om planerna för vår portfölj den kommande veckan som jag skriver om varje helg på Sparskolan - senast var den talande rubriken "Portföljen maxar risken".
Jag har också gjort bedömningen att en fortsatt ok konjunktur, ökande riskvilja på börsen och en inflation som går upp snabbare än räntan ger en skjuts uppåt för tillväxtbolag och tillväxtländer. I den senare grupp främst de som inte berörs eller till och med gynnas av låga råvarupriser.

Mer om börsen just nu skriver jag om i min sista veckokrönika åt Nordnet - "Bästa aktierna i alla viktklasser". Det här har varit mina mest ambitiösa artiklar ett tag, så missa inte finalen. Den satsade jag förstås lite extra på.


Riskerna inte huvudscenariot förstärks

Just nu kommer inte nyheterna in som jag tänkt mig. Ekonomin och börsen är fylld av blippar om än det ena än det andra. Det är viktigt att hålla ett öga på men man ska förstås inte agera på allt. Signalerna börjar dock samla ihop sig till att det ser lite skakigt ut inför rapporterna - åtminstone i förhållande till de höga förväntningarna.

Sex fenomen verkar vara i rörelse, varav jag tänkte titta på tre i dagens korta inlägg.
  • Höga multiplar inom techsektorn ser inte ut att återhämta sig riktigt
  • Oljan går fortsatt dåligt med sannolikt fortsatt låga investeringar
  • Dollarn har svårt att återta taktpinnen. 
  • Realräntorna verkar vara på väg upp i Europa det minskar toleransen för höga värderingar
  • Det finns en till del strukturell inbromsning i bilindustrin
  • Svenska analytiker är starkt fokuserade på vinstökningar i rapportperioden
Det är de tre sista punkterna jag tycker är intressanta när SKF backade idag. Ytligt sett var det en reaktionen på att en av SKF:s konkurrenter tyska Schaeffler, vinstvarnade. En orsak som snabbt skrevs av bland eniga svenska analytiker som en överreaktion. Stämmer det?

Det tyska bolaget förklarade sin vinstvarning med att:

  1. Det är en stark prispress från biltillverkarna på underleverantörerna och att kostnaderna för nya produkter stiger.
  2. Ökande investeringar för att anpassa sig till e-mobilitet 
  3. Leveransproblem till eftermarknaden för bilar.

Till saken hör också att bilindustrin sett flera tecken på avmattning inte minst i USA. I en annan intervju i Dagens Industri säger Trelleborgs VD att bolaget ser risker främst i den sektorn framöver. Svagheterna finns fortsatt i oljesektorn. Överlag är dock Peter Nilsson positiv till nuläget i bolaget, baserat på industridelen och jordbruksmaskinerna.

Det första analytikerna kommenterade var att SKF har en mindre del av sin verksamhet direkt mot bilindustrin än Schaeffler. Många framhöll också att Schaeffler påpekade att industridelen av verksamheten fortsätter i linje med tidigare guidning. Den är betydligt viktigare för SKF.

Källa: StockPiper
Samtidigt föll Schaeffler 12 procent på nyheten och SKF i sammanhanget mer modesta knappt 4 procent. Dessutom verkar inte industridelen överraska positivt, för då hade inte vinstvarningen varit befogad. Sedan var de få rader bolaget skrev om bilindustrin betydligt mer oroande än vad som framkom i svenska medier.

Det kommenterades istället i Financial Times. Schaeffler, SKF och säkert många andra underleverantörer till bilindustrin säljer komponenter anpassade främst till traditionella bilar. Nu kan de stå med sortiment vars efterfrågan faller dubbelt, både till följd av en vikande konjunktur och i en omställning framåt. Dessutom står bolagen inför betydande nya investeringar.

Det är svårt att bedöma hur allvarligt man ska se på det där men helt uppenbart är att faktorer som stör värderingar snabbt tas på allvar av marknaden. I Tyskland föll underleverantörer över hela linjen. Motgångarna kunde för övrigt skönjas redan i förra kvartalsrapporten.

Det är i den här punkten jag tycker det finns en beröringspunkt med pressen på techbolagen. Där kom det också ganska vaga invändningar mot att aktier som strax innan haussats började se för dyra ut. Tajmingen strax före FED-höjningen spelade säkert också in.


Realräntan urholkar värderingarna

Källa: TradingEconomics
Dagens andra börsnyhet var att Mario Draghi gick ut med att ECB är helt lugna med att deras insatser får upp inflationen. Det tolkade marknaden som att trycket nedåt på räntorna lättat. Därmed kan de långa räntorna ticka upp något mot den nu betydligt högre inflationen. Det vill säga de negativa realräntorna kan vända uppåt. Det är från låga nivåer men ändå.

Min tolkning

Lägg ihop det här och min tolkning av dagens korrektion i SKF blir som följer. Priset på många aktier har gått före värdet. Det har blivit allt större kostymer att fylla. Det är, som i SKF:s fall, allt mer av förväntningarna som går ut på att bolagens stigande vinster ska leda till rimliga värderingar. 

När det då anas en trend att räntorna kanske ändå stiger, så blir utrymmet för besvikelser allt mer begränsat. Nu har HM varit pressat länge. Mycket av invändningarna kokar ned till att bolaget kanske fortfarande är skickliga handlare eller åtminstone kan ta sig tillbaka till toppen men att inget rättfärdigar att värderingarna kommer tillbaka till gamla nivåer. 

Tänk om det är så att vi nu ser en liknande trend i andra branscher? Förändringstrycket finns där och konjunkturen kanske inte alls tar de jättekliv börsen hoppas på. Det är lätt att se luften pysa ur värdering efter värdering, vart efter nyheter droppar in som landar förväntningarna på mer långsiktigt realistiska nivåer.

Är det vårt huvudscenario? Nej, det är det ju inte - för vi ligger fullinvesterade. Är kombon räntepress och överskattade vinster ett hot jag tar på allvar? Helt klart.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 

Varje vecka skriver jag också om planen för vår portfölj. Det senaste inlägget hittar du här: 




Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar stöd min insamling till SOS Barnbyar - den gör skillnad!

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.


2 kommentarer:

  1. Det ska bli extra intressant att följa börsen och rapporterna nu framöver. Flera inom tekniska analys har pratat om att börsen skulle ta ett skutt uppåt men jag tycker nog att, min med väldigt begränsade erfarenhet, att börsen har börjat tappa kraft.
    /Hans

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en spännande fas! Det jag landat i är att det är stigande realräntor och oro inför vinsterna som börjar märkas. Jag är inte främmande för en större korrektion men just nu är vi inte alls inställda på det - vi ligger ju fullinvesterade.

      Det ligger ganska nära att jag gör någon liten nedjustering från det för att öka handelsutrymmet.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam