Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 22 februari 2017

Rapportkommentar: Besqab bygger vidare igen

Besqab föll ordentligt på rapport idag. Fast resultatet såg väl rätt bra ut. Mer en fråga om lite för höga förväntningar?

Källa: Besqab

Reklam:
 
Nya kunder på Nordnet får 200 kronor om de sparar 2000 före 1 mars. Värdekoden finns här.


Farhågor kommer på skammen

Besqab är ett bolag i vår portfölj som jag gillar i princip, kanske i teorin men tvekar om i praktiken. Principen jag gillar är att de säljer en efterfrågad vara (bostäder) som säljs med en stabil och bevisad affärsmodell där risktagandet verkar vara väl avvägt.

Besqab upprepar på många sätt samma byggprocess i en omfattning om 400 färdiga bostäder per år runtom i Stockholmstrakten. Lägg till det en viss del samhällsfastigheter som vårdhem. Få ser nog en sviktande tillväxt i Stockholmsregionen som ett näraliggande problem.

Därmed inte sagt att det inte skulle kunna bli en priskrasch på bostäder. Här kommer vi till teorin. Inflationen och räntorna är på väg uppåt men så länge den förra stiger snabbare än den andra skulle bostadsmarknaden mycket väl kunna bete sig som aktiemarknaden gör för närvarande.

Källa: Börsdata

Sedan kommer vi till praktiken. Det här resonemanget fungerade bra ett bra tag men priset för aktien är numera långt ifrån uppenbart billig. Eller hur är det med det där. Det är här det blir knepigt.

Priset för att köpa eget kapital har dubblats till tre gånger det bokförda värdet. Fast då var avkastningen på eget kapital högst skiftande de senaste åren. Det beror på när bostäder är färdigställda. Det har Besqab löst genom att komplettera med en segmentredovisning som tar upp vinster löpande för nyproduktion.

Något som ökar tydligheten i resultatet men också, möjligen, öppnar upp för möjliga nedskrivningar om något skulle gå fel på vägen in i mål. Jag har dock inte varken själv sett något eller noterat någon annan som iakttagit något oroande kring den här modellen.

Källa: Besqab


Däremot är det den viktigaste förklaringen till att dagens i förstone bleka rapport.

I den förra rapporten var min huvudsakliga invändning att försörjningen av byggrätter och produktionsstarter inte imponerade. Jag oroade mig för att Besqab hade det svårt att få plats på den av större bolag dominerade Stockholmsmarknaden. Så verkar det inte ha blivit.

Sedan oroade jag mig som sagt för värderingen. Frågan är dock hur oroande den är när segmentsredovisningen tillämpas. Slutligen är förstås trycket på bostadspriserna något att hålla ögonen på och det finns all anledning att fråga sig vad en bostadsutvecklare i Stockholm gör i en portfölj hos en familj med ägt boende i samma stad.

Det är onekligen lite kaka på kaka. Jag tror dock som sagt inte att det riktiga hotet mot bostadspriserna kommer så länge inflationen (och lönerna) stiger snabbare än räntan. Sedan är det svårt att blunda för att bolag som faller ordentligt på rapport ofta fortsätter falla.

Det sagt var min reflektion om dagens rapport att den ändå kom inte rätt bra. När problemet är för höga förväntningar, så brukar jag inte oroa mig särskilt mycket om bolaget håller stilen. Ungefär där tycker jag nog Besqab landade.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 


Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam