Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 21 december 2016

Nej, Riksbanken vände inte kronan idag?

Riksbanken lovade att inte förhasta sig. Det tolkade marknaden som att nu har vi sett botten i lågräntepolitiken. Inte helt självklart att det var rätt uppfattat.


Vem var det som väcktes av dagens räntebesked?

11:44 vände det, då började det ljusna. I en bokstavlig mening, eftersom det var då vintersolståndet passerades. Drygt två timmar tidigare hade marknaden tolkat Riksbankens räntebesked som en signal om att en längre cykel, den med en alltmer expansiv penningpolitik, nått sin kulmen.
Bedömningen att det här var ett första tecken på en stramare syn från Riksbanken fick kronan att stärkas och börsen att falla. "Nu har höken vaknat" valde Dagens Industri med ett citat från en analytiker att etikettera händelsen.

Är det så? Huvudargumentet var att direktionen var enig om beslutet att behålla räntan på minus 0,5 procent men oenig om beslutet att utöka stödköpen av obligationer med 30 miljarder. Några andra noteringar ur Riksbankens pressmeddelande.

  • Konjunkturen, både i Sverige och omvärlden, ser starkare ut och inflationsförväntningarna ligger nära 2 procent
  • I närtid är det fortsatt mer sannolikt att räntan sänks än att den höjs
  • Räntan väntas börja höjas först under 2018 och 2019 blir första året när räntan i snitt är positiv igen.

Det i mina ögon viktigaste i pressmeddelandet var följande passage:
"Det är till exempel svårt att veta hur kronans växelkurs kommer att utvecklas i en miljö där ECB utökat sina värdepappersköp och Federal Reserve höjt sin styrränta. Riksbanken bedömer att kronan kommer att stärkas långsamt framöver. En allt för snabb förstärkning av växelkursen skulle dämpa importpriserna och efterfrågan på svensk export och göra det svårare att få upp inflationen."

Tajming inte innehåll är frågan

Lägg ihop det här och det Riksbanken säger är att vi gör ingenting förrän utrymmet finns i omvärlden. Nu tror vi att det kanske kommer. När det kommer en normalisering, så kommer den bland annat innebära att kronan stärks (och därmed rimligen att svenska räntor förväntas stiga snabbare än omvärldens på sikt).

Budskapet är tydligt det är inte om utan när räntorna stiger och kronan stärks. Fast i retoriken ingår också svaret att det inte blir nu och inte i närtid.

Det är därför ett långt steg till att tolka det som att Riksbanken idag vände kurs. Allt som krävs för en förlängd period med ultralåga räntor är en sämre utveckling i vår omvärld. I mina ögon var det därmed ett icke-besked vi fick idag eller snarare det var ett besked att Riksbanken prioriterar en svag krona framför exempelvis en dämpning av överhettningen i ekonomin.

I den delen som rör hushållen och bostadsmarknaden är linjen att andra borde ingripa medan lätta lånevillkor för företag fortfarande ses som något positivt som driver på investeringar. Det är intressant att vår svenska Riksbank så i detalj vill reglera var stimulanserna av deras förda politik hamnar. Det vore onekligen enklare, i så fall, om det var finanspolitiken som via skattsedeln och statens utgifter styrde resurser rätt. Om nu en sådan keynesiansk politik verkligen bidrar.

Min reflektion

För mig bekräftade marknadens reaktion på dagens beslut kronan och Riksbankens beslut blir en av börsens rysare 2017. Det är bara att titta på vad små, mycket vaga, tolkningar gav för resultat. Däremot var jag inte helt med på att dagens beslut gav anledning till det mottagande det fick.

Annorlunda uttryckt är jag inte övertygad om att vi verkligen såg den där vändningen marknaden tolkade in idag. Snarare framstod det som ännu ett exempel på att Riksbanken tänker fortsätta lägga sig på rulle, som det heter i cykellopp, på ECB fram till dess inflationen får ett verkligt fäste i ekonomin igen. Det i sin tur innebär att det är resten av Europa den intresserade ska följa. Där blir det extra spännande att se vad ECB gör och säger i början på nästa år. För det var inte helt tydligt senast.

Med andra ord är det mot Europa blicken ska riktas just nu. En intressant twist är att lyfter ekonomin där, så lär kronan stärkas. Det i sin tur gör att exportbolagen får medvind i konjunktur men motvind i valuta och räntor. Fullt möjligt och en situation som setts tidigare. Blir det så kan det ändå räcka till en stigande börs. Blir det istället så att problemen i den europeiska ekonomin återvänder eller att Sveriges räntor bryter loss från de europeiska, då tittar vi på ett helt annat (sämre) läge för börsen.

Det blev inte så många försök till svar i dagens inlägg. Förhoppningsvis räcker rätt frågor en bit. En är när den där vändningen marknaden trodde kom idag kommer på riktigt.

Fast det kanske är exakt som med vintersolståndet. Det tar ett tag innan det verkligen märks och som kallast är det ju oftast i februari. Så vem vet, möjligen ska kvicksilvret falla en bit innan börstemperaturen går mot sommar igen.


Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 

Kolla gärna in Sparskolan också. Där handlar det senaste inlägget om hur jag ser på Vitrolifeaktioens snabba rusning och ras.

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra - lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här


2 kommentarer:

  1. Bra och klok sammanfattning! Att tolka en möjlig vändpunkt i lilla Svedala är lite navelskåderi. Riksbankens linje är underordnad de större drakarna.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam