Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 8 december 2016

Doro vinstvarnar - verkar ha tappat kontrollen

Doro kom med en vinstvarning idag eller något i den stilen. För det var som att lyssna av meddelanden på ovanligt dålig telefonlinje att försöka förstå vad som händer.

Kryptisk vinstvarning

Idag kom ännu en kryptisk vinstvarning från Doro. I somras missade bolaget sina estimat efter att ett överklagat avrop tog längre tid att lösa och påverkade kunderna mer än bolaget såg. De problemen var väntade och hade bland annat nämnts här på bloggen. Hur dålig koll bolaget hade på dem var däremot en överraskning, åtminstone för mig. Den minnesgode kommer även ihåg valutastrulet häromåret.

Nu var det alltså dags igen. Det vara bara en dryg månad sedan ett pressmeddelande med rubriken "Tecken på återhämtning - nytt ramavtal med SKL" gick ut. Dagens pressmeddelande fick den här rubriken "Doro centrerar ledningsgruppen till Lund, förbereder ett VD-byte och ändrar prognosen".

Nyheterna är att VD:n Jérôme Arnaud får gå men får sitta kvar till en ny chef är rekryterad och att huvudkontoret nu ska samlas i Lund. I somras var det chefen för Doro Care som fick sparken. Det här är med andra ord inte en organisation som mår bra. Kostnaderna för att städa blir 21 miljoner kronor. Det kostar det att byta VD, lägga ned ett FoU-kontor i Frankrike och göra något som eufemistiskt kallas "vissa personaloptimeringar".

Det här sänker rörelseresultatet (EBIT) från att "ligga något lägre jämfört med föregående år" då det landade på 95 miljoner kronor, till att istället landa på 40-50 miljoner kronor. Den matematiken är inte helt uppenbar. För drar du 21 miljoner och "något lägre" från 95 miljoner, så landar du knappast på halva rörelsevinsten.

Bakgrunden till den pågående utrensningen i bolaget sägs vara:
"Trots att Doro har levererat imponerande resultat tack vare sin förmåga att vara en föregångare på mobiltelefonmarknaden för äldre, har styrelsen analyserat och diskuterat målsättningen att ytterligare öka innovationstakten och integrationen av hårdvaru- och trygghetslarmsaktiviteterna. Styrelsen strävar också efter att förbereda företaget för nästa fas i dess strategiska utvecklingen."

Min reflektion

Räck upp handen den som förstod den förklaringen. Möjligen är det så att det som är kärnan i det moderna Doro inte fungerar som tänkt. Det är, med mina ord, att du ska växa in i Doros tjänster vart efter du blir äldre. Det är ungefär som McDonalds lockar med leksaker till barn för att vi ska skaffa oss rätt vanor när vi blir äldre.

I Doros fall handlar det om att sälja telefoner med viss funktionsförstärkning till pigga pensionärer. Det ska sedan öppna upp för ett mer avancerat tjänsteutbud när funktionsnedsättningarna ökar med åldern och vara i full skala när du blir en äldre äldre med mer omfattande omvårdnadsbehov. Målet är alltså att Doro ska följa med användaren och dennes anhöriga genom en lång period. Det verkar just nu inte riktigt fungera som tänkt. 

Mycket är ganska otydligt men försäljningen verkar gå relativt ok i stora delar av verksamheten och stoppet i Doro Care efter det överklagade avropet är hävt. Det går dock ana att lönsamheten är pressad möjligen bland annat av valutaeffekter. Det är dock mycket svårt att veta. 

Jag har en grundregel att inte investera i bolag och aktier där jag inte förstår nuläget. Det gör jag inte i Doro. Därför sålde vi vår post direkt i morse. Den som följer mig på Shareville kunde läsa om den planen redan före börsens öppning. Där fick jag också direkt mothugg. Främst för att svagheten i Doro inte riktigt synts i försäljningen (delvis kan jag tycka men ok, det är ett bolag som växer).

För min del var det alltså luddig bolagsstyrning som fick mig att stiga av den här gången. Det enda som jag tyckte var klarspråk i dagens pressmeddelande var avslutningen:
Ytterligare information om den nya ledningsgruppen och utvecklingsplanerna kommer att lämnas i bokslutskommunikén för 2016, som presenteras 17 februari 2017.
Jag får väl titta till bolaget då men jag ska ärligt säga att jag är skeptisk.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser 

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!


Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här 

10 kommentarer:

  1. Jag fattar ärligt talat inte logiken i att man ska växa in i Doros produkter med åldern. I alla fall inte när det gäller mobiler, eftersom de som inte redan är gamla idag klarar av att hantera en vanlig smartphone. Och då faller en stor del av caset för mig. Men kan ta fel här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du klarar det när du är fullt frisk. När du börjar höra och se sämre samt kanske får värk i leder eller problem med motorik eller när du blir ännu äldre med demens och liknande, då ser tillvaron annorlunda ut.

      Då kan det vara enklare både för dig och dina anhöriga om det finns inarbetade enkla produkter att använda. När jag för många år sedan jobbade med äldrefrågor i Stockholms stad var en briljant innovation att använda teven och tevens fjärrkontroll för att kommunicera med äldre. Det var ju inte för att pigga äldre inte kan lära sig ny teknik utan för att äldre äldre har annat att koncentrera sig på än att förstå nya prylar.

      Jag tror många underskattar hur gamla vi numera blir. Det är inte de första årens pensionärer som är den mest spännande kundgruppen.

      Radera
    2. Det ligger mycket i det sista du skriver. Vad är risken att någon annan med hjälp av en app lyckas integrera dessa funktioner i en vanlig smartphone och att Doros telefon då blir överflödig? Skulle det vara möjligt att undvika hårdvaran? Rimligt att tro är dock att det just är Doro som skulle komma med en sådan lösning i så fall, men inträdesbarriären för att lyckas lista ut en sådan lösning och lansera borde vara relativt låg.

      Radera
    3. Finns gott om alternativ redan nu och Apple har en ambitiös satsning på hälsa. Det skrev jag om i ett inlägg i maj förra året. Det har väl varit Doros styrka att telefonerna ändå upplevs som såpass attraktiva att de säljer bra (vilket de gör).

      http://gottodix.blogspot.se/2015/05/doro-inget-att-behalla-till-pensionen.html

      Radera
  2. Lite surt eftersom Doro pga kraftig uppgång är mitt största innehav. Mitt intryck är att Jerome varit en fantastisk säljare men inte lyckats med förvaltning och att hålla nere interna kostnader.

    Får man in en VD som kan vara mer nitisk och rensa ut oförutsedda misstag tror jag det blir mycket bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas det! Även om jag då får leva med att ni som höll ut gjorde en bättre affär än jag.

      Det är svårt att överblicka effekten av alla ledningsförändringar. Även styrelsen är ju till stora delar utbytt. Senast med ordföranden som gick till Ericsson (svårt att synpunkter på att folk gör karriär).

      Det känns dock väldigt tomt och tunt i ledning sleden för närvarande. Vi får väl se vad de kan få till fram till februari. Sedan är det min distinkta känsla att marginalerna är under press både i telefondelen och inom Care. Telefonerna skulle kunna vara en del av pressen i hela androidsegmentet och av att den nya telefonen inte längre är så ny. Care kan vara att kommunerna stramar åt för närvarande.

      Resultaten har ju helt klart gått ned men det har varit så mycket engångskostnader att det är svårt att helt se underliggande trend.

      Fast själva affärsidén ser ju fortsatt rimlig ut.

      Radera
    2. EBITDA-marginalen är bara en tredjedel mindre än vad den var under toppnivåerna trots att hela leveransorganisationen inom Doro Care arbetat långt under full kapacitet sedan någon gång under det första kvartalet.

      Så jag är inte jätteorolig för bruttomarginalen även om jag ser fram emot årsredovisningen.

      Radera
    3. Insåg att Börsdata saknar bruttomarginalen eftersom de räknar ut den via kostnaden för sålda varor som saknas i kvartalsrapporterna. Däremot anger Doro bruttomarginalen som ett nyckeltal längre ned i rapporten. För Q3 var den 39,3 % vilket är en förbättring jämfört med förra året (36,6 %).

      Jag har skrivit om det på min blogg nu:
      http://aktieingenjoren.blogspot.se/2016/12/doro-vinstvarnar-vad-hander-nu.html

      Radera
  3. Bolaget är misskött i verkställigheten. Nu har VD:n fått gå och det kan leda till en vändning. Personligen tycker jag att deras affärsidé är lysande och även inriktningen mot trygghetslarm och närmare samarbeten med vårdgivare. Att vara marknadsledande eller enda aktör i en nisch kan leda till den typ av "vallgravar" runt verksamheten som Buffett med andra eftersträvar. Detta hjälper dock inte om VD:n är usel, som i fallet Doro, och som i fallet Fingerprint numera (ja, kolla om några år, då är Fingerprint i princip utraderat jmf med idag eller uppköpt, tack vare att man bytte ut en duktig fungerande VD mot en inkompetent).

    SvaraRadera
  4. Att detta år var kört, det visst vi sedan länge. Jag tror de kanske kör samma trix som Magdalena gjorde med sossarnas budget år 2015. Eftersom flyktingkatastrofen sänke alltihop, så passade de även på att lägga in en massa annat skräp (tex tidigarelägga utgifter för nästkommande år). Rensa bordet för ny VD, marknaden tycks alltid bli lika förvånad varje gång det händer.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam