Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 22 april 2016

Mercedes misstänkta för dieselfusk i USA

Daimler har bekräftat att amerikanska justitiedepartementet begärt att en intern utredning på bolaget startas om manipulation vid dieseltester. Precis så här började dieselgate.

Bekräftat misstanken 

Redan i februari kom nyheten att Mercedesbilar också undersöks i Usa för dieselfusk. För en stund sedan kom en kort notis - "Fast Europe Open: auto scandals rev up" (FT). Daimler har meddelat att bolaget samarbetar med amerikanska myndigheter men förnekar helt allt fusk.  Det som framkommit nu är att amerikanska justitiedepartementet kräver att bolaget sätter igång en intern utredning - "US-Ministerium fordert von Daimler interne Abgas-Untersuchung" (Finanzen.net). Nyheten är bekräftad av bolaget. Händelsen kommer i direkt anslutning till att en amerikansk domare igår beslutade om förlikningen för Volkswagen. "Volkswagen Reaches Deal With U.S. Over Diesel Emissions Scandal - Auto maker to buy back or modify cars, offer compensation for consumers" (Wsj).

Min reflektion

Det här är potentiellt en riktigt stor nyhet. Är det så att amerikanska myndigheter avvaktat avgörandet i ärendet mo VW och nu går vidare med nästa bolag? I så fall talar vi jordskalv på bilmarknaden. En gång ingen gång, två gånger.... ja, då lär hela branschen skälva. Övriga märken har ju envist hävdat att de noggrant kontrollerat att de inte finns något fusk utan högre utsläpp på vägarna än i labben beror på testens konstruktion.

Nyheten kommer också precis när Tesla lanserat sin Model 3 och ryktena om att Apples bil kommer om tre år nästan nått stormstyrka. Som sagt det här är potentiellt en riktigt stor nyhet men som med alla första blippar, så vet man inte riktigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam