Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 20 april 2016

Kort om rapporterna: Handelsbanken strävar framåt i motvinden

Handelsbanken är ett välmående bolag på en alltmer problematisk bankmarknad. Det är reflektionen efter en första titt snabb på rapporten.

Motvind och tillväxt

Handelsbanken har haft en tillväxt på eget kapital med en årstakt på 15 procent sedan 2007. Det är en närmast magisk nivå i den anemiska och konstant krisande europeisk banksektorn. Årets första kvartal var avkastningen på eget kapital 13,1 procent. Det är imponerande. Bryter man upp det på geografiska marknader ser det lika starkt ut med Sverige på 14 procent och övriga marknader spridda mellan 10 till 16 procents avkastning på eget kapital. Särskilt intressant för investeraren är att Storbritannien, där banken har goda förutsättningar att fortsätta växa länge, är marknaden med den högsta avkastningen. 

Mycket annat ser också bra ut i rapporten. Kreditförlusterna är, som vanligt i den konservativa banken, nästan obefintliga på 0,04 procent av lånestocken. Kärnkapitalrelationen ligger högt och lägger inga hinder i vägen för fortsatta utdelningar. Intäkterna steg med 5 procent. Knappt ett moln på himlen således, eller?

Bryter man ned siffrorna syns det att Handelsbanken, hur bra banken än är, agerar på en marknad i omställning och motvind. Räntenettot sjönk två procent och provisionsnettot sjönk sex procent. Det stigande intäkterna kom istället från vinster höga aktieförsäljningar. Kostnaderna påverkades av engångskostnader för personalneddragningar, i form av förtidspensioner. Det höjde K/I-talet till 49,8 procent från 46 procent. Skälet till neddragningarna är värt att nämna - fortsatt digitalisering. 

Min reflektion

Nu har jag bara kastat en hastig blick på rapporten men några tankar har jag.  För det första är jag alltid lite skeptisk till att se omställningar helt som engångskostnader. De har en tendens att komma tillbaka löpande om än oregelbundet men ok, Handelsbanken är inte en bank med särskilt tunga kostnadsproblem. 

Däremot tar jag försäljningsminskningen allvarligare än banken verkar se det. Handelsbanken menar att pressade marginaler på inlåningsräntor döljer den lönsamma tillväxten i utlåningen. Tänk om det är tvärtom - att det är den höga, lönsamma, tillväxten i utlåningen som är på väg att bromsas. Idag blev nya amorteringsregler för svenska hushåll klara som ett exempel. Tills vidare är Handelsbanken i stort sett oberörda av den press andra europeiska banker har mött. Det är inte självklart att det förblir så. Fast å andra sidan, det är synd att klaga på bolag som växer stabilt med bra lönsamhet och låg risk.




4 kommentarer:

  1. Alltid kul att läsa dina reflektioner, känns också som att du "letar fel" i reflektionerna, som du avslutar "det är synd att klaga på bolag so växer stabilt med bra lönsamhet och låg risk." Sen ska man ju såklart "leta fel" eftersom annars är det ju lätt att man bara tycker allt är frid o fröjd. Känns ju svårmotiverat att Handelsbanken ska ner mer än runt 100 kr.

    När räntorna stiger och banksektorn vänder upp, vilket händer förr eller senare, så kommer det ju verkligen slå bra för Handelsbanken.

    En fråga till dig gällande Handelsbanken och deras närvaro i UK, hur tror du det kan komma att påverkas ifall det blir en Brexit? Känns som att det blir lättnadsrally i ett bolag som SHB ifall man stannar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stämmer att jag försöker punktera information jag hittar - helst med andra infallsvinklar. Det gäller särskilt i bolagen vi äger, som Handelsbanken. Jag tycker inte det finns något "smart" med att vara varken positiv eller negativ. Det är lika fel att missa en uppgång som att vara för positiv när det faller. Däremot är det ett bra sätt att kvalitetssäkra sina beslut att försöka ifrågasätta dem. Ser jag inte risken, blir jag nervös. Dessutom tycker jag det är sjysst mot läsarna att lägga lite mer fokus på det jag oroar mig för. Det går ju alltid att se vad vi äger, köper och säljer och på det sättet se vilka beslut jag faktiskt fattar.

      Det som skulle ge en stor effekt på Handelsbanken vid en brexit är om regelverken börjar glida isär. En gissning är att britterna skulle ha mer liberala regler än övriga Europa, både för att det är deras ideologi och för att det skulle krävas för förhindra att banker lämnade Storbritannien. Det är bara gissningar hur det påverkar Handelsbanken men jag tror det vore dåligt. Ju mer enhetlighet och gärna strikt desto bättre för deras affärsmodell.

      På kort sikt känns det troligt att mycket av eventuell turbulens vänder och kanske mer därtill och om det blir en Bremain. Så jag håller med dig i den analysen.

      Radera
  2. Alltid bra att gå in när det är som mörkast...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte om jag tror Handelsbanken är vid den punkten. Den som vill kan nog hitta mer fallhöjd. Uppsida saknas dock inte heller. I vår portfölj ser jag det som ett helt ok case men inget bottenfiske precis. :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam