Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 14 april 2016

Läsarvecka: varför minskade du i Vitrolife?

Det regnar in funderingar och frågor via olika kanaler - kul! Betar av några under de närmaste dagarna.

Fråga om Vitrolife

Har kikat på Vitrolife som du verkar haft länge, men såg också att du viktade ner dessa i portföljen. När tycker du det kan vara aktuellt att kliva på som förstagångsköpare ? Tror du den fortfarande har fina utvecklingsmöjligheter eller kommer den försöka leva upp till värderingen innan det bär vidare uppåt?
Det går alldeles utmärkt för Vitrolife. Förra våren kom en kort, men viktig, oro för att konkurrensen på basmarknaden odlingsmedier ökade. Sedan lättade konjunkturen i USA och en udda säsongseffekt i Kina (när många vill föda barn i rätt år enligt horoskopen), så vände det. Fast när jag skriver vände är det lite halvdant beskrivet för Vitrolifes försäljning ökar i alla väder, bara olika fort. Men våren var ändå en påminnelse för oss som haft bolaget många år att nu är det här inget litet bolag på sin markna längre utan ett av några få stora. Det är klart annorlunda.

En viktig detalj jag pekat på flera gånger är att varken bolaget eller Kina räknar med någon babyboom efter att 1-barnsreglerna lättat. Rimligt är att några av de som gjort IVF lär passa på att göra en till men föräldrar rusar inte till doktorn för att få hjälp med andra barnet om det första kom utan assistans i ett samhälle som är ovan vid metoden.

Det finns förstås många inlägg här på bloggen om bolaget som var det första vi köpte 2012. Det senaste var "Rapporterna: Starkt Vitrolife" .  Där var min slutsats att runt 300 kronor kan aktien försvara med nuvarande kända fakta. Det har ju blivit 20 procent till, därför har vi backat ned lite. Vi får se vad nästa rapport ger men klart är att en det krävs en hel del för att försvara p/e-tal på 40-45.

Källa: Inquiry Financial
Vitrolife har också egenheten att den kan röra sig rätt mycket mellan rapporterna utan någon väsentlig information. Det brukar ge köplägen - antingen i formen lägre pris eller i formen att mer information från rapporten fyller kostymen. Så för egen del väntar jag innan vi ökar igen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam