Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 5 februari 2016

Jobbsifforna: ok för ekonomin, dåligt för börsen

Nu svängde det igen. Jobbsiffran pekar inte på recession utan stigande inflation, dåligt för börsen det med.

Liten men stabil förbättring

Källa: TradingEconomics

Amerikanska jobbsiffror är en viktig fjäder i ekonomins världsklocka. De data som kom in i dag kan sammanfattas med:
  • 151 tusen nya jobb utanför jordbrukssektorn i januari (förväntan 196 tusen enligt wsj)
  • Arbetslöshet 4,9 procent (förväntan 5,0 procent)
  • Förändring timlön, årstakt, 2,5 procent
Vilket togs emot med (avläst halv sju):
  • EUR/USD -0,40 procent (till 1,11)
  • Amerikansk 10-åring +1,2 procent (till 1,86)
  • S&P500 -1,5 procent

Sammansättningen spelar roll

Källa: Fed St Louis
Några sektordata ur statistiken från amerikanska arbetsmarknadsdepartementet var att 40 tusen jobb kom i varusektorn, 118 tusen kom i tjänstesektorn medan den offentliga backade 7 tusen jobb. Intressant var dels att det bara är delar av gruv- och enerigsektorn som backar och inte särskilt mycket. Byggindustrin men även tillverkningsindustrin anställer fortfarande. Därtill gick exempelvis detaljhandel och turism fortsatt bra.

Det var alltså en låg men jämn siffra utan några allvarliga problem. Det är viktigt, eftersom den allmänna bilden varit att USA:s industri håller på att bryta ihop under den starka dollarn. Det här har varit en viktig pusselbit i de nedgångsscenarier som cirkulerat senaste tiden, även här på bloggen. Slutsatsen har varit att USA måste försvaga dollarn för att inte hela ekonomin ska dras ned i en recession. Det i sin tur har lett till slutsatsen att Fed gjorde ett gigantiskt misstag som höjde räntan i december.

Lönerna ökar

Den bilden kom nu på skam "Dollar bounces after payrolls data - Greenback rallies against major currencies on strong wage growth" (FT). Löneökningar på 2,5 procent är inte imponerande högt men duger bra i en låginflationsmiljö. Faktum är att i kommentarerna till siffrorna framgick bland annat att det som pressar amerikanska bolag mest inte är svag efterfrågan utan stigande kostnader som inte kan föras vidare till köparna.

Den goda nyheten är förstås att det kom en efterlängtad blipp om att USA inte är på väg in i en recession. Tvärtom steg långa amerikanska räntor på beskedet. Runt om hela världen har i år långa räntor vikt nedåt i en takt som normalt skulle gett platta eller till och med fallande yieldkurvor (en klassisk varningssignal för konjunkturnedgång). Nu verkar det som om negativa räntor och QE delvis dolt hur illa ställt det är. "Government bond yields send recession signal" (FT). På det sättet var det här en glädjande rapport för marknaden - trots att takten i jobbtillväxten var låg.

Det här ger en helt annan bild än den vi levt med i början av året och den placerar Fed i ett nytt läge igen, vilket beskrivs i "Jobs Report Keeps Fed’s March Rate Decision in Limbo" (Wsj). Det ger också lite nyanser åt uttalanden från en del FED-ledmöter att de struntar i om börsen korrigeras (underförstått att de snarast är något bra och att ingen krasch är på gång). Det Fed ser är alltså en ok konjunktur med stigande inflationstryck men inte nödvändigtvis stigande bolagsvinster. Piketty måste jubla - arbetstagarnas decennium är här.

Min reflektion

Det fanns ett mått av game changer i den här rapporten, även om den bromsades av att tillväxten i antalet nya jobb var så lågt. På tvärs med årets börsinledning pekade den på en normaliserad ekonomin med stigande inflation men inte på en bred konjunkturnedgång. Tyvärr innebär det att börsen går från en risk till en annan. För nu kommer räntehöjningar, som varit borträknade av marknaden, åter upp på agendan.

Det är ett annat men inte nödvändigtvis trevligare börsklimat än det vi haft. Eller, jo förresten, det är bättre än en recession när räntorna redan är negativa och skulderna höga. Så det var väl en god nyhet men kanske inte för index på Stockholmsbörsen.


8 kommentarer:

  1. Nej det känns som att det finns mycket som kan få börsen att fortsätta nerå nu! Ser fram emot att se dig på Nordnet Live Gottodix! Får man se dig eller blir det rånarluvan på?:D

    SvaraRadera
    Svar
    1. He, he.... det blir rånarluvan - passar ju när halva börseliten är på plats :) Ska bli riktigt kul - missa inte att twittra frågor under tiden. Får se om jag lyckas få in ditt veckosparande i snacket. Det vore kul för det är verkligen något fler borde haka på.

      Radera
    2. Ja det voreju perfekt om du gjorde reklam för mitt sparande med Avanzas mini-courtage på Nordnet Live ;) hehe

      Radera
    3. Visst, jag drar fram en Avanzaflagga när jag säger det :) Fast numera är det ju även Nordnet med på minipriståget.

      Radera
  2. osäker på om jag förstår innebörden helt i vad du skriver, är det alltså sannolikt att korrektionen fortsätter obevekligt, ingen ide' att hoppas på en FED tänker om, men kanske mindre risk för fritt fall och totalkollaps? Eventuellt större frikoppling börserna emellan framöver än just nu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så uppfattar jag just den här blippen. Sedan är ekonomin så full av signaler så man får försöka se till helheten (eller göra som vissa andra förespråkar, strunta i trender och konjunkturer och köra på med sitt långsiktiga race).

      Det just jobbsiffrorna (främst lönerna) indikerade var att USA går rätt bra. Nu räknade inte marknaden med att FED genomför någon av årets fyra planerade höjningar. När höjningar åter blir aktuellt samtidigt som vinsterna i bolagen ser svaga ut kan det bli tufft för börsen. Från FED:s perspektiv kan man beskriva det som att, eftersom det varit billig pengar som tryckt upp börsen så tycker de på ett sätt att det är rätt och rimligt att börsen halkar efter ekonomin när pengarna blir dyrare.

      Det kan även bli större skillnader mellan börser, särskilt om det här tolkas som att USA går ok och en starkare dollar pressar tillväxtmarknader.

      Radera
  3. Lite funderingar om inflationen. Vad händer om oljepriset också börjar stiga? Det är kanske bra för vissa bolag, men vad händer med konsumtionen? Det blir ju mindre pengar över i plånboken för väldigt många (frågan är hur mycket det påverkar). Hur kommer det att slå på börsen och hur kommer det att påverka Kina som till viss del är beroende av tillverkning av "lyxprylar" till privatkonsumtion?
    /H

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det du skriver är ett tufft och diskuterat scenario för världsekonomin. Här på bloggen har jag lånat in begreppet ketchupflaskan om det som kan hända. Det har varit mycket diskussion om att det som kallas "transitoriska" (=tillfällig) effekter på inflationen dolt en att den strukturella inflationen utvecklas som vanligt.

      Det har funnits en rädsla för att det tillfälliga ska påverka det långsiktiga - exempelvis genom låga löneökningar. Nu har den konstiga effekten i USA, Tyskland och Sverige blivit relativt höga löneökningar trots obefintlig inflation- vilket skär i bolagsvinsterna. Om oljan blir dyrare skulle det därför lätt kunna bli till stillastående löner och därför påverka konsumtionen. Tänk Sverige som exempel om räntorna stiger, så lär inte lönerna hänga med. Då lär bolånen kosta mer och annan konsumtion krympa.

      Netto tror jag därför att dyrare olja, ränta och inflation kan vara tufft för börsen. För Stockholmsbörsen (som helhet) är även svagare dollar tufft (men nu gick ju den åt andra hållet på just det här beskedet).

      Lyxkonsumtion skulle kunna påverkas men det brukar vara framför allt sällanköp som påverkas direkt.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam