Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 2 november 2015

Rapportladdar: Do you Doro?

På onsdag rapporterar Doro. Högre omsättning och vinst ligger i korten. Frågan är hur väl förberedd aktien är.

Källa: Börsdata
En av sommarens roligaste diskussioner var den med Aktieingenjören om Doro. Han presenterade ett starkt argument för aktien i ett inlägg i "Jätteanalys av Doro i samarbete med Värdepappret" (Aktieingenjören). Det är, som alltid ett gediget arbete, Aktieingenjören lagt ned. Själv hade jag ungefär samtidigt skrivit - "Doro - inget att behålla till pensionen". Naturligtvis kunde inte det stå oemotsagt och debatten var igång i "Mothugg om Doro".

Det jag och Aktieingenjören tyckte olika om var främst två frågor. Det ena var vilken multipel Doros fina tillväxt förtjänade. Rätt låg menade jag och såg ett bolag där många slåss med liknande  och snabbt åldrande produkter på många marknader. Det som ser ut som investeringar i tillväxt blir istället investeringar i att bibehålla marknadsandelar med höga investeringskostnader.

Inte alls tyckte Aktieingenjören. För det första är det här ett exempel på det underbara läget där det går att växa på en marknad som växer ännu snabbare. För det andra är specialiseringen i nischen telefoner till äldre inte så enkel som jag hade hävdat.

Det andra trätoämnet var hur globala Doro egentligen är. En nordisk spelare med försäljning i Tyskland provocerade jag. En aktör på en världsmarknad menade Aktieingenjören.

Överens om uppsida på kort sikt

Mycket var vi dock överens om. Exempelvis att förvärvet av CareTech, numera Doro Care, var en utmärkt affär. För min del tycker jag det öppnar upp för riktigt tilltalande affärsmodell. Billiga och enkla entrymodeller till yngre äldre, sedan dyrare specialtelefoner till sköra äldre och slutligen avancerade, offentligt finansierade, trygghetslösningar till äldre äldre.


Allt det där var en långsiktig diskussion. Intressant nog var vi nästan helt överens om årets utfall. En försäljning mellan 75-80 kronor per aktie är högt men känns inte orimligt. Det är som Aktieingenjören konstaterar väl stöttat både av orderingång och genomslaget förvärvet av Caretech givet. Jag kan bara addera till det att valutamotvinden avtog ordentligt under tredje kvartalet medan andra sällanköpsbolag i Europa, t.ex. bilindustrin, går riktigt bra just nu. Avtar motvinden är det lätt att se att bruttomarginalerna börjar klättra uppåt igen, kanske mot 40 procent.

Då skulle en värdering av omsättningen (p/s) 0,7-0,8 framstå som rimlig. Det skulle motsvara en aktiekurs i spannet 52 till 64 kronor. Min riktkurs har legat på 60 kronor. Där är aktien nästan redan före rapporten. Lite dyrt helt enkelt - fast det beror ju på vad man tror om det långsiktiga caset.
   




2 kommentarer:

  1. Tack, våra diskussioner är som när aktiediskussioner är som bäst, konstruktivt och fokuserat på målet vilket gör att analysernas kvalité ökar. Sedan måste jag påpeka att jag hatar höga värderingsmultiplar då de gör mig otrygg. Däremot hoppas jag att Doro fortsätter handlas till låga multiplar som stiger i takt med att vinsten ökar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åtminstone när det gäller p/s är ju inte multipeln så pressad. P/e blir ju lite konstigt i år med valutasmällen, så det får man väl kanske ta med en nypa salt. Sedan beror det ju lite vad man jämför med. Telefontillverkare brukar ligga rätt lågt, det är väl teknikrisken.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam