Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 3 november 2015

Läsarfråga: Vilken av våra aktier rekommenderar jag prick nu?

Ok, vad köper du precis nu - det var en fråga i Sharevilleflödet idag. Här är mitt svar.

Frågan:
Hej!
Vilken av dina aktier skulle du rekommendera köp på idag? Jag har plats för en aktie till i min portfölj...

Compound DH:s portfölj på Shareville
Rekommendera är ett för starkt ordval. Det har jag inte riktigt kompetens till. Jag är en förvisso nördig investerare men inget proffs. Däremot kan jag dela med mig av mina tankar

Kollade din portfölj. Du har ju många spännande tillväxtbolag och egentligen bara Fabege som lutar mer åt utdelningsaktier. En fråga är väl om du vill vässa ännu mer eller om du vill grunda lite med någon mer stabil aktie.

Ett mellanting, som vi inte har i portföljen, är Kinnevik. Då får du ett bolag som både blickar framåt och som bidrar  med en del stadga och riskspridning genom sin storlek. Den skulle jag själv kunna tänka mig att köpa. En annan aktie jag tittar på just nu är Bravida, som Börsveckan rekommenderade. Där finns också förutsättningar för trygg tillväxt och bra utdelning i en rätt svår marknad.

Tittar jag i vår portfölj är det faktiskt lite svårt. Flera av de bästa bolagen har glödheta aktier just nu. Det gäller exempelvis Vitrolife och Cellavision. Det är alltid intressanta men väl dyra nu. Vitrolife är drivet av nyheten om enbarnspolitiken i Kina men det var en väl snabb reaktion på den nyheten. Båda bolagen rapporterar ju i dagarna så då kommer det upp mer fakta på bordet.

BMW och HM är två riktiga kvalitetsbolag som är överraskande lika på många punkter. Familjeägda, urstarka varumärken, bevisad affärsmodell även för marknadens nuvarande riktning, stark tillväxt men marginaler som pressas om än från höga nivåer. BMW hade idag en fin rapport som marknaden ändå inte riktigt gillade. Visar att ribban ligger högt när oron för att bilförsäljningen peakat växer. Så i stort sett ligger nog BMW ganska rätt runt 90-95 medan HM kanske ska upp lite nu. Möjligen tycker du dock att den är för tråkig.

Sedan har vi telefoner från Apple och Doro. Nåja, Apple är ju lite mer än telefonerna men ändå Senaste rapporten lugnade i huvudsak min oro att det skulle ligga en minskad Iphoneförsäljning i närtid. Om något tycker jag den aktien ser billig ut men något självklart köp precis just nu är det inte.. Doro tror jag lyfter till en bit över 60 kronor på rapporten men sedan är jag inte tvärsäker.

Bulten har vi ju båda. Den, tyckte jag, starka rapporten bländade inte riktigt marknaden och aktien är bara upp några procent. Precis som med BMW kan oron för bilförsäljningen under 2016 skrämma lite. Avtvingad en åsikt skulle jag gissa upp men jag tror inte vi blir så långsiktiga i Bulten den här gången.

GE, Investor och Ratos har en del likheter. Investmentbolag med en del av exponeringen mot industri och råvaror. Av dessa är GE den överlägset mest intressanta för ögonblicket. Till slut efter många års ökenvandring går det mesta rätt. Nu är inte aktien direkt billig till nuvarande nivåer men det är ändå ett alternativ. Investor är inne i en lite osynlig period. Ökningar i ABB känns väl rätt men många innehav som Astra Zeneca och SEB är jag inte tvärsäker på. Ratos har haft svårt att få ordning på affärerna efter den dåliga investeringen i oljeservicebolaget Aibel för några år sedan. Jag hoppades på en vändning men det kan hända att jag ledsnar rätt snart.

Slutligen har jag legat och spekulerat i högre amerikanska räntor, dels genom att blanka amerikanska statspapper (Barclays Inverse), dels genom att äga försäkringsbolaget Markel (som ibland har smeknamnet lilla Berkshire Hathaway eftersom det liknar Warren Buffets affärsmodell). Jag har fått kloka synpunkter på att man inte ska ha Barclays för länge eftersom kostnaderna rinner iväg, annars tror jag kortsiktigt den kan vara intressant. Möjligen är Markel det bättre valet. Den är dock aningen dyr.

Så vad landar jag i? Skulle jag köpa en aktie imorgon ur vår portfölj kanske det skulle HM, Apple eller GE. Men uppriktigt sagt - vår portfölj känns lätt uppblåst just nu. Så möjligen ska du titta någon annanstans efter råd. Några favoriter är Aktieingenjören, Kavastu som du hittar på Twitter eller Nordenhed på Shareville. Det är åtminstone ditåt jag snegar just nu för att komma på var vår växande kassa ska placeras.

2 kommentarer:

  1. Vad tycker du om Sensys Gatso Group AB? Det namnet dyker upp en massa nu ser jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar bolaget, osäker på aktien. Lyft frågan i ett eget inlägg.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam