Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 3 oktober 2015

Experter från tre länder om börsen inför q3-rapporterna

Kvartalsrapporter är alltid spännande men nu är nerverna uppskruvade till bristningsgränsen. Så här ser tyska, svenska och amerikanska experter på rapportsäsongen som stundar.

Tyskland: här kommer alla känslorna på en och samma gång

Källa: "DAX-ausblick: Es kommt knüppeldick" (Handelsblatt)

Det går inte att ta miste på att Tyskland är i chock av det som hänt hos kronjuvelen Volkswagen. Nyheterna fortsätter regna in över bolaget. Exempelvis är säljförbudet i Schweiz för nyare modeller hävt men det finns nyare uppgifter om fusk även i verkstäderna.  "Finansgurun ser köpläge" (di.se) är en röst för aktien från amerikanske värdegurun Damodoran. Det är dock undantaget just nu. Tittar man på de fem senaste rekommendationerna på Finanzen.net  - alla från igår - är bilden fortsatt dyster. Efter kursraset har Credit Suisse och DZ Bank fortfarande sälj medan Morgan Stanley, Societe Generale och Baader Wertpapier har behåll. 

Effekten på hela den tyska ekonomin ska inte underskattas, särskilt inte med tajmingen i världskonjunkturen. "DAX-ausblick: Es kommt knüppeldick" (Handelsblatt), vilket skulle kunna översättas med "DAX-just nu: Det regnar inte, det öser ned". Där ges en dyster bild av Volkswagens framtid men också oro för tyska börsen, åtminstone på kort sikt. Här är en passus från Robert Halver på Baader Bank, ur artikeln i min översättning.
Samhällsservice (utiliteter som elbolag m.m.), banker och försäkringsbolag hade redan slagit i värderingstaket. Nu tillkom en fortsatt svag asiatisk tillväxt, en velande amerikansk centralbank och så krisen i Volkswagen.     
Samtidigt hyser han visst hopp om att molnen ska lätta efter kvartalsrapporterna. Just problemen med Volkswagen är det som sagt många som återkommer till. Maxime Alimi ser ett möjligt sämsta scenario där varumärket "Made in Germany" ifrågasätts med fallande kurser som effekt. Det som höjer blicken något landar istället i Tysklands stora exportberoende av Kina. Den kopplingen är ett av skälen till att landet gått bättre än sina grannar många år men nu kan det bli en belastning. Här är ett citat från Commerzbank, även det i min översättning.

Den allt sämre Kinahandeln är den nyhet som kommer lägga sordin på kvartalsrapporterna.
Så långt allt det negativa men sedan följer faktiskt en rad argument för att det här är en korrektion inte en krasch. Dessa sammanfattas bäst av rubriken på en annan artikel i helgens tyska nyhetsskörd - "USA und Europa außergewöhnlich immun" (Euro am Sonntag via Finanzen.net). USA och Europa har visat sig vara överraskande immuna mot problemen i Asien. Det syns effekter men på det hela taget håller både ekonomierna och bolagen emot bra. Så här långt är det mer i tillväxtländerna och på börsen problemen märkts. Stannar det där är det i längden inte så mycket att oroa sig för.

Sverige: fallskärmen har löst ut

Slutet på en lilviditetdriven period är en dom över börshösten. Det är finansräven Peggy Bruzelius, numera på Lancelot, kommentar i "Nervig börshöst väntar" (Di). Den korrigeringen är vi kanske inte helt igenom men fundamentalt ser det ändå ok ut är hennes slutsats.

Liknande tankar framför två av mina favoriter. Dagens Industris Ulf Petersson kommenterar i anslutning till artikel ovan att på kort sikt, särskilt kopplat till rapporterna, lär osäkerheten styra värderingarna. För den långsiktige avskräcker dock inte värderingarna. En variant på det temat kommer Kenny på Aktiefokus till i "Är börsen högt värderad enligt Graham?" (Aktiefokus). Där han landar i svaret "nej, inte ännu".

För övrigt har Kenny i flera inlägg på twitter förundrats över marknadens fixering vid pris, makrosignaler och allt annat som drar uppmärksamheten från diskussioner om långsiktigt värde. En inställning han delar med Henrik Didner, på Didner & Gerge, som i artikeln snarast ser ett läge att omplacera i börsoron. Det var ju för övrigt något jag behandlade på Nordnetbloggen i det här inlägget "Städa portföljen när det stökar till sig på börsen".

Annars var det riktigt roligt att se Kavastu, alias Arne Talving, tjöta med Peter Malmqivst på Börslunch. Rubriken på programmet säger väl det mesta om Kavastus inställning ”Jag tar inte i en fallande börs - nedgången kan bli kaotisk" (Börslunch). Logiken är att nu är uppgången utmattad och har pumpats upp lite för länge. Det är helt enkelt dags för en nedgång efter snart sju år av uppgång. Nedgångsargument kommer även från Peter Malmqvist om börsen just nu. Inte dyr men i fallande trend kan den bli ännu billigare är hans slutsats.

Sticker in ett litet svar här - det bygger på antagandet att det här varit uppgången efter en vanlig konjunkturnedgång. Det är en dålig jämförelse. Tittar man internationellt är nedgången på nivåer som går att jämföra med 1929. Vi har varit i en kapitalstyrd börs flera år. Vad som händer när den backar är en fråga, sedan ska den normala konjunkturcykeln rulla igenom. Det lär också ta sin tid. Det är nog snarast så att vi seglar på vatten som inte kartlagts tidigare just nu. Otäckt så, men kanske inte helt relevant med historiska referenser. Åtminstone inte rakt av.

Avslutningsvis vill jag från svenska media även få in en annan poäng ur DI:s artikel. Börsen är inte färdiga med den pågående volatiliteten, eftersom det pågår ganska omfattande nedrevideringar av vinstestimat just nu. Det ska helt enkelt räknas om en hel del innan det här landar och som även Peter Malmqvist konstaterar - det är många investeringskommittéer som ska tröska rapporterna extra noga den här gången. Det gör känsligheten även för små överraskningar från tredje kvartalet ovanligt stor. Nervigt är rubriken på DI:s artikel och det är ingen dålig sammanfattning.

USA: det är sista raden som räknas och den ser inte bra ut

Källa: Wsj

Jag fascineras alltid av hur sakligt anglosaxiska affärsmedia tar sig an bolags- och aktienyheter. I Sverige och Tyskland är det pang på köp eller sälj, som gäller. I exempelvis Wall Street Journal och Financial Times är infallsvinkeln mycket oftare den bakomliggande nyheten, ibland kommenterad av någon analytiker. Slutsatsen får man dock dra själv. Intressant skillnad.

Ett bra exempel är att WSJ regelbundet publicerar fem grafer från veckan som gått. Den här var en av dem. Kvartalet gav till slut knappt en korrektion utan det stannade vid en nedgång på runt sju procent. Bump, är en hygglig beskrivning även av den reala ekonomins utveckling, som jag kommenterade igår i "142 är siffran som ändrar börshösten"

Mer oroande är, precis som framgår i bilden, att det tillkommit två oroande i moment under kvartalet. Råvarusektorn har nästan klappat ihop. Internationellt är nedgången i gruvbolaget Glencore det mest spektakulära men det är också en stor nyhet att amerikanska oljebolag slutligen fått börja minska sin produktion.

Nu har riskpremien för obligationer med högre risk (high yield) börjat ticka uppåt. Det är som bekant en av årets starkaste kandidater för en större krasch. Senast var det Carl Ichan som, ännu en gång, varnade om detta. Notera alltså att den här stubintråden antänts redan innan en eventuell höjning från FED fyllt durken med krut. Det går inte att blunda för att den marknaden potentiellt kan smälla.   

Annars är det försäljning och framför allt vinster som oroar inför tredje kvartalet. "US earnings pose test for bullish views: Lower shares reflect weak outlook and global growth concerns" (FT). Det här citatet från Steven Englander på Citi är typiskt:
“The market is very nervous about equities in the sense that earnings revisions and expectations have been coming down. You’re in a situation where things seem to be slowing down.”

Källa: FT

Det citatet är lätt att förstå när man ser den här bilden. USA gick in i året med förhoppningar om att den bättre ekonomin skulle avspegla sig på börsen. Problem i vissa sektorer, som råvaror, och en starkare dollar har dock hållit tillbaka uppgången. Nu räknar Factset med att försäljningen backar 3,4 procent och vinsterna 5 procent i år. 

Intressant är att om energisektorn räknas bort skulle dock siffrorna landa på plus i tredje kvartalet och tittar man framåt går det ju att argumentera för att något slags botten kanske närmar sig även i den sektorn. Så helt självklart hur kvartalsrapporterna ska tolkas är det inte men klart är att det det nu är tjurarna som måste överraska och björnarna som håller taktpinnen. Det sagt, amerikanska experter är också noga med att påpeka att de inte tror på en recession.

Bump var ordet, sa Bull.

Det är lätt att snacka björn

Tyska Der Aktionär hade en rolig genomgång av hur länge och intensivt börsbjörnarna pekat ut en nedgång. Kaskaden av oro eskalerade inför 2015 -  "Jahr der Crash-Prognosen: Die erste Warnung ging schon mal daneben" (Der Aktionär). Bland jeremiaderna märks klagovisorna från Robert Shiller, Marc Faber och Carl Ichan samt förstås omtalade dystopin från "The Forecaster" (IMDB) Martin Armstrong. 

Nu börjar kanske korrektionen från toppen på börsen kännas lite. Samtidigt är börsen upp 3,5 procent hittills i år (sixrx). Det kan vara värt att fundera på när nedgångsprofeterna plockar fram trumpeterna. Faktum är dock att p/e-talen kommit ned utan några större åthävor. Möjligen har nu även kopplingen till centralbankerna börjat lätta. Reaktionerna på de senaste räntebeslutet tyder ju på det. Hela våren talades det dessutom om att en korrektion kunde vara på gång. 

Tankarna vandrar också till avtrappningen av de amerikanska kvantitativa lättnaderna som marknaden fick börja vänja sig vid att de skull komma 2013. Sedan tog det ett bra tag men till slut släppte ändå greppet. Kanske är det där vi är nu. Mitt i marknad som tänder av efter flera års överdosering av kapital.  

4 kommentarer:

  1. Jag kom precis hem ifrån London och där kändes läget helt annorlunda med gott om anslag i fönster om att man vill anställa folk i pubbar och butiker. Sainsbury har dessutom precis lämnat en hygglig rapport vilket är viktigt då de oftast är den lite dyrare kedjan som folk går till vid högtider och när de känner att de kan spendera.

    Personligen gör jag som vanligt och försöker fokusera på bra bolag i stabila branscher men hade jag investerat i verkstad eller råvaror skulle jag nog ha haft mer omvälvande känslor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan väl ta sådana här perioder rätt soft? Uppfattar att du precis som Aktiefokus och Didner&Gerge är rejält förankrad i solida bolagsanalyser (som jag både är imponerad av och gärna tipsar andra att läsa). Slipper stressen kring men omvärlden men det kan väl ibland bli lite kring enskilda bolag istället?

      London calling kändes ungefär som jag uppfattat det. Det går (riktigt) bra för England - främst är det precis som i Usa för låga räntor och konsumtion som drar iväg.

      Radera
    2. När börsen går ned brukar alla bolag gå ned vilket är lite problematisk just nu då vi funderar på att flytta och definitivt kommer att få mindre inkomster p.g.a. föräldraledighet. Men rent operativt känns det onekligen rätt lugnt.

      Radera
    3. Ordval som flytt och föräldraledighet i samma mening tycker jag tyder på att det kanske inte är börsen som är står i centrum närmaste tiden. Verkar som avkastningen på resten av livet räcker bra :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam