Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 22 april 2018

Rapporterna: Billerud levererade (kors i taket)

Det lossnar i BillerudKorsnäs, verkar det som. Ungefär så tolkade både jag och marknaden senaste rapporten. Med det kanske caset trillar in och det blir det där steget från flaskhals till ketchupeffekt i år.
Källor: Börsdata och BillerudKorsnäs
Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.



Från flaskhals till ketchupeffekt

Mitt case i BillerudKorsnäs på enkelt. Jag tror bolaget kan stabilisera och öka sin produktion samtidigt som de kan höja priserna mer till kund än kostnadsökningarna de själva möter på ved och pappersmassa. Så länge den svenska kronan är svag stärker det också vinsterna, eftersom kostnader men inte intäkter är överviktade på hemmaplan.

Sedan är det en intressant nisch bolaget har i sina olika premiumkartonger i allt från matvaruförpackningar till specialdesignade paket för e-handeln. Så det är ett bolag jag gärna äger men till en början var det alltså främst en spekulation i det tema jag döpt till från flaskhals till ketchupeffekt. Min enkla förhoppning uträknad på lite olika sätt var att en högre vinst en marknaden räknade skulle multipliceras med en högre värderingsmultipel.

Jag räknade på lite olika sätt men om vi tittar på P/E-talet låg mitt räkneexempel för i år på 11,14 kronor per aktie i vinst multiplicerat med värderingen för 2017 med ett p/e-tal på 16,4. Det gav ett case om det gick bra på en kurs i år på upp emot 180 kronor. Siffror är dock aldrig lika noga som att idén är rätt för mig. Det är mer ett sätt att se att marginalerna finns där om det går rätt.

En helt ok mellanlandning

Källa: BillerudKorsnäs
Det gjorde det till en början inte. Förra rapporten, vår första i bolaget, kom efter att en rad problem tyngt aktien. Framför allt med produktionsbortfall och underskott på ved. Det där var känt när vi gick in men tyvärr och konstigt nog inte helt inprisat, så det blev en slitsam entré. Den rapporten var också premiär för en ny VD, inplockad från Sandvik för att reda främst i produktionsproblemen. Det verkar hon ha kommit igång bra med. Något jag inte är ensam om att notera. Dagens Industri satte i sin rapportkommentar till den senaste rapporten rubriken "Billerud står står stadigt med ny VD".

Källa: BillerudKorsnäs
Det är svårt att säga emot. För första gången på mycket länge finns det rediga svar på hur riskerna för framtida produktionsstopp ska minimeras och på hur både kostnadskontroll och tidsplan för bolagets stora investeringar ska hanteras. Det är inte så märkvärdiga åtgärder utan handlar mer om att Billerud under ny ledning verkar ha gått ifrån brandkårsutryckningar till förebyggande arbete. Något som belönades av marknaden efter en rapport som egentligen mest var den väntade mellanlandningen på vägen.

För brist på ved hindrade produktionsvolymerna från att öka samtidigt som högre vedpriser och andra priser med råge vägdes upp av att BillerudKorsnäs själva kunde höja priserna. Med det lever mitt case i allra högsta grad. Nu var en del av förstärkningen i rörelseresultatet kopplat till att det även var en del planerade driftstopp förra året men nettot är ändå att lönsamheten nu stiger redan innan produktionen börjat stiga på allvar och prisökningarna slagit igenom fullt ut.

Tack alla ni som nu bidragit med över 50 tusen kronor! Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar - den gör skillnad!

Efterfrågan är också bred och alla segmenten i bolaget säljer allt de producerar med god lönsamhet. Innevarande kvartal minskar inbromsningen från tillgången på ved och kostar bara, om det är ett ok uttryck, runt 50-75 miljoner kronor i missade intäkter. Säkert fortsätter ved- och massapriserna upp men inget verkar stå i vägen för ytterligare prishöjningar mot BillerudKorsnäs kunder.

En randanmärkning där är att det går så lätt att höja priserna att den nationalekonomiskt intresserade måste fråga sig om inte ketchupeffekten även kommer trilla in på inflationen rätt snart.

Källa: Börsdata
Själva guidar BillerudKorsnäs för att de i år når liknande produktionsvolymer som 2017, vilket låter lite försiktigt med tanke på problemen det året och att en del produktion från den nya investeringarna kommer igång i år. Dessutom guidar bolaget både för stark efterfrågan och för att de möter stigande priser från leverantörer. Med andra ord precis det som var fallet första kvartalet. Det räckte till ett resultat som åtminstone sett till årsbasis låg i linje med marknadens förväntningar.

De ser inte alltför blodiga ut i år men nästa år börjar de se ordentligt låga ut om bolaget genomför den stabilisering som nu pågår, investeringarna är lyckosamma och den goda konjunkturen håller efterfrågan igång med stigande priser. Analytikern från Nordea undrade om hans antagande att investeringarna i Gruvön med bolagets avkastningskrav inte på sikt borde generera ett rörelseresultat på runt 900 miljoner kronor (att jämföra med de senaste årens för hela bolaget låg på drygt 2,2 miljarder 2017).

Det fanns en del invändningar mot de resonemanget från andra analytiker, eftersom den del av investeringarna är av ersättningskaraktär. Ledningen påpekade också att det under alla omständigheter blir en gradvis infasning av den nya kapaciteten. Ändå - med vedproblemen avslutade andra kvartalet, utan nya störningar och med växande kapacitet, borde det inte vara möjligt att produktionen faktiskt överraskar uppåt under året? Jag tror det men oavsett det borde ljusare förväntningar börja avspegla sig på de låga förhoppningarna om nästa år.

Min reflektion

Med det tycker jag för min del uppsidan fortsatt ser bättre ut än nedsidan. Ska jag gissa blir omsättningsökningen över 5 procent i år. Det baserat på att jag tror mer på ytterligare prisökningar än att det skulle bromsa in. Lägg till någon del med bättre kapacitet och det kan lätt bli några procentenheter till. Vedpriserna är svåra att sia om men lugnar sig balansen mellan utbud och efterfrågan där kan de nog finnas en möjlighet att få upp marginalerna mer också.

Med det tror jag mest för att uppdatera mina förväntningar från i vintras att vinsten per aktie landar mellan 10-11 kronor samt att det värderas runt p/e 15-16. Vilket landar i 150-175 kronor i år. Nu står den i 130 kronor, strax över det vi fick betala. Är 15-35 procents avkastning tänkt avkastning en tillräcklig uppsida? Ja, det var som sagt det där med att gå in i ett bolag med långsiktig potential men så framför allt att riskerna nu verkar vara betydligt mindre. Eller vad sägs om det här svaret som avslutar Dagens Industris intervju med VD:n Petra Einarsson
Finns det några överraskningar just nu?
”Nej.”
Det om något är väl den signal man ville ha från det här bolaget?

Jacob Henriksson, Gottodix

Senaste filmerna nedan


Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här  

7 kommentarer:

  1. Några tankar kring det stundande förvärvet av Bergvik Öst?

    Man äger idag 5% av Bergvik. Bergvik har 1900kha produktiv skog. Alltså kan man säga att Billerud "äger" 95kha skog idag? Efter transaktionen kommer man att ha 325kha produktiv skog i sin ägo. Man kommer alltså att öka sin exponering mot direkt skogsägande.

    Om jag förstått det rätt så använder Billerud enbart massaved för att producera sina förpackningar. Men när skog avverkas så blir mestadelen av veden Rundvirke. Bara en mindre andel blir massaved. Detta skulle isåfall innebära att Billerud får en större exponering mot rundvirkespriserna/sågverken?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rätt tänkt, men vid "virkesbrist" kan stor del av rundvirket bli massa detta förutsatt att denna framförhållning finns i planerandet.

      Radera
    2. Det som varit målet enligt ledningen är att trycka ned exponeringen mot ved och massa mot noll. Vet inte om de når så långt men det är nog en klar förbättring i ett produktions- och priskänsligt bolag som det här. Vi har Norsk Hydro och de har lyckats bra med att ha en hel del egen energi till sin aluminumtillverkning. Andra i den branschen har integrerat mot råvarorna och ytterligare andra har (likt Billerud) integrerat mot kunderna. Finns alla alternativ helt enkelt. De går lite olika bra i olika marknadslägen men spontant ser det väl vettigt ut för att få stabilitet i vad som i egentligen borde vara ett stabilt bolag, tänker jag.

      Radera
  2. Hej, vad menar du med " trycka ner exponeringen mot ved och massa mot noll"? Utan ved blir det ingen massa och utan massa inga kartonger.
    /Simon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att de har tillräckligt med skog för sina egna behov.

      Radera
  3. Exponering = 0 betyder att man är självförsörjande. Då påverkar inte priset på ved och massa ens produktionskostnader utan kostnaden för att tillverka ett ton kartong är den samma oberoende av vad priset på pappersmassa råkar vara.

    SvaraRadera
  4. Hej! Det skulle vara intressant att höra dina tankar om Q2:an. Har du planer på att skriva ett inlägg även om denna? Tack för bra blogg.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam