Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 10 april 2018

Kraschrädsla håller nere börsen i onödan

Börsen har redan prisat in en del risk för en större nedgång. På något annat sätt kan man inte förklara hur data tas emot för närvarande. Frågan är om rädslan är befogad - jag tvivlar så länge argumenten bara är börsens egna grafer.

Källa: Börsdata

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.


Billerud packar ihop


Lusten att komma igång med igen schacket pockar på. Barnen spelar små knatteturneringar och själv var jag med och ordnade det trevliga eventet Finansschack i helgen. Det har fått det att börja klia i fingrarna och jag har faktiskt börjat småspela lite på nätet.

Det är ett intresse som tar en del tid, så då är det kanske bra att börsen faktiskt på ett bakvänt sätt kräver lite mindre av en än vanligt för närvarande. Jag pysslar med våra innehav. Normalt skriver jag ju om vår portfölj på Sparskolan men jag tänkte illustrera en annan sak, så jag gör ett litet undantag.

SEB:s sänkte sin rekommendation för Billerud Korsnäs på grund av att vedpriserna gått upp och att inga tydliga signaler bekräftat att kartongspecialisten löst sina produktionsproblem. Just den sista detaljen ser jag nästan motsatt - det är väl närmast kors i taket att det inte kommit någon vinstvarning inför rapporten om en dryg vecka. Så det glaset hoppas jag är mer halvfullt än halvtomt men vem vet.

Sedan menade Norsk Hydro att deras utredning bekräftat att den inte spillt ut förgiftat vatten runt sin fabrik i Brasilien. Bra så. För det är inte ett bolag jag tror skulle ljuga. Aluminium gick också upp ordentligt på nyheten att ett ryskt storbolag i sektorn hamnat på svarta listan.

Källa: Finanzen.net
I övrigt har vi en hel massa innehav som trendar med eller mot våra planer. Bankerna svajar fortfarande. Hälsoaktierna har däremot fått ny fart. I många fall slår volatiliteten närmast blint. Vad ska man i annat fall kalla en veckograf som ovanstående för Infineon?

I själva bolaget hände inget av intresse i slutet på förra veckan, då aktien backade runt fyra procent. Det hacket nog däremot visar är att allt fler oroar sig för att 2018 blir året då vi får ett techwreck på börsen igen. I stil med millennieskiftet tror en del.
Risken ser jag förstås men trodde jag på allvar det skulle vi förstås inte äga varken den tyska chiptillverkaren eller Apple. Nu är det en dragkamp mellan oss optimister och dysterkvistarna. Ingen verka tycka att de nuvarande priserna är rätt men båda sidor har redan tagit sina positioner, så det finns inte så mycket mer att göra än att avvakta att något tydligare genombrott kommer - upp eller ner.

Mycket lite har hänt

Commercial and industrial loans at all banks jump by $14.2 billion in the latest week to $2.15 trillion https://t.co/OXfFGhAFSR pic.twitter.com/9i3L0E7CBz
För det är på ett lite bakvänt sätt en börs där portföljen sköter sig rätt mycket själv. Jag har förstås noterat att marknaden fastnat i ett läge farligt nära kanten. Å andra sidan kan det läget lika gärna ses som att golvet höll och nu väntar uppgången. Om jag bara återger mer tekniskt kunniga investerares diskussion verkar tjurarna se en konsolidering inför en större uppgång ungefär som en fjäder som tryckts samman till den till slut flyger iväg. Björnarna ser istället att marknaden har oroande svårt att lyfta ur den nuvarande låsta situationen. Istället faller kurserna både för många bolag och för hela börsen under långa medelvärden, som dessutom vänt nedåt. För mig är det där en matematisk följd av att marknaden tvekat i nästan ett år nu men för trendläsarna är den tvekan nog för att se hela sentimentet vika ned.
Det där vet jag inte hur jag ska tolka. Utan andra, verkliga, nyheter förblir ett rejält hack ned á la 1987 det jag ser som den uppenbara risken. Kanske kan det också bli en mer långsiktig nedjustering av uppblåsta värderingar. Det som är millennievarianten men än mer, på många sätt faktiskt, påminner om nifty fifty-börsen på sjuttiotalet.
Fast det är spekulativt när stigande räntor i Europa åter ser avlägset ut. Det jag ser, som alltid lutar mot det fundamentala i mina analyser, är snarare en marknad som är osäker och där argumenten för och emot rörelser väger rätt jämnt. I den situationen blir den faktiska utvecklingen främst i bolagen men även i hela ekonomin snarare mer än mindre väsentlig för utvecklingen framöver. Jag är helt enkelt tveksam till om vi sitter på den krutdurk till börs som den ibland framställs som.

Den underliggande trend som verkar vara den relevanta är den mellan förväntningarna på vinsterna ställda mot den normalisering av värderingar som varit vårens viktigaste tema så långt. Räntorna stampar och om rapporterna vet vi inte så mycket mer än att det åtminstone inte varit överdrivet många vinstvarningar så långt.
Det kommer faktiskt fortsatt en hel del goda nyheter också. Framför allt kommer det inte särskilt många övertygande dåliga. De flesta är mer att svaga nivåer 2016 gjorde att tillväxttakten 2017 såg överdrivet imponerande ut. Det både på bolagnivå och för hela världsekonomin. Tuffare jämförelsesiffror helt enkelt.

Något måste ändras om det ska vända ned

Källa: Börsdata
Det här för mig till det som är min poäng i det här inlägget. Börsen är varken som 1987 eller som i Nifty Fifty. Vissa bolag? Javisst, det finns höga värderingar. Riktigt höga till och med. Hela börsen är det dock inte alls så haussad som det kan låta. Jag utesluter ändå inte den där skarpa vändningen nedåt men i så fall måste något i ekvationen ändras, vilket det inte går att se på radarn för närvarande. Det blir inte ett värderingsfall utan att varken räntorna stiger eller vinstförväntningarna kommer ned. Självklart? Det verkar inte så. Ta en titt på vad den nervösa marknaden väntar sig av medianbolaget på large cap på Stockholmsbörsen i år. Försäljningen ska stiga helt ok och vinsterna med dem. Runt den takt som hållits de fem senaste åren men däremot inte i takt med den uppstuds som 2017 bjöd på. Det låter väl inte orimligt om det ekonomiska förutsättningarna inte ändras. Hur mycket betalar börsen för det då? Helt normala 16,8 i p/e-tal och ger en direktavkastning på 3,3 procent. Situationen ser nästan identisk ut på andra ställen, som i USA. Vilket framgår av förväntningarna som FactSet redovisar.
Källa: Trading Economics
Det kan knappast skrämma i en situation där räntorna inte rör sig. Det här tycker jag diskuterar för lite. Bevisbördan på börsen ligger faktiskt inte på tjurarna utan på björnarna för närvarande. Varför ska börsen gå ned? Det saknas tydliga argument. Visst känns det rimligt med en konjunktur som tar slut och räntor som stiger men det räcker inte med en rimlig teori.
Naturligtvis kan handelskrig ställa till det. EU-krisen ta ny fart med populister vid makten i Italien och på andra ställen. Deutsche Bank kan orsaka en ny finanskris (underskattad risk) och en räntorna kan ta fart. 
Fast för var och en av alla de där riskerna finns det en motbild. Deutsche Bank får det bara riktigt svårt om räntorna skulle falla ned i deflation igen och dit är den en bit. Förhandlingarna om Brexit går faktiskt på det hela taget bra och någon ränterusning syns som sagt inte.

Handelskriget då? Tja, Kina har gjort utspel om att öppna upp sin handel mer. Om det bara är teater eller inte är svårt att veta men vi är långt ifrån några nivåer i den konflikten ännu även om det kan låta annorlunda. När man skrapar på ytan är det helt enkelt mest de tekniska analytikerna som hittar nedsidan för närvarande. Det kan man tro tyder på att börsen förstår världen före oss andra.


Jag tillhör inte gruppen som riktigt köper ren teknisk analys för att uttala sig om fundamentala faktorer. Det kan finnas en reflexivitet, ett självförstärkande mönster som tar fart på börsen - som jag skrivit om tidigare. Det kan också på kort sikt finnas kapitalflöden som ska ställas om och som orsakar ibland stor volatilitet. Där är vi inte men visst kan vi hamna där. Det är dock i så fall för det mesta, inte alltid, övergående fenomen - som faktiskt nedgången 1987 var. Så det känns lite fel att diskutera om man ska svänga på ratten för att backspegeln säger det.

Normalt följer ändå världen och börsen varandra rätt nära och när de går isär gäller det att leta i den verkliga ekonomin efter bekräftelse på det börsen sett. Om inte den finns? Ja, då är det kanske bara börsen som oroar sig i onödan.

Jacob Henriksson, Gottodix

Senaste filmerna nedan


Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam