Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 7 februari 2018

Helt kort: Är det köpläge nu?

Börsen vänder upp efter en stark avslutning i USA. Räcker det? Det kan nog göra det. För drivkrafterna för något större verkar inte finnas där eller åtminstone inte synas ännu.
Källa: SectorSPDR
Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.

Det är bara stigande räntor

Amerikanska börser visade ordentlig styrka idag när de vände en nedgång till att avsluta med ett ryck uppåt. Dessutom leddes uppgången av starka resultat för techaktier och cykliskt. Det samtidigt som räntan gick uppåt den med. På nästan alla upptänkliga sätt var det signalen för att optimisterna kommit tillbaka in i marknaden igen.

Det är alldeles för tidigt för att blåsa faran över. Det finns, som alltid, ett begrepp från Wall Street att ta till. Det här kan mycket väl ha varit en dead cat bounce. Det vill säga en studs i en marknad som är i fritt fall. Hämtat från den cyniska iakttagelsen att även en död katt studsar när du släpper den i marken från en hög höjd. Så kan det alltså vara men det är alltid spekulativt att gå på faktorer som inte syns på marknaden.

För några dagar in i den här börsnedgången vet vi lite mer men långt ifrån allt om hur marknaden tänker. Till att börja med var allt till salu och helt urskiljningslöst. Det tycker jag är rätt talande i ovanstående bild av börsnedgången för S&P500 en vecka bakåt i tiden, exklusive dagens uppgång. Jämför det med hur börsen utvecklats i år.

I botten är då elbolagen och andra s.k. utiliteter (nyttigheter). Sedan kommer fastigheter och så daglivaruhandeln. Lite som den bostadsoro vi sett här hemma. Obligationsliknande investeringar med bra avkastning men begränsad tillväxt går dåligt. I USA är faktiskt utiliteter nu nära en björnsignal, mätt som att de snart fallit 20 procent från toppen.

Källa: TradingEconomics
Vidga det perspektivet till några andra marknader. Räntorna har fortsatt uppåt, även om de tillfälligt pressades häromdagen. Sannolikt för att så mycket kapital lämnade aktier. Guld har inte visat några tecken på att gå på tvärsen med börsen mer än på marginalen. Det tyder på att den ädla metallen styrs av förväntningar på realräntan inte en flykt från oro.

Det finns inte heller några starka mönster på vilka börser som reagerat hur. Tillväxtmarknader och svajigare börser som vår egen har visserligen rört sig mer men det är inte tal om något som påminner om Kinasommaren häromåret. Det samma gäller för råvarumarknaderna, som om än försiktigt följt börsen. Där finns det visserligen för oljan lite andra nyheter om ökad produktion i USA.

Källa: TradingEconomics
På valutamarknaden har inte heller så mycket hänt. Kronan och euron har tappat mycket marginellt mot dollar men trenden att det är dollarn som tappar är långt ifrån bruten.

Stryk alternativen och det är bara en korrektion kvarEn av de makrobloggar jag läser är proffsiga Kort Sikt. Den är lite mer tradinginriktad än när jag skriver om makro. Närmare pulsen hos proffsen med för den delen. Där var den senaste börsoron beskriven ungefär som ovan. Översatt till mitt eget resonemang så kan en börsnedgång som går utöver vanlig volatilitet bara var tre saker.

Det kan vara en krasch men då är det något konkret om än inte alltid till en början synligt som ska krascha. Det finns det få tecken på. Närmast är obligationsmarknaden men även där går det påtagligt lugnt och städat till för närvarande. Det är dock x-faktorn. Kommer den där fullt möjliga reaktionen som skickar upp amerikanska räntor en bra bit över tre procent. Då kommer det mer reaktioner av den typ vi sett hela tiden. En verklig krasch ser vi ändå så långt inga tecken på.


Det andra är att det är en bredare nedgång in i en björnmarknad. Där håller jag helt med Kort Sikt och för den delen Janet Yellen. Du knäcker inte varken en ekonomi eller en börs med mindre än att konjunkturen viker. Det finns det ännu inga spår om.

Det tredje är en korrektion, de brukar vara runt 10 procent. Det var det jag pekade ut häromdagen som min gissning. Där krävs det egentligen bara att priserna legat fel eller att det funnits något antagande som inte håller i prissättningen.

Här har vi det som är min personliga teori. Jag tror det vi ser är en tidsförskjutning när kapital ska ur aktier tillbaka till investeringar som ger säkrare avkastning medan det tar ett tag för annat kapital att ta chansen att komma in i aktier. Det skulle stämma med den mycket flödesstyrda och breda nedgång vi har haft.


Riskviljan är det inget fel påEn god vän på twitter som ni absolut bör följa är Fredrik Wilkens, aka @vilatoca. Han menade i en diskussion att det vi ser är ovanligt snabba prisanpassningar till ny information. Det tycker jag låter helt rimligt. Marknaden tar bort de förväntningar om fortsatta stimulanser som börsen länge levt på. Det talar för att det är ett mer långsiktigt skifte nedåt men sedan med en bibehållen trend uppåt för börskurvan. Vi lyftes ned ett hack när färre tror på att centralbankerna finns där i bakgrunden helt enkelt.Tvärtom så kommer räntorna nu att stiga.

Källa: FED St Louis
Så är det säkert men det är inte så att det i sin tur leder till att de låga realräntor som eldat på börsen försvinner. Åtminstone inte ännu. Vi har stigande inflationsförväntningar i samma takt som vi har stigande räntor. Det är inte ett problem för aktier utan tvärtom en möjlighet för många bolag att höja priserna.

Källa: Fed StLouis
Förutom flera intressanta samtal med Fredrik de senaste dagarna så tipsade han om en intressant artikel. Riskviljan - mätt som skillnaden mellan hög- och lågriskobligationer ökar fortfarande (skillnaden minskar): Det är även positivt att skillnaden mellan korta och långa räntor om än fallande är fortsatt stabil.

Lägg till det alla starka rapporter och signaler från ekonomin och mycket talar för att vi nu faktiskt är igenom det här lilla återfallet i volatilitet. Det är det nog få som vågar tro men redan under dagen i dag lär vi märka att det är många som inte vill missa chansen att vara på börsen för närvarande.

Min reflektion

Så det hela kokar nog ned till om räntan kan rycka iväg en gång till. Sannolikt inte på kort sikt men osvuret är förstås rätt i det nog för de flesta ovana börsläge vi ser för närvarande. För egen del är jag åtminstone positiv efter att att USA fått ha sin starka återhämtningsdag om det nu inte var den där döda katten som studsade i marken förstås.

Jacob Henriksson, Gottodix 


Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.
7 kommentarer:

 1. Vad innebär det här för din portfölj? Säljer du av de certifikat på börsnedgång du köpt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer vara nettoköpare åtminstone. Är det lugnt även i USA ikväll så går jag nog tillbaka till fullinvesterad eller åtminstone normalläge.

   Radera
 2. Älskar att dina ”helt kort” inlägg är dubbelt så långa som snitt ekonomibloggarens ��

  SvaraRadera
 3. Är det verkligen värt för dig att hålla på och trixa med certifikat "för att hamna rätt"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid svårt att utvärdera. Om du menar i betydelsen att olika derivat varit lönsamma eller inte så vet jag inte. Ibland som vid Brexit, var det en stor succé, andra gånger som runt amerikanska valet gav det inte så mycket.

   Det som hänt är att vår portfölj transformerats i nästan varje större börsrörelse. Det har vi tjänat mycket pengar på. Jag tror det är så att jag behöver bearbeta vår portfölj löpande för att vi alltid ska de innehav jag tror på.

   Poängen för mig är att snabbt få handlingsutrymme i svåra börslägen. Det i sin tur hänger ihop med att jag är aktiv på börsen. Drar du den frågan vidare går det förstås att fråga sig om det finns någon poäng att vara aktiv. Varken stock picking, trading, makrostrategier eller vad du vill har ju något stöd i forskningen i förhållande till index.

   Så svaret blir väl att det verkligen går att ifrågasätta alla aktiva strategier men om jag ska vara aktiv så är det nog ungefär som vi gjorde nu som jag behöver göra.

   Radera
  2. Tack för ditt svar. Din strategi tjänar dig bevisligen!

   Radera

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam