Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 22 februari 2018

Aj då, AQ!

Trots eller faktiskt på grund av den urstarka konjunkturen snubblade specialisten på att göra mikrobolag redo för att bli underleverantörer till svenska verkstadsjättar. Nu ser framtiden minst sagt osäker ut. 

Källa: Börsdata

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.


När den fina kvaliteten brister

En fin restaurang får aldrig servera dålig mat. Ett bolag med kvalitet i namnet får aldrig misslyckas med leveranser. Det verkar svaja betänkligt i en av mina favoriter industriekonglomeratet AQ Group. Inför årets sista kvartal var min förhoppning att bolaget skulle reda ut sina flaskhalsar och att den där efterlängtade ketchupeffekten på vinsten skulle komma när efterfrågan höll i sig och priserna började stiga.

Istället gick det mesta fel för bolaget vars affärsmodell är att köpa mindre bolag och sedan genom god kvalitetskontroll göra dem till pålitliga underleverantörer till främsta stora svenska industribolag. I en föredömligt tydlig och uppriktig genomgång listar bolagets VD problemen. Här några saxade citat med mina markeringar.
"Låt oss först fastslå att resultatmarginalen och kassaflödet i det fjärde kvartalet är en besvikelse. /./ 
Den organiska tillväxten för kvartalet var 12,5 % jämfört med -4,6 % samma period år 2016. Tillväxten under kvartalet är god men också utmanande. 
Vi måste jobba hårdare med att förbättra våra marginaler. Fjärde kvartalet blev resultatmarginalen före skatt (EBT %) 3,1 %. Vårt mål är 8 % och ackumulerat för året ligger EBT marginalen på 6,4 % vilket innebär att vi ligger klart under vår målsättning. Vi har några dotterbolag som under en längre tid dragits med lönsamhetsproblem. Vi har varit för tålmodiga med detta. 
Vårt bolag AQ Welded Structures som har en produktionsanläggning i Ludvika har haft förluster under lång tid. Bolaget gick med en stor förlust under 2017. När en av våra kunder nu tillkännagett en flytt utomlands av en produktfamilj så tappar vi ytterligare volym. Vi har därmed kallat till mbl-förhandling om omstrukturering av bolaget som har 51 medarbetare. 
Vi har lönsamhetsproblem med leveranser av plåt och plastartiklar till kommersiella fordon i Sverige. Åtgärdsprogrammet som pågår har gett förbättringar men det kommer att ta ytterligare en tid att få dem att nå tillfredsställande lönsamhet. 
I fjärde kvartalet har vi sett fortsatt ökande råmaterialpriser, bland annat inom stål och plastområdet. På denna punkt måste vi vara självkritiska. Vi har varit för ”snälla” och långsamma med att föra över dessa prishöjningar till våra kunder. Under Q1 måste detta få fullt genomslag speciellt till fordonskunder."
Det är stort A i kriskommunikation utom på en mycket väsentlig punkt. Var det här inte på nivån vinstvarning? Hur som helst har säkert AQ Group nu en rimlig bild av sina problem. Kruxet för min och tror jag många andra investerares perspektiv är att vi haft helt fel förväntningar. Det får mig att undra hur långt aktiepriset skulle behöva justeras ned.


Källa: Börsdata
Trots stigande försäljning sjönk rörelsevinsten. Lagren verkar ha fyllts och ledtiderna till kund dragit iväg. Vinsten per aktie föll från 13,15 kronor till 11,14 kronor. Hur ska det värderas?

Från att min och även här mångas bild varit att ledningen hade god kontroll över den spretiga floran småbolag är nu bilden en annan. Det blev knappast bättre av att VD och styrelseordförande byts ut och att VD:n som går är bolagets huvudägare. Den genom åren mycket skicklige Claes Mellgren. Jag är inte så besatt vid ledningspersoner som en del andra investerare är, så länge det är hederliga och rimligt kompetenta brukar det räcka långt.

I ett bolag som AQ Group är ledningen däremot verkligen nyckelpersoner. Det är där det enträgna arbetet för hög kvalitet i varje innehavs produktion börjar. Det är också därifrån rätt förvärv väljs ut. Det är lite som att byta fondförvaltare när ett bolag som AQ Group byter ledning.

Om det kommer att gå bra? Det vet jag inte. Kanske, jag hoppas det, trots att vi snabbt sålde vårt innehav idag. För det här har varit ett genomsympatiskt bolag genom åren och av ett slag som jag tror är viktigt för svensk industri.

Källa: Börsdata
Som investering däremot tycker jag det ser ut som om AQ Group hastigt hamnat i ett riktigt svårt läge. Hur vet jag som investerare att bolaget efter tre svaga kvartal vänder sina produktionsproblem? Vad vet jag om den nya ledningens förmåga att snabbt ta greppet om situationen? Även om det löser sig till slut - varför skulle aktien det närmaste kvartalet betalas till historiskt höga p/e-tal eller p/s-tal?

När vi gick in i bolaget var min tanke att stigande försäljning och stigande marginaler även skulle belönas med stigande värdering. Nur är risken uppenbar att det blir tvärtom eller nästan åtminstone. För försäljningen stiger nog men marknaden kan mycket väl värdera bolaget på lägre förväntade marginaler och till lägre multiplar. Då är faktiskt fallhöjden hög även efter dagens tvåsiffriga nedgång. Ja, det gör lite ont att skriva den slutsatsen både i plånboken och för att det är ett bolag jag gillar.

/Jacob Henriksson, Gottodix

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam