Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 4 maj 2017

Över 7000 följer våra investeringar på Shareville (annons)Det började för två år sedan. Nu har jag tusentals andra sparare att diskutera investeringar med. Vad har det betytt och hur gick till när Shareville för mig gick från trevligt till ett riktigt värdefullt verktyg i våra investeringar? Det tittar jag på i det här inlägget som även är reklampuff för min samarbetspartner Nordnet.


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville. Här vår aktieportfölj.


Nummer 7000 som hjälps åt

Idag passerades en milstolpe. Pseudonymen MaxRenvind blev nummer 7000 som följer vår lilla familjs investeringar via Shareville. Det gav tillfälle för lite reklam (allt om mina samarbeten hittar du här).
Jag finansierar bloggande och vloggande bland annat genom ett samarbete med Nordnet. Jag skriver ju en krönika till dem och när någon via mina länkar blir hos banken får jag en ersättning Det här är ett samarbete jag är mycket glad att kunna ha. Ett bra och billigt sparande, hos Nordnet eller någon annan, är ju en tjänst jag kan stå för.
När det gäller Shareville kan sträcka mig en bit till - det är verkligen en tjänst som har lyft vårt eget sparande och våra resultat till en helt ny nivå. Det gick dock inte av sig självt utan den som vill använda sociala medier inte bara för att ha kul utan för att göra bättre investeringar behöver lite disciplin.
Det tänkte jag berätta lite mer om nu när det är jubileum.

Från några få källor till väldigt, väldigt många

Många följer det vi gör inte bara via Shareville utan även genom att via mail prenumerera på direktuppdateringar när jag handlar eller skriver inlägg om olika bolag.  En hel del hänger med här, på YouTube och min mer nördiga analyssida Molekylär Ekonomi. Värdepappret och krönikan till Nordnet är andra ställen där jag möter alla er som vill hänga med.
Allt som allt är det en bra bit över 30 tusen unika besökare i alla de här kanalerna, fast jag vet ju inte hur många som hänger med överallt. Till det kommer nio tusen på twitter. Det är fantastiskt kul att det blivit så många kontakter att prata investeringar med. Det är även nyckeln till mitt sätt att investera och hjärtat i allt de där är Shareville.
Det är lite speciellt att jag fått så många kontakter, eftersom jag varken är en snabb trader som gör eleganta klipp eller en modellsparare som kör på utdelningar, trendföljande eller någon annan specialistnisch. Det har nog hjälpt att det gått bra för oss men jag tror hemligheten är en annan. Jag är i grund och botten väldigt vanlig och det är vårt sparande också. Det som gör det speciellt är att jag verkligen och på riktigt utnyttjar sociala medier för att fatta bättre beslut.
Jag är en möjligen ovanligt intresserad men i övrigt alldeles vanlig aktiesparare som gnetar på med bra riskspridning enligt Aktiespararnas gyllene regler. Våra planer lägger jag upp löpande på Shareville och på fredagar här på sidan. Det är inga magiska formler utan allt är helt enligt skolboken jag lärde mig när jag pluggade. Allt är öppet presenterat och med riskerna diskuterade tillsammans med alla andra på Shareville. Det är ett ganska sansat tonläge helt enkelt, som välkomnar både kunniga och nybörjare. Jag tänker på Shareville som en stor informell och digital sparklubb.
En av mina hemligheter, om jag nu har några, är att jag verkligen på riktigt gett mig hän i den här sparklubben. Jag lägger verkligen ut allt och gör mitt yttersta för att delta i diskussioner. Det är så otroligt många detaljer man över tiden plockar upp och lär sig den här vägen och via de andra sociala kanalerna jag arbetar i. För det är det jag gör - arbetar med våra investeringar. Ska kontakter med andra ge resultat i portföljen och inte bara vara väldigt trevligt, så tror jag man måste ta steget och faktiskt aktivt söka diskussionerna och informationen i de stora sociala flödena. För någonstans därute finns nästan alltid någon som kan lite mer.

Ni är smarta

En sak jag är lite stolt över är att ni som hänger med verkar vara en så smart grupp. Det märker jag på diskussionerna och alla roliga kontakter jag fått under de här två åren. Det märks också på att argument stöts och blöts i olika sammanhang. Det finns ingen Gottodixeffekt i bolagen jag handlar med. Nu har vi inga riktigt små bolag men jag tror också det spelar stor roll att många verkar ha förstått vad min tanke med att vara socialt aktiv i våra investeringar är.
Finessen för mig är att vara en av många som samlar in och hjälps åt att förstå all information därute. För det har Shareville varit ett fantastiskt verktyg.
För två år sedan bestod min bolagsbevakning av rapporterna plus det jag snappade upp från de största tidningarna. Nu är det så otroligt mycket mer. Då pratade jag aktier med några bekanta - samma gäng som ältat våra tankar i alla år. Numera får jag mothugg av proffs och amatörer - journalister, bolags-vd:ar och förvaltare likväl som andra som likt mig ägnat många timmar om att läsa på om det där spännande bolaget. På Molekylär Ekonomi tittade ju till och med en tidigare vice riksbankschef in.
Tänk vilken skillnad bara genom att jag för två år sedan bestämde mig för att öppet diskutera hur jag tänker kring investeringar. Dessutom tänk vad enkelt det är jämfört med mycket annat!
Sedan ställer det krav på mig att tänka igenom vad vi gör och varför. Skulle jag någon gång missa att förklara hur vi tänkt i våra investeringar, så kan jag räkna med att det blir frågor och diskussioner. När Shareville startades fanns en oro att fler skulle slarva med att ta ansvar för sina egna beslut.
Jag upplever det tvärtom som att synligheten lett till ett ökat ifrågasättande av allehanda experter - inklusive mig om nu någon ser mig som en expert. I varje diskussion finns hela tiden massor av vinklar representerade. Bilden av bolaget blir en mosaik formad av många istället för en tavla målad av en enda analytiker, journalist eller i bästa fall en själv hemma på kammaren.
Så för mig har Shareville inneburit att jag ser fler möjligheter, har bättre beslutsunderlag när jag investerar och har ständig tillgång till 7000 personer som hjälper mig att inte missa invändningar mot beslut jag fattat.
Det är klart en sådan här struktur ger resultat! Därför tror jag de flesta investerare tjänar på att hitta något nätverk att utvecklas i. Det gäller nog för alla men särskilt för oss som i grund och botten är alldeles helt vanliga.
Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook här och Twitter här.
Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam