Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 3 maj 2017

Fed struntade i ökade risker i USA, gör börsen det?

Det är alltid intressant när en risk väljs bort. Det gjorde FED den här gången. De noterade men struntade i att USA tappat fart. Därmed finns ett nytt hot mot börsfesten på radarn.
Källa: TradingEconomics
Reklam: Det går alltid att följa vår familjeportfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 


En pusselbit saknas

På twitter hade jag en intressant konversation med Erik Mattila och Fredrik Wilkens, båda med mångårig erfarenhet av kapitalförvaltning (följ gärna dem, det är två intressanta konton). Det är en rolig bonus för mig som till vardags arbetar med annat att få input från proffs i mina resonemang.

Mycket går att läsa sig till men det går inte att komma ifrån att känsla inte står i böcker eller för att citera en av mina favoritrader ur pophistorien författade av det något obskyra bandet King Missile:
"...that's because sense can not be made. It's something that must be sensed"
Det kanske överraskar från mig men det är en textrad jag tror på även på börsen. Världen blir bara logisk om man accepterar att den inte bara måste förstås utan även i någon mening måste kännas och upplevas. Den som tycker det är flummigt kan fördjupa sig behavioural finance eller för den delen ställa sig den här enkla frågan - går det att förstå fenomenet Donald Trump enbart med logik?

FED utan brådska


Nu vittrade det här två veteranerna att något inte riktigt stämmer i räntepolitiken just nu. Om amerikanska data inte levererar som de ska, vilket de inte gör just nu, vad kommer då Fed att göra och säga. En lite fräck gissning är - ingenting. För mycket hänger på det goda humöret just nu. Ekonomin hänger just nu på att vi fortsatt tror att den återhämtar sig. Det vill inte FED hota genom att resonera för tydligt kring riskerna.

FED är inte pressade att göra något alls för närvarande. Inflationsförväntningarna är rimligt låga och framtidsutsikterna rimligt ljusa. Det framstår helt enkelt inte som att centralbanken behöver ha någon stress i någon riktning. Först vid inflationsförväntningar uppemot och över 2.5-3 procent lär det bli riktig fart i besluten.

Räntorna för närvarande är fortfarande stimulerande konstaterar FED i sitt ränteuttalande. Ekonomin förbättras långsamt. Banken ser en försiktig inbromsning första kvartalet men tolkar den som tillfällig. Förväntan ligger fast på en stegvis förbättring av ekonomin framöver.

Med andra ord, FED höjer när tillfälle ges inte för att de måste eller för att det brådskar. De är inte heller oroliga för att uppgången går för fort. Det är nästan en skolboksbeskrivning av de långsamma räntehöjningar som börsen brukar gilla. Just nu är alltså knappast räntejusteringarna risken.


Risken som inte plockas upp av marknaden

Nästa kommer i juni. Sannolikheten är 94 procent enligt marknaden. Så vad är det gubbarna med erfarenhet vittrar? Vad är det som de ser de smarta pengarna positionerar sig för? Det är inte att FED har andra planer än de kommunicerar.

Det är att den amerikanska ekonomin kanske kan överraska nedåt under våren. För FED sa faktiskt bara att de tror att det här var en tillfällig dipp och att de avvaktar utvecklingen. Vad händer om det kommer fler signaler om en inbromsning i USA? För den som spelar FED-spelet med en ekonomi återhämtning, borde det ge ett köptillfälle så länge den långa trenden förblir intakt uppåt.

Ett första steg i det spelet var egentligen att FED reagerade som väntat, vilket banken gjorde. De passade och lovade att följa utvecklingen. De sa egentligen ingenting om en höjning i juni. Det andra steget skulle vara en trigger för att stora investerare ska vilja sälja av lite vinster och öka kassan. Det känns inte så avlägset men som sagt, det lär behöva att något tänder stubintråden.

Om den gör det, exempelvis i form av sämre jobbsiffror än väntat på fredag, då är det inte inprisat. Blir det så ska räntorna ned och beroende på hur trygga marknaden är med ekonomin kanske en korrektion på börsen även skulle kunna ligga i korten,

Det här inlägget var mer en reflektion om vad som styr utvecklingen framåt än en gissning hur det går. Mitt huvudscenario är fortfarande att det rullar på bra. Däremot noterar jag att det finns en ökad risk på marknaden att något hänt i USA:s ekonomi som inte bubblat upp över ytan ännu. Titta exempelvis på den svaga bilförsäljningen första kvartalet. Det är värt att hålla ett öga på eller annorlunda uttryckt.

Det var det som väckte gubben.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar stöd min insamling till SOS Barnbyar - den gör skillnad!



Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam