Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 12 september 2017

Planen: Så vinner jag investerar-SM (annons)

Tekniken lärde jag mig förra året. Då var det en nära skjuten hare i välgörenhetsklassen men i år har jag svårt att se något komma i vägen för en säker seger. Det skulle vara motståndet möjligen.

Annons: läs mer & anmäl dig sedan här till investerar-SM. Tävla, vinn och heja på mig i välgörenhetsklassen!


Tufft motstånd

Precis som förra året är jag med och tävlar i välgörenhetsklassen i Investerar-SM. En rolig tävling - rätt långt från min vardag. Förra året blev det en dramatisk upplösning där jag var nära att vinna men på mållinjen fick ge mig när Martin Birkeldh på Aktiefokus spelade avslutningen nästan perfekt. Med den fingertoppskänslan får han leva med höga förväntningar även i år.

För det är ett spel på marknadens rörelser snarare än en investerartävling. Det är knappt två veckor och till skillnad från vanliga investeringar så är det inte så säker avkastning som är möjligt utan att nästan dess motsats. Det gäller att hitta rätt möjligheter till volatilitet med så bra odds till framgång som möjligt.

Gärna för mig som tycker en sida av marknaden är att den helt enkelt är kul. Sedan gillar jag att vara med i sammanhang där jag, som här, får chansen att skramla till min insamling till SOS Barnbyar. Precis som förra året lovar jag att skänka både välgörenhetspriset och eventuellt andra priser om jag mot förmodan vinner. Det sista är ett rätt billigt löfte, för jag kommer sikta på välgörenhetstävlingen och då blir det av spelteoretiska skäl nog nästan omöjligt att sikta riktigt högt i den stora tävlingen (de hade jag i och för sig ändå inte klarat).

I förra årets tävling tänkte jag initialt att vi alla snabbt skulle bli ifrånåkta av proffstradern Ekka Lundin. Så blev det inte den gången. Tradingspåret är egentligen ett dagligt arbete för att förstå flöden och jaga obalanser i utbud och efterfrågan i olika tillgångar. I det jobbet är stora svängningar i hela marknaden ingen vän. Det sagt tror jag ändå Ekka, som är med även i år, måste tillhöra favoriterna i välgörenhetsgruppen.

Det ska också bli intressant att följa modellinvesteraren Investerarfysikern. Min gissning är att momentuminvesteringar inte räcker i hastighet för att plocka en topplacering men kanske går det att tanka med raketbränsle? I gruppen ingår också Snåljåpen som jag gissar satsar tungt på någon utvald aktie. Även där kan det vara svårt att få till en tillräcklig avkastning för den här korta sprinten. Kanske kan en rapportsensation göra susen?

En räv bakom örat räknar jag med att Fredrik Hedin, Mr Talos, från bland annat Unga Aktiesparare har medan jag undrar hur tuff VD:n för samma förening, Tove Zander, vågar vara. Inte för att hon skulle sakna skinn på näsan utan för att hon samtidigt ska guida nybörjare i tävlingen. Går man verkligen kort guld och lång bitcoin då?

Fast mycket beror på slumpen och vilken marknad som ligger i botten dagarna tävlingen pågår. Får vi en nedåttrend tror jag den lilla grupp som välgörenhetstävlingen är gynnar de mer defensiva deltagarna. Förra året var halva fältet på åtta personer utslaget efter bara någon dag. Det behöver absolut inte vara fel i vår grupp att öppna lite lugnt och se vad som krävs.

Det till skillnad från huvudtävlingen, där varje dag räknas.

Min plan

Källa: Bloomberg
Den väg jag hittade förra året och som fungerade rätt bra var att hitta några marknader där jag tror det kan röra sig och så sedan chansa på att jag läst tebladen rätt. Det blir lite slantsingling men förhoppningsvis med rätt känsla för feeling. Det jag vill se är ställen där värderingar kan ändras, som i exemplet ovan där europeiska cykliska aktier rusat.

Några uppenbara chansningar är:
 • dollar/euro - där rör det sig men inte så säkert åt vilket även pundet är intressant
 • räntorna känns också rätt instabil
 • hävstång på en tillväxtaktie kan vara en intressant tanke
 • lite banalt men börsen med hävstång skulle kunna vara något
 • vi har ett pågående råvarurally, där finns mycket att hämta
Förra året koncentrerade jag mig på att spekulera i räntan. Vad det blir i år? Vet ej ännu. Några tips?


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.

3 kommentarer:

 1. Hur funkar "courtage" på denna tävling? Tillåts oändligt många handel? Eller är man bättre av att inte trada

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går att handla oändligt. Ibland är volymerna i de verkliga produkterna som ligger i botten låg vilket kan ge en del konstiga effekter.

   Radera
 2. Lycka till :-) Det ska bli spännande att se hur det går i år!

  SvaraRadera

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam