Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 3 juni 2016

Bästa och sämsta aktierna i portföljen

Det är viktigt att kunna hålla nollan ibland. Det har vi lyckats med i år men blickar man framåt vore det roligare att inte bara följa John.


Vardagen visar värdet av riskspridning


Jag tänkte följa upp "På begäran: Recept på din egen indexfond" med att visa hur vi just nu spritt riskerna. Till en början en uppdatering om resultatet - det tuffar på men inte så mycket mer. Hela året har portföljen rört sig strax över börsen plus utdelningar (SIXRX).

Från vårt perspektiv är det helt ok. Vi sparar långsiktigt och ett utfall över index är alltid bra. Sett ur ett mer vetenskapligt perspektiv är det en typisk mean reversal. Vi har - osagt om det beror på tur eller skicklighet - slagit index ordentligt några år. Det säger inte så mycket om framtida resultat, tyvärr.

Desto viktigare är det att ha disciplin i sin riskspridning. En indikator på risken är hur mycket värdet rör sig - volatiliteten. Det väcker ibland diskussioner att titta på hur mycket portföljen svänger per dag, eftersom det ju är risken att du förlorar pengar när du väl säljer som är problemet. En fördel är dock att det är lätt att mäta. Dessutom brukar det stämma rätt väl - portföljerna som svänger mycket på kort sikt är också de farligare på lång sikt.

Vi håller alltid portföljens volatilitet under volatiliteten på Stockholmsbörsen. Det har vi haft stor glädje av det för oss hittills lite bleka börsåret. Jag noterar att det inför EM är populärt med fotbollsmetaforer på twitter och ekonomibloggar. Min får bli att det är en konst att kunna spela noll noll på beställning, fråga Italien. Det har vi klarat i år, tack vare den goda riskspridningen.

Reklam: kom igång med ett smartare sparande - tillsammans

Lite om portföljen

Inte så fantastiskt i år alltså. För vi har inte satt våra case bättre än medel. För närvarande har vi 14 innehav och en stor kassa (riktvärdet är 15 aktier). Det följer planen för kvartalet rätt bra och vi får väl se om det blir någon oro de närmaste veckorna med först FED och sedan Brexitomröstning.

Jag brukar dela in våra innehav i tre grupper. Först innehaven jag tycker ligger tillräckligt i fas med min investeringsplan. Här håller jag bara ett öga på nyhetsflödet samt läser och lyssnar på det jag får tag i vid kvartalen.

Sedan är det innehaven som utvecklas bra. Främst tänker jag då på bolagen men även aktien spelar in. Min erfarenhet är att många av de bästa affärerna, när man väger in risken, är att fortsätta i bra bolag när aktien stiger.

Slutligen har jag en observationslista. I det här innehaven finns det något som skaver. För de här bolagen försöker jag läsa på så gott jag kan och söker ofta information utanför de vanliga kanalerna. Branschtidningar, forskningsrapporter eller välskrivna analyser är exempel. Målet är förstås att få en bättre grupp om bolagen och aktierna som inte utvecklas som jag vill.


Ett bolag jag tycker har medvind är, kanske lite överraskande, Handelsbanken. Jag såg stora svagheter i bankens senaste rapport - särskilt att förbättrad lönsamhet bland annat skulle komma genom bättre marginaler och ökad försäljning av lån till hushåll. Det lät inte så övertygande. Trots det tycker jag banken än en gång är den bäst positionerade när en tuffare period för banksektorn kommer. Det som imponerar är en stabil lönsamhet med en rimlig plan för expansion. Det senare genom verksamheten i Storbritannien. Om det kommer tecken på att räntan förblir låg men tar sig upp från minus borde det gynna banken.

ABB tycker jag också är ett bolag som verkar ligga hyggligt rätt just nu. Energisektorn ser lite mindre krisartad ut och industrin kanske kan vara på väg in i en ok period. I grunden är det fortfarande caset att dela bolaget som lockar. Slutligen tycker jag Investor är inne i en bättre fas. Kryssar börsen förbi grynnorna i samband med den närmaste månadens utmaningar tror jag bolaget kan dra nytta av konjunkturen.

Sedan är det många bolag och aktier där det rullar på. Några utvalda kommentarer om dem.

Lite besviken är jag på Norsk Hydro. Där hoppades jag den skulle följa med oljan lite tydligare. Istället har efterfrågan på aluminum och överskottet från exempelvis Kina utvecklats åt fel håll. Fast det är inte

Millicom är jag mer positiv till. Där har bolaget levererat men omvärlden varit tidvis utmanande. I den här gruppen är det också relevant att lyfta fram HM. Jag tycker nuvarande pris rätt väl speglar känd information om bolaget och väntar inte på något jättelyft. Däremot tror jag månadsförsäljningen i maj kan bli bättre. Det var det familjen Persson sa i vintras och det är väl en källa så god som någon att lyssna på.

I Vitrolife är det förstås priset som gör att det blir extra viktigt att hålla koll på både bolag och aktie. Nu är bolaget bara knappt 8 procent av portföljen. En ganska neutral position. Jag ökar gärna till rätt pris - kanske 360-380 kronor.

Aningem tufft är det däremot för BMW. Vi har plockat ut en del vinster på vägen och nu står vägvalet kring om vi ska öka igen, till rätt pris, eller om det är läge att vara försiktig med den tyska premiumtillverkaren. Jag är inte helt övertygad om att satsa stenhårt men skulle aktien dippa söder om 70 med en eller några euro, så kanske.

Slutligen har jag Nordea på observation. Banken har motvind på många arenor just nu och det känns lite som Telia gjorde när deras problem rullades upp. I bakgrunden finns en strukturkris inom banker, som löper en viss risk att smälla frramöver.

Notera förresten gärna att vi har bolag av alla storlekar i portföljen, vilket är bra för riskspridningen. Om något tror jag fortfarande på att det kan bli en period som gynnar de större bolagen ett tag.

Branschvalen


Bryter man istället ned det på branscher är jag relativt nöjd. Vi missade att hoppa på byggtrenden, trots att det var många bolag vi tittade på. Sedan har vi inte fått ut lika mycket av vår exponering mot den svenska marknaden, som borde varit möjligt. I stort sett har det varit ok dock.



Tittar man på portföljfördelningen så är vårt riktvärde att svenska kronan ska stå för max halva portföljen. Nu är det mer än vi tänkt oss.

Riktiga valutaeffekter beror främst på var bolagen producerar och säljer inte på vilken börs deras de är noterade på men det ger en fingervisning. För även om jag tittar på bolagen har vi varit överviktade mot svenska kassaflöden. Ännu mer hade varit bättre men nu är jag inte riktigt lika säker framöver.

Min gissning är att det blir en del omplaceringar, så fort det det klarnat lite kring Brexit och Fed. Jag gissar också att jag inte är ensam att tänka så.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam