Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 26 augusti 2015

Aj då, björnen var visst kvar i skogen [uppdaterad]

Det var fortsatt rörigt i Asien under morgonen men reaktionen var inte entydigt negativ.

Det är kul men svårt att försöka förmedla och tolka ett nyhetsflöde direkt när det händer. Det är bara att vara ödmjuk inför alla duktiga journalister. Här kommer några uppdateringar om läget inför ännu en spännande börsdag. Det är delvis uppdaterat från den första versionen från igår kväll.

Lugnt och skönt en stund

Hela dagen igår började allt från bloggare till experter trivas i tanken att raset var över för den här gången.

Framför allt började det droppa in fundamentala på att det lugnat ned sig. Hit hörde till exempel att enskilda aktienyheter kunde driva kurserna igen. Först ut var Apples vändning kvällen innan. Det postiva signalerna växte till en bred uppgång i Europa. Allmänt brukar en stark återhämtning efter ett ras tyda på att det bottnat, åtminstone enligt Peter Malmqvist som gav sin syn i P1 tisdagsmorgonen (ja vi är där nu - Aftonbladet hade också börsen på löpet).

FT koncentrerade sig samtidigt på gårdagens ämne här på bloggen - köpläge eller inte i Usa?

Det viktigaste tecknet på att övriga världen började släppa Kinaoron syntes dock på ränte- och valutamarknaderna. Räntorna i Usa steg när investerare vågade sig ur den trygga hamnen igen. Valutan i tillväxtländer stärktes medan euro och yen försvagades mot dollarn. Allt utifrån årets rytm när marknaden lugnar sig.

Då small det igen

"Just when you thought it was safe to go back in the water...,"  Det kan vara alla tiders bästa tagline för en film. Precis så kändes en trio rubriker som med någon minut emellan flödade via både wsj och FT.

"China cuts rates and pumps in liqudity" (FT). Det var trots allt fortsatt fritt fall på den kinesiska börsen. I ett uttalande så meddelade regeringen att landet har en pressad tillväxt och att åtgärderna är nödvändiga. Med andra ord - vi har ingen koll på läget. Normalt sett innebär sänkta räntor även svagare valuta.

Ställda inför de uttalandena orkade inte amerikanska börser hålla emot. Kurserna vände snabbt ned  "US market slide points to fresh turmoil". När Asien öppnade var det dock en mer blandad reaktion. "Asian markets deliver ho-hum reaction to PBoC cuts". Förklaringen verkar vara att marknaden i Usa delvis föll för att kapital plockades hem till andra marknader när det lugnat sig. Således kanske trots allt en god nyheten - väldigt svårt att tolka.

Slutligen den tredje tråden. "Central Bankers to Confront Meltdown at Fed’s Annual Retreat"  (wsj). Flera nyheter med olika vinklar inför den kommande konferensen i Jackson Hole började ocksä ticka in. Vissa, har till och med, börjat vädra tanken på en tredje runda kvantitativa lättnader i Usa. Det låter väl drastiskt men det marknaden nog tog till sig är att nu är Feds agerande ett helt öppet kort igen.


En gissning 

Min gissning är att marknaden nu räknar med sämre siffror från Kina och allt det leder till. Utöver det, är det rimligt att det även kommer krävas nya devalveringar. Urholkade valutor brukar följa det mönstret. Svårare är det att överblicka kapital som rullar runt jorden baserat på olika reaktioner och motreaktioner.

Nu är risken därför stor att börsoron rullar på ett tag till. I sämsta fall förvandlas nuläget till en starkare motvind under hösten. Tanken som vädrats av några ekonomer om ett tredje qe-paket visar nivån.

Nuläget är helt enkelt att det blir fortsatt tufft. Nu är världens öde åter kopplat till Kinas. Ska man sägs något lugnande är det att i den här rundan var det inte allt som såldes. Bara det med direkt koppling till landet

Sammanfattning 

Kinas problem kommer fortsätta spilla över till resten av världen ett tag till. Läget är inte under kontroll. Med andra ord, dåliga nyheter. Det är dock mer oro än krasch. Det är de goda nyheterna.

4 kommentarer:

  1. När experterna måste ut och varna småfolket från att sälja bara för att de stora elefanterna redan gjort det bör man vara på sin vakt. Bloomberg hade en intressant jämförelse över vad som hänt efter motsvarande tidigare börsfall i USA. Slutsatsen ibland vänder det snabbt upp igen, ibland fortsätter det ned. Avvakta bättre signaler kommer bli mitt råd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är kul att pussla ihop alla bloggares ansträngningar. Inte minst när det är rörigt. Intessant att läsa dina senaste inspel.
      http://aktieraven.blogspot.se/2015/08/the-perfect-storm-ett-par-tryck-pa.html?m=1

      Förstås rätt om elefanterna och småfolket när börsen når Aftonbladets löpsedlar. Lite en motbild finns det ju också. Det är lättare att sälja 500 Volvo än 5 procent i Volvo. Det tycker jag man underskattar när börsoro diskuteras och småskuttar får rådet att sitta still.

      Just nu är det ju dock alldeles exceptionellt rörigt, så då är det väl bra att backa hem till sådant man tycker sig begripa. Hur som helst - kul veckor för oss aktienördar :)

      Radera
  2. Upp eller ner är kortsiktiga spekulationer. klart är att det är ett bättre köpläge nu än för två vecor sen! Även om du inte firekt ger köpråd, vilka brancher ser du som tryggast resp mest chansrika i nuläget?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag la precis in ett inlägg om riskerna jag prioriterar. Utöver det - här kommer några tankar.

      Det första valet är om du vill spekulera i Kina, råvaror, valutor eller räntor. Det är inom de fyra områdena som de rör sig just nu. Vi har en etf som tjänar på högre amerikanske räntor samt lite övervikt i dollar, så lite har vi spekulerat. Däremot håller jag mig borta från Kina och råvaror (men se som sagt inlägget).

      När det gäller branscher är allt cykliskt billigt just nu. Det är dock även där riskerna finns. På riktigt kort sikt tyckte jag SHB:s råd att satsa på rent nordiska som just blev billigare kändes rimligt. Annars tycker jag att det går att välja det mesta i USA eller Europa som inte har för mycket koppling till Asien. Perfekt tror jag bolag som exporterar från Europa till amerikanska konsumenter är.

      Ska du chansa skulle jag plocka fram småbolagslistan - stryka uppenbara kopplingar till råvaror eller Kina samt rena förhoppningsbolag. Sedan skulle jag välja något där. Ett bolag som Bulten kanske? Eller Elos?

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam