Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 11 december 2017

Långa stabila konjunkturer är helt normalt

Det roliga är långt ifrån slut 2018. Vi bara tror det. I själva verket är det ett börsår som vi kommer se som en del av snarare än slutet på festen. Det är åtminstone tanken jag testar i dagens inlägg.
Källa: Fed St LouisTa det lugnt!


Det har varit ordentligt intensivt ett tag. Jag har som jag skrivit tidigare extra mycket på jobbet när jag hoppat in för en sjuk kollega. Lägg därtill det roliga uppdraget att vara med på Nordnets Börsbar tre dagar i rad runtom i landet förra veckan samt att spela in ett avsnitt av Sparpodden som ni hittar längst ned samt ett avsnitt av Veckan!

Det är kul men märks förstås här på bloggen. Där aktiviteten varit lägre än tidigare. Missa dock inte att allt kring vår egen portfölj rullar på som vanligt på Sparskolan. Det är en hel del på gång där inför det nya året.

Hur som helst så kan det väl få vara ok med att ta de lite lugnare med bloggandet men det jag noterar direkt att det också innebär att mycket av det jag läser och tänker inte hamnar i text eller film. Det tänkte jag i en viktig detalj råda bota på idag.

Jag tror visserligen att vi kommer att ägna mycket tid för att oroa oss för 2019 under nästa år. Det beror på att många signalsystem slår över till överhettade under 2018. Det gäller inflationen, skillnaden mellan korta och långa räntor, utbudsgapet för BNP och kanske även sådant som en skulddriven inbromsning när räntorna normaliseras på allt från Stockholms bostadsmarknad till hela den kinesiska ekonomin.

Tack alla ni som nu bidragit med en bra bit över 30 tusen kronor! Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar - den gör skillnad!I senaste Veckan! utvecklar jag varför de här faktorerna faktiskt slår in men också att de fortfarande är långt ifrån att larma. Därför tror jag att vi redan 2018 ser sådant som slutet på momentumbörsen och en återgång till en mer volatil marknad. Det ligger helt i korten att det kan komma en skarp prisledd och utbudsstyrd korrektion liknande den 1987 eller en mild som nu på pågår på bostadsmarknaden.

Rätt vind i seglen

Troligare är dock att det blir en uppgång, kanske till och med en stor börsuppgång nästa år. Det här går jag även igenom i Sparpodden. Det jag känt är ett missförstånd är varför det skulle kunna bli ett riktigt bra börsår.

Jag tror visserligen att konjunkturen håller i sig och att de höga vinstförväntningarna möts åtminstone på halva vägen av faktiskt stigande vinster. För det talar att den första inflationen ofta höjer både löner och bolagens vinster. Dessutom tror jag som många andra att det blir en viss men ändå begränsad åtstramning av penningpolitiken nästa år. Centralbankerna kommer säkert börja bromsa in sina stimulanser och några räntehöjningar till blir det åtminstone i USA.
Källa: Fed St Louis
De kan på marginalen spela in, inte minst för att få stopp på momentumbörsen och få igång volatiliteten. Viktigare är dock om ovanstående reflektion jag gjort stämmer. Den är helt min egen, så ta den med en nypa salt och blanda framför allt inte ihop den med mina vanliga inlägg som nästan helt bygger vidare på andras källor och analyser.

Min reflektion är att efter de flesta konjunkturnedgångar kommer en kortare eller längre period innan ekonomin hittar fram till sin nya jämvikt och logik. Historien upprepar sig inte utan är möjligen variationer på några liknande teman. Det gick relativt snabbt efter milleniebubblan att hitta rätt i den då pågående superkonjunkturen. 

När det temat var satt låg faktiskt amerikanska långräntor stabilt på runt 4,5 procent med lika stabila långsiktiga inflationsförväntningar på runt 2,5 procent och därmed en stabil realränta på runt 2 procent. I det klimatet stabiliserades även tillväxtutsikter och tilltro till bolagen långsiktigt. Det blev en lång uppgång på börsen.

Det var alltså inte så, som det kan framstå ibland att de långa räntorna klättrade uppåt vart efter konjunkturen stärktes och att det till slut var priset på pengar som knäckte konjunkturen. Däremot steg de korta räntorna till en punkt där de var lika höga och till slut högre än de långa. Det som ett tecken på att centralbankerna förgäves försökte bromsa in en allt hetare ekonomi.

Tecknet att leta efter den gången var faktiskt att den hettan släppte. Det vill säga när de långa räntorna började falla men den korta föll snabbare. Den här gången tror jag visserligen att det blir ordentligt svettigt för obligationsmarknaden att klara amerikanska långräntor på 2,75 till 3 procent eller var det kan tänkas landa som högst.

Däremot är det svårt att se några skäl för att de långa räntorna tar så värst mycket mer fart uppåt. Snarare känns det rimligt att vi nu kommer ha en stabil period med i USA låga men ändå positiva realräntor. I Europa kan de nog förbli negativa ett bra tag till. 
Sedan kryper precis som förra gången långa och korta räntor långsamt ihop men det är en lång process. Grundskälet till att jag är positiv är alltså inte att konjunkturen ska ta fart utan att den broms som följer på den uppgång mer är ett försök att ställa in farthållaren än att på allvar försöka sänka farten. I logiken från förra konjunkturcykeln är vi nu sett till räntemarknaden framme någonstans vid 2005. Det skrämmer inte.

Vi är helt enkelt inte alls vid slutet ännu. Däremot börjar många tror det, vilket kanske föranleder att avsluta med ett känt citat av Winston Churchill
Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning. 
Jacob Henriksson, Gottodix
Nästa avsnitt av Veckan! siktar jag på att släppa den 18 december. Glöm nu  inte att ge en slant till min insamling till SOS Barnbyar - det är ju ändå jul :)


Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam